Suomi neljänneksi

kansainvälisessä eläkevertailussa

Suomen eläkejärjestelmä sijoittui neljänneksi Mercer Global Pension Index -vertailussa.

Teksti: Antti Karkiainen

Melbourne Mercer Global Pension Index on vuosittain koottava kansainvälinen eläkejärjestelmien vertailu, joka tehtiin nyt kahdeksannen kerran. Vertailuun osallistui tänä vuonna 27 maata.

Vertailun mukaan maailman parhaat eläkejärjestelmät löytyvät edelleen Tanskasta ja Hollannista. Australia sijoittui vertailussa kolmanneksi. Suomi paransi tänä vuonna sijoitustaan kaksi sijaa nousten neljänneksi ohi Ruotsin ja Sveitsin.

Luotettavin ja läpinäkyvin

Tänä vuonna Suomea arvioitiin ensimmäistä kertaa vuoden 2017 eläkeuudistuksessa voimaantulevan lainsäädännön näkökulmasta. Vertailun mukaan Suomessa on maailman luotettavin ja läpinäkyvin eläkejärjestelmä.

– Suomen sijoitusta vahvisti päätös työeläkelakien ikärajojen muutoksista. Eläkejärjestelmän valvonta ja hallinto on edelleen Suomen vahvuus, arvioi johtaja Mikko Kautto Eläketurvakeskuksesta.

Mercer-indeksissä eri maiden eläkejärjestelmiä arvioidaan eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden ja hallinnon luotettavuuden näkökulmasta.

Suomi sijoittui parhaaseen kolmannekseen jokaisessa kategoriassa, ja sai jo toistamiseen koko vertailun parhaan tuloksen osiossa, jossa arvioitiin eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä.

Eläke- ja maksutaso syynissä

Kehitysehdotukset olivat samat kuin edellisenäkin vuonna: vähimmäiseläke voisi olla korkeampi. Myös eläkemaksuja voisi nostaa ja rahastointia lisätä. Lisäksi parempi ikääntyneiden työllisyysaste korottaisi Suomen pisteitä.

Neljäntenä mainitaan eläkeoikeuden jakaminen. Esimerkiksi Saksassa ja Yhdysvalloissa puolisolla on avioliiton kariutuessa tietyin ehdoin oikeus toisen eläketurvaan.

– Vähimmäiseläketurvan tasosta päättää eduskunta. Työllisyys riippuu pitkälti työnantajien haluista ja mahdollisuuksista työllistää. Puolisoiden eläkeoikeuden jakamisessa taas on kyse arvovalinnasta. Suomessa on pyritty huolehtimaan kaikkien yksilöllisistä oikeuksista eläketurvaan, kertoo Kautto.

   

Eläkkeiden

riittävyys

 

Järjestelmän

kestävyys

 

Hallinnon

luotettavuus

Sija

 

Sija

 

Sija

 

Sija

1. Tanska

(80,5)

4.

(75,8)

 

1.

(85,3)

 

6.

(81,4)

2. Hollanti

(80,1)

1.

(78,2)

 

2.

(77,0)

 

2.

(87,7)

3. Australia

(77,9)

3.

(76,0)

 

3.

(74,1)

 

3.

(86,1)

4. Suomi

(72,9)

6.

(70,6)

 

8.

(62,2)

 

1.

(91,5)

5. Ruotsi

(71,4)

10.

(67,6)

 

4.

(69,5)

 

7.

(80,3)

Kolme näkökulmaa tarkastelussa

Mercer Global Pension Index –vertailu arvioi eri maiden eläkejärjestelmiä kolmessa kategoriassa.

Eläkkeiden riittävyys (adequacy), järjestelmän kestävyys (sustainability) ja hallinnon luotettavuus (integrity) ovat tarkastelussa.

Kokonaisvertailussa Tanska pärjäsi parhaiten, toiseksi tuli Alankomaat ja kolmanneksi Australia.

Häntäpäähän jäivät Argentiina, Japani ja Intia.

Anne Iivonen

Läpinäkyvyydessä Suomi ykkössijalla

Suomi ylsi selvästi parhaimpana ykkössijalle osiossa, jossa arvioitiin maan eläkejärjestelmän hallinnon luotettavuutta.

Kokonaistuloksen perusteella Suomea kannustetaan kohentamaan vähimmäiseläkkeitä, korottamaan eläkemaksuja sekä parantamaan eläkkeiden rahastointia ja ikääntyneiden työllisyyttä.

Kehitysehdotuksena on mainittu myös eläkeoikeuden jakaminen puolisoiden kesken.

Anne Iivonen