pääkirjoitus

Kouluruokaa
ja matka­vakuutusta

Vastikään pidetyn Työeläkepäivän teemaksi valikoitui tarina. Jo jonkin aikaa tarinankerronta on ollut varsin suosittua: jokaisella itseänsä kunnioittavalla organisaatiolla tai bisnestä tekevällä yrityksellä yksinkertaisesti täytyy olla kertomus itsestään.

Millainen on sitten kokonaisen toimialan tarina ja mikä on tarinan juoni? Arvelen, että me työeläkealalla työskentelevät osaamme kohtuullisen vaivattomasti kertoa työeläkejärjestelmästä ja sen tehokkaasta tavasta pitää huolta kulloinkin eläkkeelle siirtyvistä, ikäryhmät toinen toistensa perään ja vuorovedoin.

Harmi vaan, ettei järjestelmätarina näytä saavan nostetta siipiensä alle. Huolenpitoon tarvitaan rahaa, ja sen jälkeen tarinan sävy muuttuu helposti: siihen ilmestyvät hyvikset ja pahikset, voittajat ja häviä­jät. Lisäksi järjestelmätaso jättää monet tarinan sivustakatsojiksi, osallisuus puuttuu.

Silti meilläkin pääroolin saajan valinta on selvä: se on ihminen. Ei siis työeläkejärjestelmä, ei työeläkeyhtiö eikä työmarkkinaosapuoli.

Työeläkkeemme on loistava sosiaalinen innovaatio, yksi satavuotiaan Suomen helmistä. Se on kuin kouluruokailu, joka vapauttaa vanhemmat töihin ja jota käydään ihmettelemässä kauempaakin. Kyllä kouluruokailukin maksaa, mutta se on silti kovin laajasti ja yleisesti hyväksyttyä.

Kouluruuan tasoksi riittää keskiverto, ihan hyvä ruoka, mutta jos kouluissa alkaa saada kehnoa tai epäterveellistä murkinaa, niin ­johan lähtevät koululaisten huoltajat barrikadeille.

Osaisimmepa nostaa keskiverron ja ihan hyvän eläkkeen kunniaan niin, että tarinamme pysyisi ihmisten mielissä ja huulilla? Olisi huikeaa, jos ihmiset todellakin tuntisivat itsensä osaksi työeläkkeen tarinaa ja olisivat valmiita tarpeen tullen vaikka puolustamaan sitä.

Tarina tarvitsee myös paikan, missä se tapahtuu. Työnteko on liian helppo vastaus, mutta entä jos ajatellaan, että työeläke on kuin matkakertomus: sen tapahtumapaikka vaihtuu ihmisen elämän varrella, mutta matkavakuutus pysyy voimassa.

Matkallasi mukana: työeläkevakuutus!

Kati Kalliomäki

päätoimittaja

Digilehti: työeläke-lehti.fi

Twitter: @KatiKalliomaki