pääkirjoitus

Kansa kutsuu – kuuleeko työeläke­järjestelmä?

Myönteinen sanoma heti kärkeen: suomalaiset kokevat työeläketurvan omakseen. Tällaisen johtopäätöksen voi vetää siitä runsaiden avovastausten määrästä, joka Luottamus eläketurvaan -tutkimuksessa saatiin. Myös vastausten sisältö paljasti samansuuntaista. Moni lähetti terveisiä, että pitäkää meidän rahoistamme ja eläketurvastamme huolta!

Kuinka tässä huolenpitotehtävässä on onnistuttu? Ainakaan luottamus ei ole kasvanut kolmessa vuodessa. Lähes kaikilla mittareilla punnittuna suomalaisten luottamus eläketurvaa ja eläkejärjestelmää kohtaan on laskenut vuodesta 2011 vuoteen 2014.

Huolestuttavaa palautetta tuli paljon. Nippa nappa puolet kansalaisista uskoo eläkkeen takaavan kohtuullisen toimeentulon vanhuudessa. Luvatun eläkkeen arvelee saavansa vain joka kolmas. Ainoastaan viidennes kansasta antaa siunauksensa eläkeiän sitomiseen elinikään. Ei siis mikään ihme, että vain vajaa kolmannes suomalaisista pitää eläkejärjestelmää oikeudenmukaisena.

Olisi helppoa puolustautua, että kyselyä tehtäessä ei eläkeuudistuksen sisällöstä tai edes ratkaisun syntymisestä ollut varmuutta. Samaan aikaan joka tuutista vyöryi sisään kestävyysvaje, jota hoitamaan eläkejärjestelmää kilvan komennettiin.

Selittely on liian helppoa ja lopulta aika turhaa. Puolustautumiseen ei ole varaa tuhlata energiaa, jota voi käyttää eläkejärjestelmämme toimintalogiikan ja periaatteiden selventämiseen tai suomalaisten eläketietouden kohentamiseen. Nyt meillä on kunnolla asiaa eli eläkeuudistus monine eläkeikävaihtoehtoineen tulee tehdä tutuksi.

Muutokset ovat väistämättömiä, mutta ne aiheuttavat epävarmuutta, johon yksi lääke on tieto. Ei pidä unohtaa myöskään tunnepuolta. Ihmisillä on oletuksia ja pelkoja muutoksia kohtaan.

Työeläkejärjestelmän reiluun viiteenkymmeneen vuoteen mahtuu muutoksia. Myös Työeläke-lehti täyttää 50 vuotta ja kokee samalla muutoksen: paperilehden rinnalle saadaan digitaalinen, notkea sisarlehti.

Merkkivuonna avaamme kirjoituskilpailun, jossa jokainen lukija voi esittää oman mallinsa hyvin toimivasta työeläkejärjestelmästä. Millaiseen työeläkejärjestelmään sinä olisit valmis luottamaan? Osallistu ja vaikuta!

Kati Kalliomäki

päätoimittaja Työeläke-lehti.fi

Digilehti: tyoelakelehti.fi

Twitter: @KatiKalliomaki