pääkirjoitus

Työeläke uudistuu,

perustulo kytee

”Historiallinen työeläkeuudistus”, luonnehtii isoimman päivälehden pääkirjoitus vuoden 2017 eläkelakien etenemistä eduskunnassa. Hätkähdän ilmaisua ja mietin, onko ilmassa sellaista historian lehtien havinaa, mitä itse en kykene kuulemaan.

Korvissani vuoden 2005 muutokset ovat suurempia kuin nykyiset. Työeläkejärjestelmän sisäpuolelta ajattelen eläkkeen kertymisen periaatteita, mutta kyseessä taitaa olla tavalliselle kansalaiselle paljon konkreettisempi asia eli oma eläkeikä.

Entä työeläketurvan käytännön työmyyrät eli työeläkevakuuttajat? Heille uusien eläkelajien hakemiseen, käsittelyyn ja myöntämiseen varautuminen on monin paikoin uudenlaista.

Työeläkealalle eläkeuudistus merkitsee yhteistä kuntotestiä nimeltä viestintäkyky: kuinka kerromme riittävän selkeästi eläkkeisiin tulevista muutoksista? Riskinä on, että sekoitamme ihmisten jo ennestäänkin epäselviä ajatuksia työeläkkeistä.

Eläkeuudistus vaatii sekä käsityötä että aivojumppaa. Lisäksi uudistusta toteutetaan ajassa, jossa työelämä muuttuu vauhdilla. Kuin juna eteenpäin jyskyttävän työuran käsite alkaa kuulostaa kuluneelta, työttömyys jyllää ja yhä useampi suomalainen on itsensätyöllistäjä. Tätä ei osattu täysin ennustaa vuoden 2005 uudistuksen aikoihin.

Muutoksessa myös perustulolla on mahdollisuus soljahtaa suomalaiseen sosiaaliturvakokonaisuuteen. Kannustinloukko halutaan pois. Jos työn vastaanottamisen esteet poistuisivat, voisi esimerkiksi työllistyminen kohentua.

Työeläke ja perustulo nähdään helposti vastakkaisina voimina. Mielestäni näin ei tarvitse olla. Ne voidaan nähdä jopa sukulaisiksi, puuttuuhan kummastakin tarveharkintaisuus. Siinä missä perustulo napsahtaisi tilille automaattisesti, karttuvat työeläke-eurotkin automaattisesti palkasta. Tietenkin filosofisesti ero on suuri, sillä työeläkettä saadakseen tarvitaan työtä ja siitä ansioita.

Filosofiseen ärsytykseen saattaa kompastua myös yrittäjiä, joilla työtulo voi jäädä niin pieneksi, että motivaatio ansioihin suhteutetun eläkkeen kartuttamiseen on hakusessa.

Meidän työeläkealalla tuleekin vaalia riittävän eläketurvan edellytysten varmistamista kaikille. Tarvitaan myös ansioihin suhteutetun sosiaaliturvajärjestelyn periaatteiden kirkastamista ja ymmärretyksi tekemistä.