kirja kolahti

Me ihmiset olemme erilaisia

Eläkesäätiöyhdistyksen lakimies Ismo Heinströmin valitsemat kirjat osuvat nappiin ihmisestä ja taloudesta kiinnostuneille.

Minkä värinen minä olen?

Idiootit ympärilläni on viihdyttävästi kirjoitettu ja esimerkeillä höystetty riemukas tarina ihmisten erilaisuudesta. Persoonallisuustyypit on jaettu kirjassa neljään luokkaa: punaiseen, siniseen, vihreään ja keltaiseen.

Kirjan luettuaan on mielenkiintoista vertailla saamiaan tietoja tutkittaviin kohteisiin, vaikkapa itseensä. Kuka näpertelee pikkuasioiden kanssa ja kenelle maailma on estradi.

Itseäni on aina viehättänyt ihmisten käyttäytymistutkimus monen muun asian ohella. Me ihmiset olemme erilaisia ja reagoimme asioihin eri tavalla, pidimmepä siitä tahi emme.

Thomas Erikson: Idiootit ympärilläni (Atena, 2018)

Talouden tuhoisat ajatukset

Historiallisia tapahtumia kuvaavien kirjojen lisäksi tartun mielelläni myös talouden eri ulottuvuuksia valottaviin kirjoihin. Wahlroos ei kaipaa esittelyitä. Hän kertoo ajatuksensa ja mielipiteensä aina shokeeraavan itsevarmasti, mutta perustelee ja taustoittaa ne myös ymmärrettävästi ja tavalla, joka ei jätä lukijaansa kylmäksi.

Julkinen taloutemme tarvitsee verotuloja, mutta veroasteen nostaminen johtaa toisinaan verotulojen supistumiseen. Haluamme elää vakaata ja kriisitöntä elämää, mutta suhdannehuiput seuraavat toisiaan.

Näihin ja moniin muihin talouden ongelmiin löytyy vastauksia tästä kirjasta.

Björn Wahlroos: Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta (Otava, 2015)

Lahja usean kääreen sisällä

Milan Kundera on kiehtova kirjailija. Hän johdattaa lukijansa kiertoteiden kautta maaliin. Hänen tarinansa on kuin lahja, joka on kääritty useaan kääreeseen.

Romaanin henkilöiden väärinkäsitysten paljastuessa tietämättömyyden sisällöstä saa yhä enemmän vihjeitä ja varmuutta. Tietämättömyys poistuu, tietämättömyys asioiden todellisesta laidasta. Emigrantin nostalgia olikin kaipuun tunnetta tietämättömyyttä kohtaan.

Kadonnutta maailmaa ei enää ole, eikä menetettyä tunnetta saa takaisin.

Milan Kundera: Tietämättömyys (WSOY, 2002)

Mihin kuljet ihmisjumala?

Mitä ihminen on ja mihin me olemme matkalla? Muutoksen tahti on yhä hurjempaa. Evoluution algoritmit ovat kuljettaneet meitä läpi vuosituhansien. Mitä enemmän tiedämme, sitä enemmän löydämme tuntematonta.

Minuutemmekaan ei ole jakamatonta, vaan kertova minä ja kokeva minä puhuvat eri kieltä. Käytämme lääketieteellisiä keksintöjä saavuttaaksemme kuolemattomuuden.

Homo Deus on kirja tulevaisuuden uhista ja mahdollisuuksista. Koneoppiminen ja tekoäly uhkaavat tehdä meistä itsestämmekin tarpeettomia.

Yuval Noah Harari: Homo Deus – Huomisen lyhyt historia (Bazar, 2017)

Ismo Heinström

KUKA?

Ismo Heinström

Ikä: 51 vuotta

Koulutus: OTK, VT

Työ: lakimies Eläkesäätiöyhdistys ESY ry:ssä

Harrastukset: Luonto ja eläimet. Puutarha- ja metsä­työt. Historiaa ja käyttäytymis­tieteitä käsittelevät julkaisut ja kirjal­lisuus.

Aikoo lukea seuraavaksi: Daniel Kahneman: ajat­telu, nopeasti ja ­hitaasti.