kirja kolahti

Toimin ja saan aikaan – koska luen

Kirjojen suurkuluttajaksi tunnistautuva Aino Antin Ilmarisesta tarjoilee kirjakattauksessaan syksyn lukemistoksi Peppiä ja Työniloa.

Pepin tarina hurmasi minut

Lapsena minulle luettiin todella paljon. Teatterialalla työskentelevä äitini ei tyytynyt lukemaan mekaanisesti iltasatuja, vaan väritti omalla heittäytymisellä lukuhetken elämykseksi.

Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossun tarina ja persoona hurmasivat minut, sillä Peppi pärjäsi itsekseen – ja oli vieläpä maailman vahvin tyttö. Peppi ei ole kiltti tyttö sanan perimmäisessä tarkoituksessa, mutta hyväsydäminen ja hyvää tarkoittava hän on.

Lindgrenin klassikoiden lukemisesta saan nauttia edelleen lukiessani nelivuotiaalle pojalleni.

Astrid Lindgren: Peppi Pitkätossu, 2017 WSOY (uusittu painos)

Sofian maailma teki minusta minän

Opin lukemaan heti ensimmäisen luokan alussa. Olen edelleen nopea lukija, mutta olen oppinut säätelemään sitä, kuinka koukuttavia kirjoja luen­ arkisin, sillä usein haluan ahmaista kirjan yhdellä kertaa.

Yläasteella pahimman murrosiän aikaan lainasin ystävältäni Jostein Gaarderin Sofian maailman. Se imaisi minut mukaansa ja liikautti ajatteluani kerralla valovuoden verran eteenpäin. Innostuin kirjan myötä filosofiasta valtavasti. Kirjaan palasin vielä monta kertaa ensi lukemisen jälkeen.

Kirja osui ja upposi teini-ikäisen ajatteluun ja loi hyvän pohjan mustavalkoisesta ajattelusta pois oppimiseen.

Jostein Gaarder: KirjSofian maailma, Tammi, 1994.

Työnilosta pidän edelleen kiinni

En ole oikein ikinä ymmärtänyt sitä, että ihminen fanittaa jotakuta. Mutta joka kerta, kun luen Marja-Liisa Mankan ajatuksia tai kuuntelen hänen puheenvuoroaan, pieni fani nostaa minussa päätään.

Olin juuri aloittanut työelämässä, kun luin Mankan Tiikerinloikan. Kirjan ajatukset sytyttivät liekin, joka vain vahvistui saadessani käteeni Työnilon. Koin kutsumuksen työhön, jossa saisin vaikuttaa työntekijöiden kokemukseen työstä.

Muutama mutka piti tehdä ennen kuin huomasin työskenteleväni Ilmarisessa työhyvinvoinnin parissa.

Marja-Liisa Manka: Työnilo, 2011 AlmaTalent (uusittu painos).

Mieleni viipyilee Engelin kaupungissa

Pidän kirjoista, jotka sijoittuvat menneeseen. Sain isältäni taannoin joululahjaksi Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista. Vietimme ensimmäistä joulua maaseutukodissamme ja olin yksinkertaisesti onnellinen.

Jouluaattona pääsin alkuun kirjan kanssa ja joulupäivänä sain lahjaksi muutaman tunnin yksinoloa uppoutuakseni Engelin maailmaan.

Sininen hetki hiipi ylle, kun painoin kirjan takakannen kiinni. Olin saanut viipyillä kirjan kauniissa ja yksityiskohtaisessa kerronnassa ja saanut lukemisen edetessä kokea värikkään tunneskaalan.

Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista, 2016, Gummerus.

KUKA?

Aino Antin

Ikä: 38-vuotias

Koulutus: kasvatustieteen maisteri, certified business coach, mindfulness-ohjaaja

Työ: tiimipäällikkö, työkykypalvelut

Lähellä sydäntä: perhe ja ystävät, koiran kanssa lenkkeily ja luonnosta nauttiminen, puutarhanhoito, uinti, musiikki ja teatteri

Kirja, jonka aiot ­lukea seuraavaksi: Riia Parppein Tee, toimi, saa aikaan. Haluan sukeltaa volition maailmaan kollegani kirjavinkkauksen johdosta.