tiedoksi

Ulkomaantyön osaajat, vas. Kati Laitsaari Cargotecistä, Kirsi Korhonen Hgin yliopistosta, Karoliina Nurmi ETK:sta ja Nuppu Suvanto Treen yliopistosta.
Ulkomaantyön osaajat, vas. Kati Laitsaari Cargotecistä, Kirsi Korhonen Hgin yliopistosta, Karoliina Nurmi ETK:sta ja Nuppu Suvanto Treen yliopistosta.

Ulkomaantyön faktat hallussa

Ulkomaantyö, kuinka se vakuutetaan ja kuinka käy sosiaaliturvan? Tähän ja moniin muihin kysymyksiin löytyi vastauksia ja neuvoja Eläketurvakeskuksen 13.11. järjestämässä työnantajainfossa.

Infoon osallistuivat työnantajat, joilla on joko Suomeen töihin tuleviin ulkomaisiin tai ulkomaille lähteviin työntekijöihin liittyviä tilanteita.

– Kerromme esimerkkejä eri maissa työskentelystä ja siitä, kuinka erilaiset sosiaaliturvaetuudet ja -maksut hoituvat oikein, kertoo Eläketurvakeskuksen kehittämispäällikkö Karoliina Nurmi.

Työnantajainfo kerää vuosittain lähes 100 henkilöstöasioiden ja työeläkelaitosten ammattilaista yhteen.

Sekä Eläketurvakeskus, Kela, verottaja, tapaturmavakuutuslaitosten liitto että työttömyysvakuutusrahasto pitivät alustukset omalta alaltaan.

Ihmisläheistä otetta eläketurvaan

Eläketurva kiinnostaa ihmisiä. Kuntoutuja ei ensisijaisesti tavoittele toipumista takaisin työkykyiseksi, vaan hän kampailee selviytyäkseen. Alan vaihtaja toivoo saavansa itsensä näköistä työtä.

Työeläkejärjestelmän yhteisessä Työeläke.fi -nettipalvelussa kohtaat ihmisiä ajatuksineen ja toiveineen. Henkilökuvissa ihmiset pohtivat elämänsä kulkua. Tarinallisten henkilökuvien kautta elämäntilanteet tulevat aidosti esiin.

Kiinnostavan eläketarinansa kertoo neljä elämälle avointa henkilöä, muiden muassa muusikko M. A. Numminen ja sosiaalisen median videoblogeistaan nuorison suosikiksi noussut Soikku. Eläkeaiheiset henkilökuvat ovat levinneet hyvin sosiaalisessa mediassa.

Yleisökanavana Työeläke.fi tarjoaa kaikille tietoa eläketurvasta ja ohjaa työeläkeotteelle.

Kimmo Kontio

Kaikki lisäedusta yksissä kansissa

Lisäeläketurvan käsikirja tarjoaa toimeenpanoon liittyvän ohjeistuksen kätevästi ja kertoo rekisteröityjen lisäeläkkeiden historiasta.

Rekisteröityjen lisäeläkkeiden vakuuttaminen loppuu vuoden 2016 loppuun mennessä, mutta niitä maksetaan vakuutetuille vielä pitkään.

Lisäeläke käsikirja kuvaa rekisteröidyn lisäturvan alkuvaiheita, sisältöä ja merkittävimpiä muutoksia. Käsikirja toimii rekisteröidyn lisäeläketurvan toimeenpanon tukena.

Ohjeistuksessa kerrotaan muun muassa oikeudesta rekisteröidyn lisäeläketurvan mukaiseen eläkkeeseen, eläkkeen käsittelystä, laskennasta ja kustannustenjaosta.

– Ohjeistus on ollut hajallaan monessa paikassa. Nyt olennainen tieto on kerätty yksiin kansiin, kertoo erityisasiantuntija Johanna Kujanpää Eläketurvakeskuksesta.

nimitykset

Elo

KTM Mikko Jakovlev, CFA, on nimitetty 1.11. salkunhoitajaksi korko- ja valuuttasijoitukset -toimintoon.

KTM Ari Parmi on aloittanut 15.6. yritysrahoituksessa rahoituspäällikkönä.

KTM Ari Puurunen on aloittanut 3.8. yritysrahoituksessa rahoituspäällikkönä.

FM Saku Sairanen on nimitetty 1.11. salkunhoitajaksi johdannaisstrategiat -toimintoon.

Elinaikakerroin 0,96800

vuonna 2016

ELINAIKAKERROIN pienentää 1954 syntyneiden ensi vuonna tai sen jälkeen alkavia vanhuuseläkkeitä 3,2 prosenttia.

Mekanismina kerroin annostelee kuukausieläkkeitä pidemmälle ajalle, kun elinikä nousee.

Luotettavuus ja läpinäkyvyys Suomen valtteja

Suomi sijoittui kuudenneksi kansainvälisessä eläkejärjestelmien vertailussa. Kärjen huiput Tanska ja Hollanti erottuvat, Australiakin A-luokkaa, mutta heti kintereillä tasavahvasti Sveitsi, Ruotsi ja Suomi.

Suomi sai koko vertailun parhaan tuloksen eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuudesta ja läpinäkyvyydestä.

Suomen kokonaissijoitus kuitenkin laski hienoisesti edellisvuoden neljännestä sijasta.

Parannusehdotuksina todetaan, että vähimmäiseläke voisi olla korkeampi. Myös eläkemaksuja voisi nostaa ja lisätä rahastointia. Parempi ikääntyneiden työllisyysaste korottaisi asemaa. Lisäksi eläkeoikeuden jakaminen toisi avioeroissa paremman turvan.

Melbourne Mercer Global Pension Index on vuosittain koottava eläkejärjestelmien vertailu. Vertailuun osallistui 25 maata.