BOKHYLLAN

Böcker för skrivande människor

Som tonåring var Katja Hautoniemi småkär i seriefiguren Corto Maltese.

Den käraste boken är ändå sonen Daniels bilderbok.

Stephen King:On Writing  Scribner, 2000
Stephen King:On Writing Scribner, 2000

Kungen av textproduktion

Alla med skrivandet som yrke borde läsa den här självbiografiska handboken i skrivkonst. Man kan vara av olika åsikt om Kings böcker, men i fråga om textproduktionens teori och praktik är han kung.

Boken är till nytta också för den som skriver facktext och inte skönlitteratur. Dess viktigaste budskap är nämligen ”håll det enkelt”. Det är något man ofta glömmer bort när man sysslar med expertkommunikation.

Jag bläddrar i boken i synnerhet när jag drabbas av skrivkramp. Ibland också annars.

Hugo Pratt:Corto Maltese–Tango Jalava, 1998
Hugo Pratt:Corto Maltese–Tango Jalava, 1998

Charmerad än idag

För en skrivande människa känns läsning ibland som hårt arbete. I stället för att följa berättelsen gör jag iakttagelser om språket, ordvalen och meningsbyggnaden. Ur den synvinkeln är det mycket mer avkopplande att läsa tecknade serier – lite som att se på film. En av mina seriefavoriter är Hugo Pratts Corto Maltese, en stilig sjökapten som jag var nästan småkär i under gymnasietiden. Cortos hisnande äventyr illustreras känsligt, nästan drömlikt. Utöver berättelsen bjuder Pratt på en storartad visuell upplevelse.

Juhani Itämies:Paarman puremaa Otava, 2008
Juhani Itämies:Paarman puremaa Otava, 2008

Bryggläsning

Den här boken berättar om stickande sommarinsekter. Läsaren får veta var bromsarna övernattar, varför det inte lönar sig att använda fett för att ta bort en fästing och hur man spänner en loppa för en vagn.

Itämies bjuder på ett utmärkt exempel på hur man slår in expertkunskap i ett roligt och påhittigt paket. Det är en stor njutning att läsa boken, fast småkrypen är lite äckliga. Den kan också hända att läsplatsen, sommarbryggan, bidrog till läsnjutningen.

Min son Daniel:Aptimusprimes bok Förskolan vid Cygnaeus skola, 2016
Min son Daniel:Aptimusprimes bok Förskolan vid Cygnaeus skola, 2016

Närmast hjärtat

Den här boken har säkert påverkat mitt sätt att tänka mer än någon annan. Jag vill lyfta fram den för att den representerar en livsinställning som vi medelålders ofta glömmer bort i vardagssvängen: allt är möjligt, om man bara vågar försöka.

När min 6-årige son skapade boken kunde han varken läsa eller skriva. Ändå åstadkom han en bok, och jag tror inte att han ens tänkte tanken att det skulle kunna misslyckas. Tänk om man själv lika modigt tog sig an nya saker!

Katja Hautoniemi

Vem?

Katja Hautoniemi

Ålder: 43

Utbildning: filosofie magister

Arbete: marknadskommunikationschef på Veritas

Nära hjärtat: nära och kära, handarbete, löpning, skrivning, läsning

Bok som väntar: Alma av Hanna Weselius (WSOY, 2016). Det är egentligen ett ”beställningsjobb”. Jag har lovat förhandsläsa boken för min man, som är företagare och tycker att han inte hinner läsa den själv.