reportage

Pensionen som klumpsumma

Pension Freedom

”Använd era pensionsbesparingar som ett bankkonto”, deklarerar den brittiska finansministern George Osborne. Efter Pension Freedom-reformen kan den som fyllt 55 år fritt förfoga över sitt pensionskapital.

Pensionen är dina egna pengar som du arbetat ihop. Inte statens eller byråkraternas. Var och en ska få använda sina pengar som den vill, säger doktor Eamonn Butler.

Han är chef för Adam Smith Institute, en av de mest inflytelserika tankesmedjorna i Storbritannien. På 1980-talet var institutet en av de viktigaste lobbarna för Margaret Thatchers privatiseringspolitik, hjärnan bakom järnladyn, enligt Butler.

Sedan april har britterna inte längre varit tvungna att omvandla sitt pensionskapital till en annuitet vid 55 års ålder.

Den radikala reformen gäller arbetsmarknadspensionerna (Work-place pension), som utgör den största delen av medelklassens pensionsskydd i Storbritannien. Pension Freedom innebär att man kan ta ut pengarna på en gång, sätta in dem på banken och åka till Las Vegas för att kasta tärning.

Man kan också placera pengarna i aktier eller i en bostad. Man kan ta ut pengar i mindre belopp, betala skulder eller t.ex. hjälpa sina barn att komma igång med vuxenlivet.

Annuitetsmarknaden en orsak

Finansminister George Osborne motiverade reformen med att annuitetsmarknaden var dålig. Butler talar rentav om en kartell mellan försäkringsbolagen.

– Det är en stelbent bransch som i enad front erbjöd folket dåliga månadspensioner. Det gick för sig så länge människor var tvungna att köpa en annuitet. Nu när det finns flera alternativ måste marknaden vakna upp och ta fram konkurrenskraftigare produkter.

Men klarar folk av att tänka långsiktigt? Pengar går alltid åt. Det är omöjligt att förutspå hur länge man lever. Det finns risker med placeringsprodukter och man måste göra komplicerade val.

– Om min bil är sönder tar jag den till en verkstad. Om jag behöver placeringsråd går jag till en placeringsrådgivare. Dessutom tar folk nog reda på saker och ting, om man ger dem en chans, tror Butler.

Luckor i ekonomikunskaperna

Lunchrusningen börjar komma i gång på Old Spitalfields Market, i det trendiga Shoreditch-området. Vivek Parekh ställer ut ironiska babyhaklappar och t-shirts. Utöver Parekhs produkter kan karriärkometerna välja mellan exotisk gatumat, antik och hantverk.

Företagaren tycker reformen är bra. Han antar att de flesta britter placerar sitt pensionskapital klokt.

– Det beror på en själv: vill du sätta dig in i saker och ting eller väljer du att blunda? Det finns fullt av information på nätet. Man behöver inte ens läsa på, det finns placeringstips på Youtube.

Forskaren Daniela Silcock vid Pension Policy Institute (PPI) är inte lika optimistisk. Hennes forskning visar att fyra av tio britter riskerar att fatta dåliga beslut efter reformen.

Britternas ekonomikunskaper är inget att skryta med. Det säger någonting att var femte britt inte kan läsa sitt saldo rätt på kontoutdraget.

– Enligt min undersökning består riskgruppen av vanliga, arbetande medelklassmänniskor som har sparat ihop en pensionspott på mer än 20 000 pund. De är inte dumma, de har bara svårigheter att förstå ekonomiska saker, säger Silcock.

50 000 pensionssystem

Professor Nicholas Barr vid London School of Economics håller med Silcock.

– Folk ställs inför en helt omöjlig situation. Och det här är inget ideologiskt ställningstagande, min åsikt grundar sig på forskning.

Barr hänvisar till en undersökning enligt vilken endast en fjärdedel av svenskarna, som anses välutbildade, förstår begreppet enkel ränta.

– Undersökningen bestod av lätta flervalsuppgifter, vilket pensionerna i Storbritannien inte är, påpekar Barr.

I Storbritannien har nästan varje företag sitt eget arbetsmarknadspensionsarrangemang. Sammanlagt har myndigheterna ca 50 000 pensionssystem att övervaka.

I praktiken byts pensionssystemet varje gång man byter jobb. Man måste söka pension separat från varje system.

När man har fått ihop pengarna måste man bestämma sig för vad man gör med dem. Bara kring annuiteterna finns det tiotals valmöjligheter från inflationsskydd till förmåner och olika fondarrangemang. Hälsan spelar också en roll – om du har haft en hjärtinfarkt eller röker, får du en bättre pension.

Efter reformen är situationen ännu mer komplicerad. Individen har själv all makt och allt ansvar.

– Staten har förberett sig för situationen genom att skapa webbplatsen Pension Wise, där man kan få råd. Tjänsten ger råd på ett allmänt plan, egentliga placeringsråd kan staten inte ge, berättar forskaren Daniela Silcock.

Det får man på marknaden, hos sitt eget försäkringsbolag eller oberoende placeringsrådgivare.

– Man bör komma ihåg att alla inte har råd med placeringsrådgivning. Det är inte heller självklart att rådgivaren på ditt försäkringsbolag har just ditt bästa intresse för ögonen. Hans eller hennes uppgift är att behålla dig som kund, påpekar Barr.

Cricket i Indien

Det är livligt på centralgatan i arbetarstadsdelen Lewisham.

Vid bardisken på den irländska baren Joiner's Arms är det lugnt. Bill Upson, en glad fyr som gått i pension från modebranschen, njuter av en kall bitter.

– Om jag nu behövde välja, skulle jag ta ut pengarna och fara till Indien för att spela cricket. Sådan är den mänskliga naturen, säger han.

– Reformen är som påse godis. Du äter en och snart har allt gått åt, skrattar Upson.

Ingen vet ännu vilka följderna av Pension Freedom blir.

Butler tycker att alla vinner på den - individen befrias från förmynderskapet. Kloka placeringar tryggar pensionstagarens ekonomi och det kan också bli något över till arvingarna.

Barr förutspår däremot en stor pensionsskandal som detonerar om 15-20 år. Trots sina forskningsresultat ser Silcock också goda sidor i reformen.

– Allt beror på hur marknaden utvecklas. Konkurrensen kommer att ge upphov till nya slag av pensionsprodukter. Förhoppningsvis goda och konkurrenskraftiga sådana, som ger ålderdomstrygghet.

Enligt Osborne var en av de viktigaste orsakerna till reformen att det skulle finnas alternativ. Å andra sidan kan staten förvänta sig 1,6 miljarder pund i skatteintäkter bara i år tack vare reformen, enligt International Business Times.

En del har tyckt att reformen bara är populistiskt röstfiske från Osbornes sida. Pension Freedom trädde i kraft strax inför det brittiska parlamentsvalet.

Hur som helst, valfriheten verkar vara en viktig sak för britterna.

– Än sen då, om jag slösar bort mina pengar? De är mina, valet är mitt, säger grönsakshandlaren Beverly Cook på centralgatan i Lewisham.

Hur tar du hand om din levnadsstandard som gammal, om pengarna är slut?

– Låter staten försörja mig, som alla andra. Gör av med pengarna eller ge dem till dina familjemedlemmar, det är min åsikt.

Både Barr och Silcock anser att den invecklade pensionsreformen skulle kunna göras enklare med ett användarvänligt standardalternativ. Om man inte vill eller kan placera pengarna själv skulle de placeras i ett säkert objekt enligt standardalternativet. Ett motsvarande sätt används för premiepensionen i Sverige.

– Det skulle vara till fördel för alla, men Osborne ville inte ha något default-alternativ. Staten vill inte ha ansvaret för eventuellt misslyckade placeringar, säger Silcock.

De brittiska pensionerna i ett nötskal

I Storbritannien finns ett lagstadgat folkförsäkringssystem (Basic State Pension), som omfattar löntagare och egenföretagare. Enligt folkförsäkringen betalas en baspension som bestäms utifrån en försäkringstid som grundar sig på arbete. Pensionen är inte inkomstrelaterad utan bunden till antalet försäkringsmånader för vilka det har betalats in avgifter.

Dessutom finns det ett lagstadgat tilläggspensionssystem (State Second Pension). De lagstadgade pensionerna är låga, ca 525 pund i månaden, dvs. knappt 800 euro. Därför utgör arbetsmarknadens tilläggspensioner (Workplace Pension) en betydande del av pensionsskyddet för dem som har medelhöga eller högre inkomster.

År 2012 var den genomsnittliga arbetsmarknadspensionen 804 pund, dvs. drygt 1 200 euro i månaden. Arbetsmarknadspensionen är alltså en och en halv gång så stor som den lagstadgade pensionen.

Sedan april 2015 har man kunnat ta ut arbetsmarknadspensionen som engångssumma tidigast vid 55 års ålder.

Arbetsmarknadspensionsfältet är mycket splittrat i Storbritannien. Pensionstillsynsmyndigheten har nästan 50 000 pensionssystem att övervaka.

"Det nya konkurrensläget kommer att göra annuitetsmarknaden sundare", påstår Eamonn Butler, direktör vid Adam Smith Institute.
"Det nya konkurrensläget kommer att göra annuitetsmarknaden sundare", påstår Eamonn Butler, direktör vid Adam Smith Institute.
”Bostäderna är dyra i London. Jag tror att många använder åtminstone en del av pengarna till att hjälpa sina barn komma i gång med vuxenlivet”, säger Bill Upson.
”Bostäderna är dyra i London. Jag tror att många använder åtminstone en del av pengarna till att hjälpa sina barn komma i gång med vuxenlivet”, säger Bill Upson.
”Försäljningen av annuiteter har minskat efter reformen", säger forskare Daniela Silcock vid Pension Policy Institute.
”Försäljningen av annuiteter har minskat efter reformen", säger forskare Daniela Silcock vid Pension Policy Institute.
"De flesta kommer att placera sina pengar bra", tror Vivek Parekh på Old Spitalfields Market.
"De flesta kommer att placera sina pengar bra", tror Vivek Parekh på Old Spitalfields Market.