BOKHYLLAN

Framtidens konturer

Stefan Björkman läser mycket, gärna på originalspråket. I samhällsreportage ska historien möta nutid och framtidens konturer gå att ana sig till.

Jörn Donner:Rapport från BerlinSöderström & C:o  Helsingfors, 1958
Jörn Donner:Rapport från BerlinSöderström & C:o Helsingfors, 1958

Under kalla kriget

En ung, saklig Jörn Donner som skrev en ny bok om vårt land och rapporter från både Berlin och Donau. Insiktsfullt och engagerat utan sensationssökande. Jag är kanske nostalgisk för att reportagen beskriver min barndomstid, men jag tycker de fortfarande är läsvärda tidsdokument. De handlar om det landskap som jag som barn åkte bil igenom. Från Turkiet genom det kalla krigets Europa på väg till Finland på sommarlov.

August Strindberg:GiftasAlbert Bonniers  förlag, 2012
August Strindberg:GiftasAlbert Bonniers förlag, 2012

Strindbergs noveller

August Strindberg reste till kontinenten för att dokumentera den nya moderna värld som växte fram för drygt hundra år sedan. Han sparade inte på sig själv. Cykelfärder ut på landsbygden varvades med att studera hypotekslåneräntor och moderna lantbruksmaskiner och tankar om drivkrafter i samhällen och individer. Han dissekerade äktenskapet som en ekonomisk ekvation, kvitto för kvitto. Intensiteten ökar och går över i något som närmar sig vansinne. Läsvärt och vasst, men ojämnt.

Robert E. Kaplan:The Ends of the EarthRandom House, 1998
Robert E. Kaplan:The Ends of the EarthRandom House, 1998

Historien är inte slut

Amerikanen Robert Kaplan rapporterade om världen ett sekelskifte senare. Reagan och den äldre Bush hade bytts mot Clinton. Kändistänkaren Francis Fukuyama påstod att historien tagit slut i och med att det kalla kriget avgjordes.

Matchen mellan stormakterna var över. Inget verkade kunna utmana västvärlden med USA som enda supermakt. Kaplan rapporterade nyktert och lågmält om att detta inte stämde.

The Ends of the Earth berättar om stater där lag och ordning inte längre fungerar. Vi har inte vunnit, historien är inte slut.

Ryszard Kapuscinski:Imperium Granta Books, 1994
Ryszard Kapuscinski:Imperium Granta Books, 1994

Sista ordet på Sovjetunionen

Ryszard Kapuscinski är i en klass för sig. Reportageböckerna om shahens och Haile Selassies fall är små juveler. Ögonblicksbilder, egna insikter blir kortfattad, elegant och lättfattlig prosa. Den extra kryddan är att han skrev om diktaturernas fall hem till folkrepubliken Polen. Så här gör man motstånd och revolution. Samtidigt varnade han om det oundvikliga: efter revolutionen kommer vardagen. Med Imperium fick han sista ordet på Sovjetunionen. Han reser genom Sovjet 1989 och dokumenterar dödsryckningarna.

Stefan Björkman

Vem?

Stefan Björkman

Ålder: 52

Utbildning: diplomingenjör

Arbete: vd för Etera

Nära hjärtat: nyfikenhet och framtidstro

Bok som väntar: Amin Maalouf: Samarkand.