kirja kolahti

Puustinen paraillaan luomistyössä

Ilmarisen kehitysjohtaja Pekka Puustinen lukee laajasti ja monialaisesti. Uutta innovoivana hän kiinnostuu ihmisistä, koska heiltä voi oppia uutta.

Peter F. Drucker:The Essential Drucker Harper Business, 2003
Peter F. Drucker:The Essential Drucker Harper Business, 2003

Peter Drucker jätti jäljen

Professori Peter Drucker kirjoitti kirjoja, jotka todella ennustivat ja muuttivat maailmaa. Akateeminen maailma suoranaisesti halveksui ja halveksuu edelleen hänen tuotantoaan. Valitettavasti, sillä Drucker oli useimmiten oikeassa.

Kauppatiedettä ei ole olemassa ilman kaupankäyntiä ja siksi jälkimmäistä olisi hyvä ymmärtää ennen ensin mainitun tutkimista.

Olen huolissani siitä, että liian suuri osa tutkijoista ei ymmärrä liike-elämää. Drucker vastaavasti ymmärsi loistavasti. ”Management is doing things right; leadership is doing the right things.”

Isaac Asimov:TeräsluolatKirjayhtymä, 1974
Isaac Asimov:TeräsluolatKirjayhtymä, 1974

Scifi ja sosiologia solmittu puketiksi

Biokemian professorin Isaac Asimovin robottisarjaan kuuluvat kolme kirjaa Teräsluolat (1954), Alaston aurinko (1957) ja Aamunkoiton robotit (1983) ovat nyt ajankohtaisia. Kirjoissa todellisuutta todennäköisesti oikein ennustava scifi yhdistyy älykkääseen sosiologiseen pohdintaan.

Hukummeko ensin saasteisiin, alammeko sitten ohjailla genetiikalla ihmisrotua ja tekeekö robotit lopulta työmme? Hyviä kysymyksiä, puhumattakaan hänen jo 30- ja 40-lukujen taitteessa kirjaamistaan ”Robotiikan kolmesta perussäännöstä”. Pian ne ovat tuotantokäytössä. Trust me.

Alf Rehn:Vaaralliset ideat Talentum, 2010
Alf Rehn:Vaaralliset ideat Talentum, 2010

Mikä on pahinta, mitä voin sössiä?

Olen tehnyt mielestäni tehokkaan suunnitelman konkreettisine tekoineen siitä, miten toteutamme Ilmarisen kulttuurissa isohkon ja inspiroivan modernisoimisen.

Juuri tästä vaarallisesta tunteesta johtuen pyysin taannoin Alfin lounaalle esittääkseni yhden kysymyksen: Mikä on pahinta, mitä voin tässä kaikessa sössiä? Sain hyviä vastauksia.

Vaaralliset ideat on teoksena tarkoituksellisen sekava, se varastaa ideoita ja pomppoilee. Oppikirjan sijaan Alfin kirja on enemmän. Se on tunnelma, jota tarvitaan kun halutaan luoda uutta.

Brian Solis: The End of Business As Usual Revolut., Wiley 2011
Brian Solis: The End of Business As Usual Revolut., Wiley 2011

Meiningin maustaja

Luen valtavasti tietokirjoja ja suosikkini on edelleen Mika Pantzarin Kuinka teknologia kesytetään. Brian Soliksen kirja ei taas ole poikkeuksellisen erinomainen. Kirjan nimi taas on, ja teema on digitalisaation aikana oikea.

Kirja oli tärkeä jostain syystä, kun kirjoitin vuonna 2013 kirjaa Vaihdantavallankumous. Kirjoitin kahviloissa, kuulokkeet päässä ja Solis loi siihen mausteeksi hyvän amerikan-meiningin, jota kunnon kyseenalaistaminen usein vaatii.

Solis oli esikuvani kun kiersin puhekeikoilla.

Pekka Puustinen

Kuka?

Pekka Puustinen

Ikä: 35-vuotias

Koulutus: kauppatieteiden tohtori

Työ: Kehitys- johtaja, Ilmarinen

Lähellä sydäntä: Ihmiset. Kaikilta voi oppia uutta itsestään tai elämästä ympärillään.

Aikoo lukea: Kotona Nalle Puhia tyttärelle. Se on perin hyödyllistä, sillä olihan A. A. Milne sentään Cambridgen Trinity collegen kasvatti.