reportaasi

Tänä vuonna 70 vuotta  toimineen Oraksen  tehtaiden toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi sanoo talouslukujen todistavan, että senioriohjelma toimii.
Tänä vuonna 70 vuotta toimineen Oraksen tehtaiden toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi sanoo talouslukujen todistavan, että senioriohjelma toimii.

Oraksen ikäohjelma

TOIMII KUIN HANA

On täysin yrityksestä riippuvaista, haluaako se pitää kiinni ikääntyvästä ja osaavasta henkilöstöstään. Oras haluaa.

Teksti: Leena Seretin Kuvat: Anne Iivonen

Jotta kokemuksen siirtymisessä ei tulisi tietokatkoja, Oras on kehittänyt menestyksellisen ikäohjelman yli 55-vuotiaille työntekijöilleen.

Yritys ja työntekijät korjaavat ohjelman satoa hyvillä mielin: eläkeikä on noussut usealla vuodella.

Hana- ja suihkutuotteita valmistava Oras alkoi kehitellä senioriohjelmaansa jo parikymmentä vuotta sitten.

Yrityksen senioreilla on pitkältä ajalta kertynyttä tietoa ja taitoa, joka siirtyy pikkuhiljaa nuoremmalle polvelle.

– Vesikalusteiden valmistusta ei opiskella kouluissa, vaan asiat opitaan työtä tekemällä. Toki meillä on paljon valmistuspuolella työntekijöitä, joilla ammatillisia opintoja tai vaikkapa insinöörikoulutus, mutta missään päin maailmaa osaamista ei opiskella kuin työssä. Hanojen valmistuksessa tie kisällistä mestariksi on pitkä, toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi kertoo.

– Osaavan väen hiljainen tieto ja taitajien tietojen saattaminen seuraavalle sukupolvelle on ensiarvoisen tärkeää. Lamavuosina 1990-luvulla Oras joutui muiden tavoin vähentämään väkeä muun muassa työttömyyseläkeputkeen ja syntyi osaamistyhjiöitä. Tästä senioriohjelma lähti ja taustalla on edelleen sama idea, joskin itse ohjelmaa on toki vuosien saatossa kehitetty.

Heikkojen suhdanteiden aikana Oraksen senioriohjelma on jouduttu jättämään jäähylle. Vuonna 2009 markkinat kutistuivat parikymmentä prosenttia, ja keväällä 2009 Oras joutui turvautumaan lomautuksiin. Lomautusten aikana ei ymmärrettävästi voitu tarjota senioreille ylimääräisiä vapaita.

Terveenä eläkkeelle

Oraksen senioriohjelmaan pääsevät mukaan 55 vuotta täyttäneet. Tarjolla on muun muassa kunto-ohjelmaa, työhyvinvointipäiviä ja seniorivapaita. Niitä kuusikymppinen saa vuodessa 15, joista kolme tulee käyttää ohjattuihin työhyvinvointipäiviin. Viime vuonna seniorivapaita oli tarjolla yhteensä 752 päivää, joista yli 90 prosenttia käytettiin.

– Työnantajalle yli 700 ylimääräistä vapaapäivää on iso satsaus, mutta koemme sen investointina. Tavoitteena on hyväkuntoinen henkilöstö, joka jaksaa säädettyyn eläkeikään ja pääsee terveenä eläkkeelle, toimitusjohtaja Kuusniemi sanoo.

Ja toden totta jaksaa. Oraksella keskimääräinen eläkkeellesiirtymisikä on 63,3, pari vuotta valtakunnallista ikää korkeampi.

Vuodesta 1996 Oraksen väen keskimääräinen eläköitymisikä on noussut seitsemän vuotta. Yhtiössä on myös 63-vuotiaita nykyisen eläkelain mukaisella superkarttumalla työskenteleviä.

Viime vuonna yksikään työntekijöistä ei jäänyt työkyvyttömyyseläkkeelle, mikä on iso säästö myös yritykselle.

Kuusniemi sanoo talouslukujen todistavan, että senioriohjelma toimii. Talousluvut näyttäisivät heikommilta ilman ohjelmaa.

Luottamusta puolin ja toisin

Senioriohjelman toteutus edellyttää yrityksessä hyvää luottamusilmapiiriä.

Seniorivapaita on tarkoitus käyttää oman kunnon vaalimiseen ja voimien ehtymiseen, eikä vaikkapa lasten talorakennusprojekteihin, joissa voimat ehtyvät.

– Emme kyttää, mihin seniorit vapaansa käyttävät vaan luotamme, että seniorivapaalta tullaan tarmokkaana töihin. Kyllä tämä toimii. Uskoakseni henkilöstö osaa antaa arvonsa yrityksen investoinnille. Eihän tällaista juuri missään ole.

Pekka Kuusniemi ei lähde neuvomaan muita yrityksiä, sillä kaikilla on omanlaisensa lähtökodat. Oraksen malli ei sellaisenaan ole myöskään kopioitavissa.

– Kannattaa kuitenkin silmäillä henkilöstön ikärakennetta vuosiksi eteenpäin ja saada osaajat pysymään talossa. Työhyvinvoinnin toimenpitein sen onnistuu.

Työeläkeuudistus 2017 tuskin Oraksen suunnitelmiin vaikuta.

– Saamme varmaankin tavoitettua 65 vuoden keskimääräisen eläkeiän ilman eläkeuudistuksen ikärajakorotuksia, mutta toki uusi eläkelaki kannustaa meitäkin kehittämään ohjelmaamme. Eläkeratkaisua enemmän odotan päättäjiltä, että yritysten toimintaolosuhteet olisivat ennakoitavissa ja voisimme keskittyä bisnekseen ja työuriin. Poukkoileva päätöksenteko häiritsee, Pekka Kuusniemi sanoo.

55 ja risat

Oraksen ikäohjelmaan pääsevät mukaan 55–57-vuotiaat. Ohjelmaan kuuluvat säännölliset terveystarkastukset työterveyshuollossa, kuntotarkastus ja yksilöllinen kunto-ohjelma. Ohjelma tarjoaa vuodessa yhdestä kolmeen ohjattua työhyvinvointipäivää. Näin työntekijä sitoutuu itse vaalimaan terveyttään ja kuntoaan.

Seniorivapaata saa, kun väsyttää, mutta ei väsytä niin paljon, että pitäisi hakeutua sairauslomalle. Kuusikymppinen on oikeutettu saamaan vapaata 12 päivää vuodessa plus kolme ohjattua työhyvinvointipäivää.

Homma toimii: Oraksen noin 460 työntekijästä Raumalla satakunta on senioria ja jatkaa työssään reippaasti yli valtakunnallisen keskimääräisen eläköitymisiän. Se on Oraksella 63,3 vuotta.

55 ja risat

Oraksen ikäohjelman piiriin pääsee 55–57-vuotiaana, ja siihen kuuluvat säännölliset terveystarkastukset työterveyshuollossa, kuntotarkastus ja yksilöllinen kunto-ohjelma.

Ohjelma tarjoaa vuodessa yhdestä kolmeen ohjattua työhyvinvointipäivää. Näin työntekijä sitoutuu itse vaalimaan terveyttään ja kuntoaan.

Seniorivapaata saa, kun väsyttää, mutta ei väsytä niin paljon, että pitäisi hakeutua sairauslomalle. Kuusikymppinen on oikeutettu saamaan vapaata 12 päivää vuodessa plus kolme ohjattua työhyvinvointipäivää.

Oraksen noin 460 työntekijästä Raumalla satakunta on senioria ja jatkaa työssään reippaasti yli valtakunnallisen keskimääräisen eläköitymisiän.

Oraksella työntekijät tekevät tyypillisesti pitkiä työsuhteita. Oraslaiset siirtyvät työuran jälkeen eläkkeelle keskimäärin 63,3-vuotiaina.

Oraksen kotipaikan  Rauman puukorttelit ovat Unescon maailman- perintökohde.
Oraksen kotipaikan Rauman puukorttelit ovat Unescon maailman- perintökohde.
Ripustaja-purkaja Kaija Siivonen toteaa, että senioriohjelma on hänelle hyväksi, varsinkin kun ikää on 58 vuotta.
Ripustaja-purkaja Kaija Siivonen toteaa, että senioriohjelma on hänelle hyväksi, varsinkin kun ikää on 58 vuotta.
Koneistaja Nelly Montosen tarkkuus on osa Oraksen laatua. Hän osaa työnsä ja jatkaa työntekoa yli eläkeiän alarajan.
Koneistaja Nelly Montosen tarkkuus on osa Oraksen laatua. Hän osaa työnsä ja jatkaa työntekoa yli eläkeiän alarajan.
Tehdaspäällikkö Janne Siivon ja kokooja Sanna Rantasen työvuosilla ei vielä yllä senioriohjelman pariin.
Tehdaspäällikkö Janne Siivon ja kokooja Sanna Rantasen työvuosilla ei vielä yllä senioriohjelman pariin.
Hiomalaikoilla hanojen kromi- pinnat saadaan kiiltäviksi.
Hiomalaikoilla hanojen kromi- pinnat saadaan kiiltäviksi.
Messinki- runkoja ennen kromipinnoitetta.
Messinki- runkoja ennen kromipinnoitetta.

Perheyhtiö Oras

Perustettu 70 vuotta sitten Raumalla.

Tehtaan perustaneen Erkki Paasikiven jälkipolvi omistaa Oras Investin.

Oras Group on merkittävä eurooppalainen hanavalmistaja.

Oras Groupin muodostavat Oras Oy ja Hansa Armaturen GmbH tytär- yhtiöineen.

Konsernin pääkonttori ja tuotanto- laitos sijaitsee Raumalla. Lisäksi tehtaat Saksassa, Tšekissä ja Puolassa.

Liikevaihto noin 253 miljoonaa euroa (2013).

Yritys työllistää 1 400 työntekijää, joista noin kolmannes Raumalla.