kirja kolahti

Nämä luettuani tiedostan enemmän

Lukuelämyksiä ihmisyydestä, mutta myös elämän varjopuolista ilmastonmuutoksesta ja nälänhädästä tarjoilee Maija Kinni-Eloranta kirjakattauksessaan.

Pienen elämän isoja tarinoita

Epäilin tarttua tähän tiiliskiveen, koska olin ystävältäni kuullut, että kirja on rankka lukukokemus. Onneksi tartuin, koska tämä on yksi vaikuttavimmista lukukokemuksista.

Hanya Yanagihara kertoo sydäntäsärkevästi kaltoinkohtelusta ja yksinäisyydestä, mutta myös ystävyydestä ja rakkaudesta. Kirja on hieman koukeroisesti ja pitkin luvuin kirjoitettu, mutta kieli on kaunista.

Naishahmojen puuttuminen kirjasta oikeas­taan kokonaan yllätti ja jopa hieman häiritsi, mutta toisaalta kirjan yksi kantavista ajatuksista lienee sukupuolen merkityksettömyys.

Hanya Yanagihara: Pieni elämä, Tammi 2018

Nälänhätää ollut meilläkin

Nälkävuosi on joululahjakirja, jonka aikoinaan ahmaisin kyyneleet valuen jouluyön aikana. Kirja kertoo Suomen nälänhädästä vuonna 1867 kerjuulle lähtevän perheen sekä parempiosaisten virkamiesten näkökulmasta.

Kirjailija Aki Ollikaisen kuvauksessa henkilöhahmot ovat eläviä ja heidän tuskaansa ja selviytymisvaistoaan on kuvattu hienosti. Tasan eivät käyneet onnen lahjat tuolloinkaan, vaikka kaikissa yhteiskuntaluokissa kärsittiin. Hurjaa ajatella, että nälänhätä on ollut suomalaista todellisuutta vain reilut sata vuotta sitten.

Aki Ollikainen: Nälkävuosi, Siltala, 2012

Dekkareiden

suurkuluttajille

Käen kutsu on ensimmäinen osa J.K. Rowlingin salanimellä kirjoittamasta koukuttavasta dekkarisarjasta, jonka ahmaisin viime kesäloman­ aikana. Pidän kovasti dekkareista ja olen erityisesti nordic noirin suurkuluttaja, mutta vaihteeksi oli mukava lukea jotain hieman vähemmän synkkää.

Alias Galbraithin dekkarin päähenkilö yksityisetsivä Cormoran Strike, Afganistanin sodan veteraani ja sotainvalidi, on sympaattinen hahmo ja kirjojen elämänmeno niin peribrittiläistä että fish & chipsit ja vahvan teen voi miltei maistaa.

Robert Galbraith: Käen kutsu, Otava 2014.

Hengästyttävä ilmastoprotesti

Seiskaluokkalaisen tytön vanhempana Greta Thunbergin aloittamat ilmastoprotestit ovat tulleet omakohtaisesti lähemmäksi.

Thunberg-Ernmanin perheestä kertova kirja oli ristiriitainen lukukokemus: se vyöryttää ilmastonmuutoksen ja luonnonvarojen liikakäytön lukuja hengästyttävällä tahdilla, mutta se myös kuvaa rehellisesti erikoislaatuisen perheen taistelua lastensa hyvinvoinnin puolesta.

Kirja sai entisestään miettimään omia valintoja, vaikka tarjoaa hyvin mustavalkoista ajattelua. Greta T. on kiistämättä vaikuttava persoona.

B. & M. Ernman, G. & S. Thunberg: Sydämen asioita, Tammi 2019

Maija Kinni-Eloranta

KUKA?

Maija Kinni-Eloranta

Ikä: 43-vuotias

Koulutus: valtiotieteen maisteri

Työ: ratkaisu­päällikkö Kevan työ­kyvyttömyys­ratkaisuyksikössä

Lähellä sydäntä: rakkaat ihmiset ja eläimet, tanssi, musiikki, kirjat

Kirja, jonka aiot lukea seuraavaksi: Margaret Atwood: Testamentit.