kirja kolahti

Kianderin kattaus ei tuudita uneen

Yhtä lailla antikeynesiläisyys tai rahamarkkinapolitiikan kritiikki nousevat puheenaiheiksi talousjohtaja Jaakko Kianderin kirjavalinnoissa.

Björn Wahlroos:Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta, Otava 2015.
Björn Wahlroos:Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta, Otava 2015.

Keynesiläisen elvytyspolitiikan vahva kritiikki

Selkeäsanainen finanssimies Björn Wahlroos on jatkanut tietokirjailijan uraansa uudella kirjalla. Valitut 10 tuhoaatetta pyörivät sen ympärillä, onko markkinatalouden toiminnassa mitään korjattavaa.

Tunnettuna markkinatalouden puolustajana kirjoittaja ei tietenkään näe merkittäviä puutteita. Suuret tuloerot eivät ole hänen mielestään ongelma. Hän käyttää paljon ruutia siihen, että lukija vakuuttuisi John Maynard Keynesin aikanaan perusteleman aktiivisen finanssipolitiikan turmiollisuudesta.

Heikki Patomäki:Suomen talouspolitiikan tulevaisuus, Into Kustannus 2014.
Heikki Patomäki:Suomen talouspolitiikan tulevaisuus, Into Kustannus 2014.

Keynesiläinen elvytysohjelma Suomelle

Vastalääkkeenä Wahlroosin ajatuksille voi lukea vasemmistointellektuellin professori Heikki Patomäen teoksen talouspolitiikasta.

Kirja kritisoi voimakkaasti vapaasti toimivia rahoitusmarkkinoita ja euroalueella harjoitettua talouskriisipolitiikkaa. Patomäen innoittajana on Keynes; ja hänen jalanjäljissään hän hahmottelee kirjassa kattavaa elvytysohjelmaa, jolla Suomessa saataisiin kokonaiskysyntä ja tuotanto kasvuun. Kirjaan sisältyy runsaasti myös taloustieteen oppihistoriaa ja modernin makrotaloustieteen kritiikkiä.

Mika Maliranta:Luovan tuhon tie kilpailukykyyn, Tehokkaan tuotannon tutkimussäätiö 2014.
Mika Maliranta:Luovan tuhon tie kilpailukykyyn, Tehokkaan tuotannon tutkimussäätiö 2014.

Luova tuho talouden

uudistajana

Suomen tunnetuin tuottavuustutkija professori Mika Maliranta kuvaa lyhyessä ja yleistajuisessa kirjassaan hyvin talouden uudistusmisprosessia, joka perustuu vanhentuneiden toimintatapojen väistymiseen niin sanotun luovan tuhon kautta.

Luovassa tuhossa innovatiiviset yritykset vievät elintilan hitaammin kehittyneiltä, ja lopputuloksena on tuottavuuden kasvu. Maliranta esittelee myös havainnollisesti ja vakuuttavasti sitä viime vuosina tapahtunutta kehitystä, joka on johtanut Suomen kilpailukyvyn heikentymiseen.

Philip Teir:Talvisota. Avioliittoromaani, Otava 2013.
Philip Teir:Talvisota. Avioliittoromaani, Otava 2013.

Perhe on pahin

Taloustieteen ohella lukija voi joskus syventyä myös ns. elämään. Hyvän tilaisuuden tähän tarjoaa nuoren suomalaiskirjailijan Philip Teirin komedia helsinkiläisen sivistyneistöperheen perhe-elämästä ja aviokriisistä.

Päähenkilö on ikääntyvä professori, kuten usein on tapana tämäntyyppisissä teoksissa. Kirja on älykäs ja viihdyttävä, siinä on hauskoja käänteitä ja hyviä tyyppejä.

Tartuin kirjaan, kun huomasin, että sen englanninnosta kehuttiin peräti Financial Timesissa.

Jaakko Kiander

Kuka?

Jaakko Kiander

Ikä: 51-vuotias

Koulutus: valtiotieteiden tohtori

Työ: johtaja, työeläkeyhtiö Ilmarinen, vastuualueena talous ja eläkepolitiikka

Lähellä sydäntä: talouspolitiikka ja kesämökkeily

Aikoo lukea: Antti Tuurin Alkemistit.