kirja kolahti

Kirjoja tekstiä tuottaville

Veritaksen viestinnästä vastaava Katja Hautoniemi ihastui jo teininä sarjakuvien Corto Malteseen. Sitten oman Daniel-pojan kuvakirja ylsi sitäkin rakkaammaksi.

Kingi tekstin tuottamisessa

Jokaisen ammatikseen kirjoittavan kannattaa tutustua tähän omaelämäkerralliseen kirjoittamisen oppaaseen. Kingin kirjoista voi olla montaa mieltä, mutta tekstin tuottamisessa ja sen teoriassa kaveri on varsinainen kingi!

Kirjasta on hyötyä, vaikka kaunokirjallisuuden sijaan kynäilisikin asiantuntijatekstiä. Sen tärkein oppi kun on ”yksinkertaisuus on valttia”. Asia, joka tuntuu usein unohtuvan asiantuntijaviestinnässä.

Selailen opusta etenkin, kun lukko iskee päälle. Joskus muutenkin.

Ihastukseni yhä edelleen

Kirjoittajana lukeminen käy välillä työstä. Tarinan seuraamisen sijaan havainnoinkin kieltä, sanavalintoja ja lauserakenteita. Sarjakuvan lukeminen on siinä mielessä paljon rentouttavampaa – vähän kuin katsoisi elokuvaa.

Sarjakuvamaailman suosikkejani on Hugo Prattin Corto Maltese, komea merikapteeni, johon olin lukioaikana vähän ihastunutkin. Corto tempautuu huimiin seikkailuihin herkän, miltei unenomaisen kuvituksen saattelemana. Pratt tarjoaakin tarinan lisäksi huikean visuaalisen kokemuksen.

Laiturinnokan lukemistoa

Tämä kirja kertoo tietoa ja tarinaa kesän pistäjistä. Näppärästi selviää missä paarmat yöpyvät, miksi punkin irrottamiseen ei kannata käyttää rasvaa ja miten kirppu valjastetaan vetämään vankkureita.

Itämies tarjoaa oivan esimerkin asiantuntijatiedon paketoimisesta hauskasti ja oivaltavasti. Kirjan lukeminen oli suuri nautinto, vaikka ötökät vähän äklöjä ovatkin. Lukunautintoon saattoi tosin myös vaikuttaa viimekesäinen lukupaikkani, laiturinnokka.

Lähimpänä sydäntäni

Tämä on varmasti vaikuttanut enemmän ajatteluuni kuin mikään muu lukemani kirja. Halusin nostaa sen esiin siksi, että se edustaa elämänasennetta, joka meiltä keski-ikäisiltä monesti arjen hyörinässä unohtuu: kaikki on mahdollista, jos vain uskaltaa yrittää.

6-vuotias poikani ei tätä tehdessään osannut lukea eikä kirjoittaa. Silti hän on saanut aikaan kirjan, enkä usko epäonnistumisen mahdollisuuden edes käyneen hänen mielessään. Kunpa vain itsekin muistaisi tarttua yhtä rohkeasti uuteen!

Katja Hautoniemi

Kuka?

Katja Hautoniemi

Ikä: 43

Koulutus: filo­sofian maisteri

Työ: markkinointiviestintäpäällikkö Veritaksessa

Lähellä sydäntä: läheiset, käsityöt, juokseminen, ­kirjoittaminen, ­lukeminen

Aikoo lukea: ­Hanna Weseliuksen Alma (WSOY, 2016). Olen luvannut tilaus­työnä esilukea kirjan miehelleni, joka koki (yrittäjänä) olevansa liian kiireinen lukeakseen sen itse.