pääkirjoitus

Jälkijättöi­syydestä reaaliaikaan

Joskus kuulee moitetta, jonka mukaan Suomessa vallitsee riskejä karttava­ yrityskulttuuri. Sen seurauksena esimerkiksi digitalisaatio etenee turhan lyhyin askelin ja hajanaisesti. Mentaliteettiimme kaivataan lisää rohkeutta valita ne aihekokonaisuudet, joihin panostetaan kunnolla.

Ensi vuodenvaihteessa avautuva tulorekisteri on rohkea veto. Se on varsinainen digiloikka. Kuten aina uuden edessä, on nytkin ilmassa jännitystä: riittääkö ponnistusvoima, kantaako pituus ja onko laskeutumisalusta taatusti tarpeeksi pehmeä?

Joka tapauksessa tulorekisteri edustaa aimo harppausta eteenpäin. Vihdoin tulotiedot ovat ajan tasalla ja viimeinkin turhasta palkkatodistusten ja muiden liitetiedostojen moneen paikkaan lähettämisestä päästään eroon. Myös yhden luukun periaate vahvistuu, kun sekä työnantajat että etuuksien maksajat ilmoittavat tulotiedot yhtenä kokonaisuutena ja vieläpä reaaliaikaiseen rekisteriin. Hyvästi ­jälkijättöiset tietovarastot!

Tulorekisteri avaa ovensa ensin vain tulotiedoille, ja etuustiedot odottavat vielä vuoden verran sinne sujahtamista. Siitä huolimatta vuodenvaihteen jälkeinen elämä vaikuttaa dramaattisesti myös työeläkejärjestelmään, sillä työnantajat eivät enää ilmoita maksamiaan palkkoja työeläkeyhtiöille, vaan reaaliaikaisesti tulorekisteriin.

Kukaan ei tiedä, kuinka hyvin työnantajat Suomessa lopulta ovat kartalla tulevista muutoksista. Saattaa käydä niinkin, että tulorekisteriin ui aluksi vain osa ansiotiedoista tai tietoja ilmoitetaan virheellisesti.

Työeläkevakuuttamisen valvonta onkin uuden ajan edessä, ja varmaankaan tehokkaaksi muotoutuneen jälkikäteisvalvonnan hyviin tuloksiin ei ihan ensi alkuun päästä. Toisaalta ajantasaisuus avaa uusia mahdollisuuksia tehostaa valvontaa.

Kansalaiselle muutos on kuitenkin riemastuttava. Jossain on minun ansiotietoni lähes päivän tasolla nähtävissä. Ja kohta myös eläketietoni! Nyt jos koskaan on mahdollisuus saada ihmiset innostumaan omista ansiotiedoistaan – siinäpä oiva sauma työeläkeviestinnälle niin ikään.

Jotta tilaisuuden osaisi käyttää hyödyksi, kaivataan taas sitä rohkeaa ja suurta ajattelua ja suoria sanoja: työeläke on sinun eläkkeesi ja sinun rahaasi, kiinnostaako tietää, paljon sitä on kertynyt?

Kati Kalliomäki

päätoimittaja

Digilehti: Työeläkelehti.fi

Twitter: @KatiKalliomaki

Kannen kuva:

Vesa Laitinen