kokemuksen ääntä

Valvoja ei voi jämähtää paikoilleen, vaikka toiminta­ympäristö muuttuu. Siksi on osattava ennakoida, varmistaa ja päättäväisesti ratkaista eteen tulevat tilanteet, Matti Ruotanen kertoo.
Valvoja ei voi jämähtää paikoilleen, vaikka toiminta­ympäristö muuttuu. Siksi on osattava ennakoida, varmistaa ja päättäväisesti ratkaista eteen tulevat tilanteet, Matti Ruotanen kertoo.

Matti Ruotanen

Vilunkia vastaan

Enin osa työnantajista hoitaa työntekijöiden vakuuttamisen oikein. Järjestäytynyt rikollisuus toimii täysin päinvastoin.

teksti: Anne Iivonen | kuvat: Karoliina Paatos

Kaikilla toimialoilla on jonkin verran laiminlyöntejä, kertoo Eläketurvakeskuksen vakuuttamisen valvonnan osastopäällikkö Matti Ruotanen. Räikeimmät työan­sioiden vakuuttamatta jättäneet vilungintekijät tuomitaan käräjillä ­TyEL-petoksista.

– Kun laiminlyönnit johtavat rikoslain mukaan tuomittaviksi petosasioiksi, on taustalla yleensä systemaattisia vero-, kirjanpitorikoksia ja pimeästi maksettuja palkkoja, Ruotanen sanoo.

Taustatoimija

Ruotanen tuntee olevansa palvelutehtävässä, osana vakuuttamisen tukitehtäviä sekä laajempaa harmaan talouden torjuntakoneistoa.

– Palvelemme asiakkaitamme työeläkelaitoksia niin, että työ tapahtuu taustalla, normaalia vakuuttamisen asiakassuhdetta häiritsemättä.

Ruotasen mukaan eläkevakuuttajat ovat ilmaisseet tyytyväisyytensä kehityssuuntaan, jossa vakuuttamisen virheet saadaan korjattua ajallaan ja vakuutusmaksut perittyä. Samalla vakuutetut saavat eläkkeensä, tietämättään usein, että eläketurvaansa on korjailtu parempaan.

– Kun hoidamme hommamme, yritykset voivat toimia tasapuolisemmassa toimintaympäristössä.

– Paljon on työmme tekemisen tapa muuttunut. Jos katsoo kymmentä viime vuotta, on kehitys ollut vauhdikasta. Ennen TyEL:n voimaantuloa valvonta oli jälkijättöistä ja hidasta käsityötä. Siitä on otettu aimo harppaus nykyiseen joukkotietojen käsittelyyn perustuvaan varsin ajantasaiseen ja kattavaan valvontaan.

– On kaikkien etu, että työmme on kustannustehokasta ja eri asiakasryhmiämme mahdollisimman hyvin palvelevaa, hän sanoo.

Matalalla profiililla

Ruotasen johtama valvontakoneisto ei koe tarpeelliseksi melskata tekemisillään.

– Sähköiset tietovarannot mahdollistavat aineistojen systemaattisen vertaamisen verottajan ja työeläkelaitosten ilmoittaman ansiorekisteritiedon välillä. Työeläkelaitokset saavat meiltä varsin tarkat listat asiakkaisiinsa kohdistuvista vakuuttamisen virheistä.

– Pyrimme siihen, että meiltä on mahdollisimman vähän suoria turhia kontakteja asiakasyrityksiin, Ruotanen sanoo.

Seuraava iso muutos saapuu tulorekisterin käyttöönoton myötä vuoden 2019 alussa. Siinä yhteydessä tulee alan toimijoiden varmistaa myös, että vakuuttamisen oikeellisuuden taso ei notkahda.

– Vasta äskettäin tulorekisterin tietosisältö on tarkentunut siinä määrin, että olemme voineet määritellä erilaiset keinot ilmoittaa tietoja väärin joko tahattomasti tai tahallisesti. Pyrimme selvittämään erilaiset tavat laiminlyödä TyEL-vakuuttamista ja yritämme keksiä keinot, joilla laiminlyönnit estetään tai saadaan selvitettyä.

Tältä pohjalta Ruotasen joukot kehittävät nyt uudenlaista joukkotietoon perustuvaa valvontaa, jolla tarttua ja selvittää mahdolliset eteen tulevat ongelmakohdat.

– Työmme laatutaso ei saa romahtaa, vaikka toimintaympäristö muuttuu.

Sukkelana liikkeellä

Ruotanen on sitkeä ja vikkelä. Kokous Vallilassa kesken työpäivän voi vaatia juoksuaskeleita. Tilanteet muuttuvat ja takinhelmat hulmahtaen hän siirtyy jo seuraavaan tilanteeseen.

Ruotanen liikkuu paljon ja nauttii liikunnasta. Yhtä pitkään kuin hän on paiskinut työssä Eläketurvakeskuksessa, on hän pyörittänyt salibandyjoukkuetta ja käyrälapaista mailaa.

– Joka perjantai-ilta tapaamme pelikavereiden kanssa. Näin työviikko päättyy rentouttavaan hien nostatukseen.

Hän pelaa erään toisenkin joukkueen kanssa myös sarjapelejä.

– Joukkuelajissa oppii myös tuntemaan monenlaisia tyyppejä, eri-ikäisiä ja erilaisilla taustoilla, mikä on piristävää. Jokin aika sitten huomasin olevani toisen joukkueen selvästi vanhin pelaaja ja kenties ainoa harmaahiuksinen. Nuorimmat kaverit varmaan katsoivat ensin vinoon. Mutta ei ole potkuja vielä tullut.

– Treenaan toki myös yksin. Huomasin kunnon kohotessa pian kuinka juoksu rupeaa koukuttamaan. Juoksen usein illalla, myös pimeässä ja sateessa, ihan vain omaan tahtiini. Palkkioksi saan hyvän unen, enkä jää vatvomaan asioita, Ruotanen sanoo.

Hän arvostaa arjen hyviä kokemuksia ja yhdessäoloa perheensä kanssa. Liikunnasta nauttii heillä koko perhe: vaimo ja kaksi teini-ikäistä tytärtä urheilevat kaikki jalkapallon, käsipallon tai salibandyn parissa.

– Näin on, joten illat kuluvat erilaisissa kuskauk­sissa. Lasten treenien aikana käydään kaupassa tai lenkillä.

– Matkustelemme myös paljon. Kaikki suunnat ja paikat kiinnostavat. Lomamökkiä ei ole, mikä tietysti antaa tilaa reissaamiselle.

Verkostojen mies

Tärkeimpänä yhteistyökumppanina Ruotanen mainitsee Verohallinnon, jonka kattavaa tietovarantoa he hyödyntävät massavalvonnoissaan.

– Tärkeitä kumppaneitamme ovat myös harmaan talouden selvitysyksikkö, poliisi petosasioissa ja aluehallintoviraston tilaajavastuuvalvonta. Tietenkin sosiaalivakuuttamisen sisartoimijat Työttömyysvakuutusrahasto ja Tapaturmavakuutuskeskus työskentelevät samanlaisten vakuuttamisen valvonnan haasteiden kanssa.

– Verkostoitumisemme ulottuu luonnollisesti työeläkelaitoksiin ja työmarkkinajärjestöihin, joille raportoimme säännöllisesti, Ruotanen kertoo.

Ennen osastopäällikön vakanssiaan hän toimi tarkastuspäällikkönä 12 vuoden ajan. Tittelit ovat muuttuneet, vastuut sen myötä. Ruotasen työsuhde Eläketurvakeskuksessa on nykymittapuun mukaan pitkä.

– Kun aloitin Eläketurvakeskuksessa, ajattelin jatkavani suurin piirtein kesäkauden ylitse.

Mutta työ vei miehen mennessään.

– Olen saanut tehdä mielekästä työtä, jolla on vaikutus yhteiskunnan toimivuuteen. Myös jatkuvat isot kehittämisen haasteet ja työn tuloksellisuuden näkyminen on lisännyt työni imua.

Nousukaudella 80-luvun loppupuolella alkanut työura jaostosihteerinä valvonnan ja neuvonnan parissa on jatkunut saman työnantajan palveluksessa lähes 30 vuoden ajan.

Harmaata taloutta vastaan

Ruotanen nimettiin Eläketurvakeskuksen edustajana Harmaan talouden ja talousrikostorjunnan johtoryhmään lähes kaksi vuotta sitten. Jäsenet siihen koottiin tärkeimpien ministeriöiden ja viran­omaisten edustajista. Tämän sisäministeriön asettaman johtoryhmän toimikausi jatkuu vuoteen 2020 saakka.

– Siinä roolissa pääsin heti mukaan valmistelemaan uutta hallituksen harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntastrategiaa ja siihen liittyvää toimenpideohjelmaa. Tuon työeläkevakuuttamisen ja sen valvonnan näkökulmia keskusteluun. Samalla saan oppia eri viranomaisten haasteista ja menetelmistä, laajentaa näkökulmaa, Ruotanen kertoo.

Näköalapaikalla hän on tullut huomaamaan, että työeläkevakuuttamisen oikeellisuus ja sen valvonta ovat hyvällä mallilla.

– Kaikilla hallinnon aloilla tilanne ei ole näin hyvä. On viranomaisia, jotka toimivat paljon heikommista lähtökohdista.

kuka?

Matti Ruotanen

Ikä: 53-vuotias

Työ: Eläketurvakeskuksessa valvontaosaston osastopäällikkö

Koulutus: valtiotieteiden maisteri Helsingin yliopistosta, yleisen valtio-opin laitokselta

Perhe: vaimo ja kaksi teini-ikäistä tytärtä

Harrastukset: juoksu, salibandy, laskettelu, lukeminen, veneily ja kalastus, matkustelu.