Provakatorisessa puheenvuorossaan Bruce Oreck kohotti älypuhelimen ylivertaiseksi tiedonlähteeksi. Kone on kuitenkin kone. Siltä puuttuu sosiaalisen kanssakäymisen menestystekijä: tunneäly.
Provakatorisessa puheenvuorossaan Bruce Oreck kohotti älypuhelimen ylivertaiseksi tiedonlähteeksi. Kone on kuitenkin kone. Siltä puuttuu sosiaalisen kanssakäymisen menestystekijä: tunneäly.

Muutos koskee jokaista

Kukaan ei ole turvassa tulevaisuuden kehitykseltä, herätteli Bruce Oreck.

Teksti: Anne Iivonen Kuvat: Vesa Laitinen

Bruce Oreck paukutteli ilmoille Työeläkepäivän herättelypuheenvuorossa ajatuksiaan muutosten kohtaamisesta. Entinen Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Oreck muistutti, ettei mikään toimiala tai ammattikunta ole teknologian ja digitalisaation kehityksen vauhdilta suojattu.

– Sinua tullaan häiritsemään. Kukaan ei ole muutoksille vastustuskykyinen, hän sanoi.

Päivän teema Yhteiskunnan muutoksen ytimessä – muutokseen yhdessä innoitti työeläkealaa valmistautumaan työpajoissa. Tuotokset kirjattiin pahveille, twiitattiin ilmoille ja kerättiin muutoslaatikkoon.

Työeläkealan lähitulevaisuuden muutokset liittyvät tulorekisteriin, työnteon uusiin muotoihin ja eläketurvasta viestimiseen. Muutokset toimintaympäristössä ovat monimutkaisempia kuin olemme tottuneet ajattelemaan.

– Ette ole enää viisaimpia tässä huoneessa. Älypuhelin on ottanut sen paikan, hän kärjisti ja pisti iPhonensa povitaskuun.

Putkinäkö on ihmiselle tyypillinen toimintatapa. Suljemme pois näkymästämme ne häiriöt, joita emme havaitse todesta otettavina tai jotka eivät ole hyödyksi aikaisemman tietämyksemme näkökulmasta. Aivot suodattavat tietoa, karsivat epäolennaisuuksia.

Laatikko ja pakkaus tulevat yhä vain pienemmiksi ja tiiviimmiksi aivojen suodattaessa ulkopuolelta tulevaa informaatiota. Läheskään aina emme ole valmistautuneet muutokseen riittävästi.

– Muinoin ennakoitavuus piti meidät hengissä. Nyt se estää meitä näkemään häiriöiden vaikutuksia, Oreck sanoi.

Kone ei pysty tekemään samaa kuin ihminen, vaikka paljoon pystyykin. Siltä puuttuu tunneäly. Ongelma ja ratkaisu kulkevat Ihmisen käsityskyvyssä yhtä jalkaa.

– Tietokone tekee paljon puolestasi, mutta tähän tietokone ei pysty: ihmistenväliseen kanssakäymiseen. Ja juuri se on polttoainetta ja ravintoa luovuudellemme.

Oreckin mukaan ihmiset, joilla on kehittynyt emotional intelligence, luovat uusia mahdollisuuksia muutosten keskellä.

– Avain nopeasti muuttuvaan maailmaan on tunneperäinen älykkyys. Kun haluatte menestyä, käyttäkää tunneälyä.