mercer-vertailu

Suomelle pronssia ensimmäistä kertaa

Suomen eläkejärjestelmä sijoittui kolmanneksi kansainvälisessä Mercer Global ­Pension Index -vertailussa. Suomi valittiin jo viidettä kertaa maailman luotettavimmaksi ja läpinäkyvimmäksi järjestelmäksi.

teksti antti karkiainen | kuvalähde mercer

Mercer Global Pension Index on vuosittain koottava kansainvälinen eläkejärjestelmien vertailu, joka toteutettiin tänä vuonna kymmenettä kertaa.

Maailman parhaaksi eläkejärjestelmäksi valittiin Alankomaat, joka nousi pitkään ykkössijaa hallinneen Tanskan ohi.

Varoissa jäämme kärkikaksikosta

Suomi sijoittui ensimmäistä kertaa vertailun kärkikolmikkoon. Sijoitus parantui kaksi sijaa edellisvuodesta, kun taakse jäivät Australia ja Norja.

Syynä nousuun on eläkkeiden korvaustason laskentaan liittyvä muutos, joka satoi Suomen laariin. Myös muutokset kotitalouksien velkaantumisasteessa paransivat asemaamme.

– Jäämme kärkikaksikosta kestävyysnäkymissä. Tanskassa ja Alankomaissa on Suomea huomattavasti suuremmat eläkevarat, kertoo johtaja Mikko Kautto Eläketurvakeskuksesta.

Työeläkeotteelle täysi kymppi

Mercer-indeksissä eläkejärjestelmiä arvioi­daan eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden ja hallinnon luotettavuuden näkökulmasta.

Koko vertailun parhaimmat pisteet Suomi sai eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuudesta ja läpinäkyvyydestä.

Osa suomalaista läpinäkyvyyttä on työeläkeote, joka sai täydet kymmenen pistettä järjestelmän ja vakuutetun välistä kommunikaatiota mittaavassa alakategoriassa.

Suomalaisille on itsestään selvää, että oman kertyneen eläkkeen määrän voi tarkistaa milloin vain yhdestä verkkopalvelusta. Monissa maissa tilanne on toinen: eläkettä kertyy moneen eri järjestelmään erilaisin ehdoin.

– Omaa eläkettään koskevaa tietoa pitää osata hakea eri paikoista. Kokonaisuuden hahmottaminen on työlästä, joissain tapauk­sissa lähes mahdotonta, kertoo Kautto.

Mikä?

Mercer-indeksi

Mercer-indeksissä eri maiden eläkejärjestelmiä arvioidaan eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden ja hallinnon luotet­tavuuden näkökulmasta.

Suomi sijoittui kymmenen ­parhaan joukkoon jokaisessa ­kategoriassa.

Vertailun parhaimmat pisteet Suomi sai eläkejärjestelmien ­hallinnon luotettavuudesta ja ­läpinäkyvyydestä jo viidettä ­kertaa peräkkäin.

Kehityskohteiksi listattiin minimieläketurvan tason korottaminen, ikääntyneiden työllisyysasteen nostaminen ja eläkevarojen ­rahastoinnin lisääminen.

Lisätietoa vertailusta Melbourne Mercer Global Pension Index 2018 -verkkosivuilla.