pääkirjoitus

Kaikki mi kallista on

Jos olen sitä mieltä, että maksan tulevasta eläkkeestäni aivan liian paljon, voin vallan hyvin julistaa työeläketurvan kohtuuttoman kalliiksi.

Mikäli epäilen, että maksamani eläkemaksut valuvat hukkaan tai vieraisiin taskuihin, voin sumeilematta todeta, että näin tosiaankin tapahtuu.

Ja jos minusta tuntuu siltä, että kaikki eläkeläiset, nykyiset ja tulevat, ovat köyhiä, niin sitten ne ovat. Piste.

Mikä tuntuu, mikä herättää mielipiteitä ja mikä epäilyttää – siinäpä ainekset self-made -maailmankuvaan. Kuva työeläkkeestä muodostuu turhan helposti kielteisten tunteiden nostattajaksi: toiset saavat enemmän kuin meikäläiset, toiset pitävät taskuissaan minun rahojani, toiset rikastuvat samaan aikaan, kun meille taviksille on luvassa vain köyhyyttä.

Vaikka mielipiteiden, näkemysten ja tunteiden kuohu pauhaa nykyajassa asiassa kuin asiassa Tammerkosken lailla, kannattaa maailmaan silti työntää myös analysoitua tietoa jo ihan suhteellisuudentajun taikka mielenrauhan säilyttämisen vuoksi. Tällä asialla on myös Työeläke-lehti.

Kansainvälistä vertailua eläketurvan järjestämisestä löytyy esimerkiksi tästä numerosta. Mielenkiintoista, että Suomi ei näyttäydy siinä kalliina eikä suomalaisen palkansaajan työeläkemaksu korkeana. Lailla säädetty työeläketurva on kattavampi kuin valtaosassa muita maita.

Entä sitten eläkeläisen köyhyys? Toki sitä ilmenee, mutta pientä eläkettä useammin syynä niukkaan tulotasoon on kallis asuminen. Siitäkin tässä lehdessä puhutaan.

Joskus saattaa erehtyä debatoinnin tohinassa luulemaan, että vain Suomessa kerätään työeläkerahastoja ja siksi vain meillä niihin kajoamisesta kiistellään. Ehei, kovasti tutunkuuloista on eurooppalainen eläkekeskustelu, mihin pääsemme niin ikään aviisimme aukeamilla kurkistamaan.

Pieni lintuperspektiivi tekee kuulemma ihmiselle silloin tällöin hyvää. Maailmaan toden totta mahtuu ääntä, mutta mahtuu siihen myös tolkun ääntä.

Pidetään pintamme esimerkiksi silloin kun joku väittää sumeilematta, että suomalainen työeläke on järjettömän kallis. Väitän, että se on laatuunsa nähden ihan sopuhintaista.

Kati Kalliomäki

päätoimittaja

Digilehti: työeläke-lehti.fi

Twitter: @KatiKalliomaki