pääkirjoitus

Rahastointiko tylsää?

Tapahtuu koulutuksessa tai muussa työeläkealan järjestämässä tilaisuudessa: on edetty kohtaan työeläkkeen rahoitus, ja yleisö ryhtyy oudosti kiemurtelemaan. Moni haukottelee, muutama näprää kännykkää. Loput voivottelevat, että vaikeaa on, tosi vaikeaa.

Erinäiset informaation parantamiseksi rustatut kaaviokuvat työeläkkeen rahastoinnista kuluvat niin ikään harvoin kansan kätösissä.

Mitä, eikö rahastointi kiinnosta?

No toki raha kiinnostaa! Erityisesti näin vaalien alla työeläkerahastoihin on suuntautunut lähes kiihtynyttä intressiä – varsinkin kun muutoin rahasta on pulaa. Työeläkerahaa halutaan milloin sijoittaa vain kotimaahan, milloin käyttää uuteen asuntorakentamiseen ja milloin jakaa laman kourissa muuten vaan.

Nykyiset eläkkeensaajat pitävät rahastoituja varoja helposti ominaan. Toki työeläkemaksuja rahastoidaan juuri eläkkeiden maksua varten, mutta pitäisi muistaa myös nuoremmat sukupolvet. Radikaalein väki on jopa vaatinut, että rahastot kuuluvat vain kokonaan eläkeläisille, tässä ja nyt.

Samaan aikaan julkisuudessa esiintyy asiantuntijoiksi tituleerattavien uskottavia, mutta huolestuttavia lausuntoja ja kunnianhimoisiin selvityksiin perustuvia näkemyksiä. Niistä voi päätellä, että työeläkerahat ovat loppu aivan kohta, mikäli sijoitusten tuotot eivät parane.

Ei siis ihme, jos täysin tavalliset nuoret tai työssäkäyvät suomalaiset kokevat hämmennystä: joko työeläkevaroja makaa pulleissa ja tiukasti napitetuissa rahastoissa mielin määrin tai sitten rahastot on jo syöty ja eläkkeiden maksaminen lakkaamassa.

Totuus lienee tässäkin jossain muualla tai ainakin välimaastossa. Rahastot ovat pulleita, mutta niin pitääkin, sillä tuleville sukupolville yksinkertaisesti pitää jäädä saatavaa. Hehän maksavat paraikaa työeläkemaksuja. Ja kyllä, rahastoja on jo syöty, mutta niin pitääkin, sillä niiden tuotoista maksetaan jo nyt eläkkeitä ja niillä pystytään tasaamaan erisuuruisten ikäluokkien eläkemenoja.

Entä sijoitusten tuotot? Kyllä, on ollut parempiakin vuosia, mutta pitkällä aikajänteellä tilanne on varsin kelpo. Ja kyllä: kansainvälinen vertailu ei näytä kovin mairealta, mutta täkäläisten työeläketoimijoiden sijoittamista säännellään vahvasti – juuri siksi, että vakavaraisuus varmasti säilyy ja että eläkkeet ovat turvattuja.

Kati Kalliomäki,

päätoimittaja

Twitter: @KatiKalliomaki