Maija-Liisa Lehtinen lähikuvassa.

Vanhuuseläkkeen nimi leimaa – kävisikö ansioeläke tai ikäeläke?

Mikä vanhuuseläke? Tätä kysytään aika ajoin asiakaspalvelussa. Äskettäin eläkkeelle siirtynyt Marja-Liisa Lehtinen oudoksui myös eläkelajin nimeä.

Tilastollisesti arvioiden elän vielä 23 vuotta ja yhdeksän päivää. Tuoreiden Tilastokeskuksen laskelmien mukaan se on ikäiseni naisen elinajanodote.

Vuodet vietän juuri alkaneella vanhuuseläkkeellä, jos terveys ja sallimus suovat minulle sellaisen elinajan.

Olenko nyt vanha? En ollenkaan! Kokenut kyllä ja osaava, minkä takaavat ammattiopinnot täydennyksineen ja runsaan 40 vuoden työura.

Virtaa ja valmiutta uusiin haasteisiin on paljon, vaikka tässä vaiheessa elämää hyödynnän ne mieluummin pätkä- ja projektitöissä kuin kiirehtimällä joka arkiaamu työpaikalle.

Miksi siis eläkkeeni nimi on vanhuuseläke?

Kun työeläkelakia suunniteltiin yli puoli vuosisataa sitten, yleinen 50-vuotispäivälahja oli keinutuoli. 65-vuotias eläkkeelle siirtyjä oli jo lähellä vanhuutta, jollei vielä vanhus. Eläkevuosia oli odotettavissa kymmenkunta.

Yli 40 työvuoden jälkeen eläke on totisesti ansaittu – miksi se ei ole ansioeläke?

Toisin on nyt. Viimeisten 30 vuoden aikana vastasyntyneiden poikien elinajanodote on pidentynyt reilulla kahdeksalla ja tyttöjen yli viidellä vuodella.

Samalla yleinen terveydentila on kohentunut niin paljon, että jo joka viides 50-vuotispäiväänsä lähestyvistä naisista tulee todennäköisesti elämään yli 100-vuotiaaksi. Miehillä vastaavasti viidennes ylittänee 95 vuoden iän.

Eläkeiän nostamista en ehdota, sillä nosto on jo aloitettu tehtyjen lakimuutosten myötä. Sen sijaan ehdotan eläkkeen nimen muuttamista kuvaamaan paremmin niitä ihmisiä, jotka nykyisin jäävät vanhuuseläkkeelle.

Yli 40 työvuoden jälkeen eläke on totisesti ansaittu – miksi se ei ole ansioeläke. Ja kun työskentelen vastedeskin myös eläkkeellä ollessani, minulle kertyisi lisää ansioeläkettä.

Entä voisiko vanhuuseläkkeen muuttaa nimeltään ikäeläkkeeksi? Sen saisin täytettyäni tietyn iän. Silloin eläkkeen nimi ei määrittelisi minua vanhaksi, vaan vain tietyn ikärajan täyttäneeksi.

Silloin myös vanhuuden alkaminen saisi määrittyä kunkin omien tuntemusten ja kunnon mukaan. Yhä useampi kokee olevansa vanha ehkä 80-vuotiaana ja vanhus tuskin silloinkaan.

Suokaa meille määrittelyn vapaus ilman vanhuuseläkeläisen leimaa otsassamme.

Marja-Liisa Lehtinen, Tuore vanhuuseläkeläinen