Nuori mies luisuu työmarkkinoilta

Kauppatieteen tohtoriksi äskettäin väitellyt Janne Salonen osoitti väitöskirjassaan, että lähes 12 prosenttia vuonna 1987 syntyneistä miehistä on ajautumassa työmarkkinoiden ulkopuolelle pysyvästi.– Analyysi paljasti, että osalla heistä on huomattavasti heikompi työllisyystilanne kuin ikätovereillaan, Salonen sanoo.

Työttömyys, työkyvyttömyys ja sairastaminen heikentävät näiden nuorten siirtymistä työelämään.

– Mitä suuremmat arvet nuori saa työmarkkinoilta, sitä pienemmäksi jää hänen eläkkeensä, Salonen tiivistää.

Hän arvioi väitöskirjassaan uusien tilastollisten menetelmien hyödyntämistä eläketurvan tutkimuksessa. Nuorten miesten elämänpolkujen lisäksi Salonen tarkasteli tilastollisten menetelmien käyttöä yrittäjien eläkevakuuttamisen tutkimisessa sekä Eläketurvakeskuksen ELSI-mikrosimulointimallissa.

Janne Salonen työskentelee Eläketurvakeskuksen tutkimusosastolla.