Päivän kasvo

Lastenkirjailija Linda ­Liukas sanoo, että tulevaisuuden työelämän kannalta on tärkeää oppia ymmärtämään, missä ihminen on hyvä ja missä kone on hyvä. Lisäksi on oltava utelias oppimaan uutta.
Lastenkirjailija Linda ­Liukas sanoo, että tulevaisuuden työelämän kannalta on tärkeää oppia ymmärtämään, missä ihminen on hyvä ja missä kone on hyvä. Lisäksi on oltava utelias oppimaan uutta.

Koodisatukirjojen tekijä

Sosiaaliturva luo uskallusta yrittää

Tekoälystä pitäisi voida puhua myönteisesti lapsillekin, sanoo lastenkirjailija Linda Liukas. Hänen uransa lähti lentoon joukkorahoituskampanjan myötä.

teksti Sirkku Aalto | kuvat Karoliina Paatos

Sosiaaliturva merkitsee uskallusta kaatua eteenpäin. Näin sanoo lastenkirjailija Linda Liukas, joka puhui Työeläkepäivässä tekoälystä ja tiestään yrittäjäksi.

– Suomessa sosiaaliturva mahdollistaa sen, että koskaan ei putoa tyhjän päälle – sen pitäisi kannustaa meitä haaveilemaan isommin, Liukas sanoo.

Hän pitää esimerkiksi opintotukea tärkeänä turvaverkkona.

– Jos mietin amerikkalaisia kavereitani, niin heillä on valmistuessaan valtavat lainat. Ryhdypä siinä sitten yrittäjäksi, kauppatieteitä opiskellut Liukas havainnollistaa.

Liukas itse teki opiskeluaikanaan 2010-luvun taitteessa töitä toiminimellä. Hän kirjoitti juttuja ja piti koulutuksia opintojen ohessa. Liukkaan ura lastenkirjailijana sai voimalla tuulta alleen ennakkomyyntikampanjan myötä vuonna 2014.

Liukas tavoitteli joukkorahoituspalvelun kautta 10 000:ta dollaria kirjan tekoa varten, mutta ennakkotilauksia kertyi kuukaudessa 380 000 dollarin edestä.

Syntyi Hello Ruby -kirjasarjan ensimmäinen osa, joka käsitteli ohjelmointia ja ohjelmoijan ajattelutaitoja pienen Ruby-tytön kautta. Kirja ilmestyi vuonna 2015.

Sarjan muissa kirjoissa Liukas on käsitellyt tietokonetta ja internetiä. Elokuussa ilmestynyt sarjan neljäs kirja kertoo tekoälystä.

– Viime kesänä Lontoossa pieni poika kysyi, mitä hän tekee isona, jos tietokoneet vievät kaikki työpaikat. Tajusin, että tekoälystä pitäisi voida puhua optimistisesti ja pragmaattisesti ihan pienimmillekin, Liukas sanoo.

– Samaan aikaan vietin paljon aikaa kouluissa ja mietin, kuinka suuri osa opetettavista taidoista on oikeasti ihmisten vahvuuksille rakennettuja ja missä tehtävissä kone on aina meitä parempi, hän jatkaa.

Tekoäly on valjastettu töihin myös vakuutus- ja rahoitusalalla. Tekoäly voi hoitaa sijoitusrahastoa, huhkia asiakaspalvelurobotin taustalla tai tunnistaa työkyvyttömyyseläkeläisen ennen eläkkeen alkamista.

Toisaalta jotkut pelkäävät tekoälyn vievän heidän työnsä. Liukkaan mielestä tekoälyä pitäisi lähestyä työparina.

– Hello Ruby -kirjoissa ihmisen tontilla on kysymysten esittäminen – miksi, miten ja mitä jos? Tekoälyn työnsarkaa taas on luokittelu, ryhmittely, poikkeamien etsiminen, suosittelu ja ennustus, Liukas vertaa.

Hello Ruby -sarjan kirjoja on käännetty 25 kielelle. Neliosainen sarja on saamassa jatkoa tulevaisuudessa.

– Minulla on työn alla monta ideaa kvanttitietokoneista teknologian historiaan, mutta seuraava Hello Ruby -teemainen teos tulee olemaan lyhytelokuvien sarja teknologistuvasta maailmasta, Liukas paljastaa.

Liukas on palkittu työstään muun muassa lastenkulttuurin valtionpalkinnolla ja Kiinan suurimmalla muotoilupalkinnolla. Lokakuussa yhdysvaltalainen talouslehti Forbes huomioi Liukkaan Europe's Top 50 Women In Tech -listauksessaan.

Palkitun lastenkirjailijan syksy on ollut kiireinen. Ennen Työeläkepäivää Liukas on käynyt puhumassa niin Singaporessa, Norjassa kuin eri tapahtumissa Suomessakin. Työeläkepäivän jälkeen Liukas on lähdössä ensin Meksikoon ja sitten Tanskaan.

Helsingissä asuva Liukas matkustaa tällä haavaa työnsä puolesta yli puolet vuodesta. Se on asia, jota hän muuttaisi omassa työssään.

– Toivon, että globaalia työtä olisi mahdollista tehdä Suomesta käsin. Se on melkein mahdollista, mutta ei ihan vielä, Liukas sanoo.

Linda Liukas

KUKA?

Linda Liukas

Ikä: 32

Koulutus: Kauppatieteiden yo, Tampereen yliopiston kunnia­tohtori

Työ: Lastenkirjailija.

Harrastukset: Juoksu, ruuanlaitto ja lukeminen

”Tekoälyn työnsarkaa on luokittelu, ryhmittely, poikkeamien etsiminen, suosittelu ja ennustus.”