tapasimme

Useampi kuin kaksi  kolmesta ammattiin  opiskelevasta uskoo  työllistyvänsä  omalle alalleen.
Useampi kuin kaksi kolmesta ammattiin opiskelevasta uskoo työllistyvänsä omalle alalleen.

Sakki ry:n puheenjohtaja Musa Jallow:

AMMATTIYLPEYS kantaa työelämään

Musa Jallow on nuorten duunareiden äänitorvi. Joukkuepelaajana hän kantaa huolta ammattiin opiskelevien jaksamisesta.

Teksti Verneri Aalto Kuvat Kai Widell

Opiskelijajärjestön puheenjohtajuus työllistää Musa Jallow’ta vuoden loppuun saakka. Kokkiopinnoista huolimatta kabinetit kiinnostavat keittiötä enemmän, joten opiskelujen jatkaminen on mielessä. Ravintola-alan opintoja Jallow ei kuitenkaan kadu.

– Ainakin tulee kotona laitettua hyvää ruokaa.

Jalkapalloilijasta järjestöjyräksi

Jallow on työskennellyt kuluvan vuoden alusta Suomen ammattiin opiskelevien liiton, eli Sakki ry:n puheenjohtajana. Tärkeimmäksi tehtäväkseen hän kokee nuorten jäsenten mielipiteiden ja näkemysten levittämisen yhteiskunnallisen vaikuttamisen areenoilla, joille hän asemassaan pääsee.

Nuorempana jalkapalloa pelanneelle ja isostoiminnassa mukana olleelle Jallow’lle järjestötoimintaan lähteminen tuntui luontevalta.

– Uusiin tyyppeihin tutustuminen oli aluksi tärkeintä. Asiasisältö tuli sitten vähän myöhemmin mukaan ja tajusin, että tämähän on kiinnostavaa. Siitä lähti sitten into tehdä tätä ihan työnäkin.

Työuraeläke tervetullut

Jallow’n huoli ammattikoululaisten jaksamisesta työelämässä eläkeikään saakka on suuri. Hän pitää tärkeänä sitä, että työhyvinvoinnin keinoin autetaan jaksamaan töissä.

– Tiedetään, että ammattiin opiskelevat voivat huonommin kuin muun koulutuksen käyneet. He tekevät myös usein henkisesti ja fyysisesti raskaimpia töitä. Erityisesti amisten kannalta on tärkeää, että työssä jaksamista tuetaan niin, että ei uuvu ennen eläkeikää.

Eläkeiän nousemiseen Jallow ei suhtaudu kovin tunteikkaasti.

– Vaikea sitä on näin nuorena sanoa, kun ne asiat ovat niin kaukana tulevaisuudessa. Eläkeuudistuksessa otettiin kuitenkin hyvin huomioon niin henkisesti kuin fyysisesti raskasta työtä tekevät, kun heille luotiin työuraeläkemahdollisuus.

Koulutus ei enää entisellään

Syyskuussa julkaistun Amisbarometrin myötä ammattiin opiskelevien ajatuksista on nyt tutkittua tietoa. Jallow vaikuttaa tyytyväiseltä kommentoidessaan tuloksia. Kolme neljästä ammattiin opiskelevasta on ylpeitä omasta koulutuksestaan. Ammattikoulutuksen yhteiskunnallinen arvostus ei kuitenkaan vielä ole sillä tasolla, millä sen pitäisi olla.

– Ei amis ole enää se paikka, jonne menevät vain ne, jotka eivät lukioon pääse. Viimeisten vuosikymmenten aikana ammattikoulutus on muuttunut paljon. Monien kokemukset amiksesta ovat auttamatta vanhentuneita.

– Amiksesta tulee älyttömän paljon pienyrittäjiä. Yrittäjäksi lähtemistä voisi tukea vielä paremmin, ettei kaikkea tarvitsisi oppia kantapään kautta.

Yhtenä tärkeimmistä kehityskohteista ammattikoulutuksessa Jallow pitää nuorten sosiaalisten suhteiden ja taitojen vahvistamista.

– Moni nuori kokee jäävänsä yksin. Sitten opinnot eivät maistu ja koulussa ei viihdytä.

Tulevaisuuden päättäjä?

Tietokonepelejä pelaamalla rentoutuvan Jallow’n tulevaisuudensuunnitelmat eivät ole vielä selvät. Vuoden lopussa päättyvän puheenjohtajakauden jälkeen tarkoituksena olisi ainakin hakea opiskelemaan ja mahdollisesti mennä joksikin aikaa työelämään.

Kymmenen vuoden päästä Jallow uskoo olevansa työssä, jossa viihtyy ja pääsee tekemään jotain tärkeää.

– Järjestövaikuttaminen kiinnostaa edelleenkin, mutta myös poliittinen vaikuttaminen vetää puoleensa. Puolue ei kuitenkaan ole vielä tiedossa.

Barometri kertoo amisten ajatuksista

AMISBAROMETRI on laaja ja kattava tiedonkeruu Suomen ammattiin opiskelevista nuorista. Kyselyn tarkoituksena on selvittää monipuolisesti ammattiin opiskelevien nuorten elämäntilanteita ja ajatuksia opiskelusta ja tulevaisuudesta. Barometrin tulos kertoo, että

83 prosenttia kokee opiskelevansa ainakin jossain määrin oikeaa alaa.

75 prosenttia on ylpeitä siitä, että opiskelee ammatillisessa oppilaitoksessa.

70 prosenttia uskoo työllistyvänsä opiskelemalleen alalle.

42 prosenttia pitää työssä tärkeimpänä varmuutta työn jatkumisesta.

30 prosenttia pitää mahdollisena toimia tulevaisuudessa yrittäjänä.

Amisbarometrin muihin tuloksiin voi tutustua verkossa Amisbarometri.fi ja samalla sivulla olevalla analyysityökalulla voi tehdä myös omia analyysejä.

Sakki ry ja Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus toteuttivat yhteistyössä kyselytutkimuksen viime keväänä opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.

Jallow painottaa, että  nuoria kiinnostaa työn varmuus, mukavat työkaverit ja  mielekäs työ. Hyvä palkka tulee näiden jälkeen.

kuka?

Musa Jallow

Ikä: 22-vuotias, kotoisin Jyväskylästä

Kolulutus: ravintolakokki ja ylioppilas

Työ: Suomen ammattiin opiskelevien liitto Sakki ry:n puheenjohtaja.

Perhe: Äiti, isä, neljä sisarta. Asuu viisi vuotta nuoremman pikkusiskonsa kanssa Helsingissä.

Harrastukset: urheilu, kuntosali, tietokonepelien pelaaminen (mm. League of Legends, Counter Strike).

Sakki ry:n puheenjohtaja Musa Jallow  kävi tapaamassa Stadin  Ammattiopiston opiskelijoita Ravintola Kokissa.
Sakki ry:n puheenjohtaja Musa Jallow kävi tapaamassa Stadin Ammattiopiston opiskelijoita Ravintola Kokissa.

Mitä eläkeuudistus tuo nuorille duunareille?

Vuonna 2017 voimaan tuleva eläkeuudistus koskee myös nuoria. Jo 17-vuotiaana tehdystä työstä kertyy eläkettä, siis vuotta aiemmin verrattuna nykytilanteeseen.

Ammattiin opiskelevista nuorista neljännes käy opiskelun ohella töissä iltaisin ja viikonloppuisin.

Opiskelevat nuoret eivät tiedä vielä tarkkaa tavoite-eläkeikäänsä, sillä se seuraa elinajan keskimääräistä kehitystä. Se tiedetään, että nyt ammatillisesta oppilaitoksesta valmistuvien tavoite-eläkeikä olisi päälle seitsemänkymmenen vuoden.

Ammattiin opiskeleville nuorille merkittävä muutos voi olla se, että rasittuneisuutta ja kuluneisuutta aiheuttavassa työssä tehty pitkä, vähintään 38 vuoden ura, voi oikeuttaa siirtymään työuraeläkkeelle 63 vuoden iässä riippumatta siitä, mikä on oman ikäluokan alin vanhuuseläkeikä.

Verneri Aalto