kirja kolahti

Talouden tuntijan ­tarkkanäköisyydellä

Mitkä kirjat ovat kolahtaneet makrotalouden asiantuntijaan, joka työssään analysoi Suomen finanssijärjestelmää ja sen riskejä?

Totta ja tarua Wolandin tahdittamana

Matka Titanicin kannelta tähän päivään. Huikea kirja, jossa totuus ja taru sekoittuvat. Suurin osa henkilöistä ja tapahtumista ovat todellisia, mutta heidän vuorosanansa keksittyjä. Ja juuri se hahmo, jota pitää varmuudella keksittynä, löytyy Wikipediasta (ja kirja divarista).

Historia on aina ollut lähellä sydäntäni. Sata vuotta maailmanhistoriaa käydään läpi vajaassa tuhannessa sivussa. Se että tällaista tiiliskiveä on lähes mahdoton laskea käsistään, kertoo myös kirjan kaunokirjallisesta onnistumisesta.

Markus Leikola: Uuden maailman katu. WSOY, 2016

Oikeassa paikassa oikeaan aikaan

Syksyllä 2008 kärjistynyt talouskriisi oli (toivottavasti) korkeintaan kerran sadassa vuodessa koettava kurimus. Ben Bernanken muistelmat kertovat miksi kriisi syntyi ja kuinka se taitettiin. Kirja auttaa myös ymmärtämään viime vuosien talouspolitikkaa, mm. syitä keskuspankkien arvopaperiostoihin ja rahoitusjärjestelmän sääntelyn kiristämiseen.

Olin syksyllä 2008 töissä EKP:ssa ja pääsin pitämään pääjohtaja Trichet’lle katsauksen USA:n tilanteesta. Bernanke kertoo kirjassa keskusteluistaan Trichet’n kanssa. Briiffaukseni mittatikku oli korkein mahdollinen, vaikka en sitä silloin tiennytkään.

Ben Bernanke: The Courage to Act: A Memoir of a Crisis and Its Aftermath. W.W. Norton & Company, 2015.

Toisinajattelija puolustaa tieteenalaansa

Harvardin professori Dani Rodrik analysoi, miksi ekonomistit ovat joskus oikeassa ja joskus väärässä. Kirja avaa ekonomistien tapaa mallintaa ja analysoida maailmaa. Maailma on niin monimutkainen, että yksi malli ei riitä. Ammattitaitoa onkin osata valita oikea työkalu oikeaan kohteeseen.

Rodrikin 10 käskyä ekonomisteille ja 10 käskyä ei-ekonomisteille ovat jo klassikoita. ”It’s a model, not the model” sopii alalle kuin alalle.

Dani Rodrik: Economic Rules: The Rights and Wrongs of the Dismal Science. W.W. Norton & Company, 2015.)

Hullu disruptoija

Nerouden ja hulluuden välinen raja on seitinohut. Steve Jobs oli molempia: maaninen räyhääjä ja visionääri. Mieleenpainuva yksityiskohta kirjassa kertoo, kuinka Apple suunnitteli tuotetarjontaansa Mooren lain avulla. Ei onnistu vielä, mutta näin voidaan tehdä muutaman vuoden kuluttua.

Jobsin käsitys esteettisyydestä oli ehdoton. Se myös tappoi hänet. Aivan kuten kuluttaja ei saa avata iPhonea, kirurgikaan ei saanut kurkata hänen sisuksiinsa.

Walter Isaacson: Steve Jobs. Otava, 2011 (Suomentanut Jyri Raivio)

Kuka?

Samu Kurri

Ikä: 45-vuotias

Koulutus: yhteis­kuntatieteiden maisteri

Työ: osastopääl­likkö Finanssivalvonnassa

Lähellä sydäntä: historia, musiikki ja mökkeily

Aikoo lukea: Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan.