kirja kolahti
Inhimillisyys maailmankatsomuksena
Inhimillisyys kantaa ja palkitsee elämän kaikissa vaiheissa. Tällainen oivallus välittyy työeläkeyhtiö Varman pääekonomisti Katja Bjerstedtin mielilukemistosta.
Vahva tyttö, johon samastuin
Peppi, maailman vahvin tyttö, on lapsuuden ihanteeni. Astrid Lindgrenin tarinat ovat humaaneja ja lämpimiä, vaikka niissä on rankkojakin juttuja. Pepin äiti katselee pilven reunalta ja isä asuu Etelämeren saarella. Peppi on epäsovinnainen selviytyjä ja omalla tavallaan erittäin kiltti.
Isäni luki minulle miltei koko Lindgrenin tuotannon. Sadut ovat pohjoismaisten lasten kulttuuriperintöä. Pohjoismaisuus, tasa-arvon ja toisista välittämisen ihanteet ovat oman maailmankatsomukseni ydintä.
Keisari ei koreile sandaaleilla
Rooman keisarin mietteet ovat koskettavia ja hauskoja. Keisarin ei tule kiinnittää liikaa huomiota sandaaliensa malleihin tai kaapujensa kankaisiin, Aurelius neuvoo. Onneksi me tavalliset kuolevaiset voimme sentään koreilla kengillä!
Oleellisin juttu pohdinnoissa on kuitenkin ajatus kirkkaasta mielestä. Maailma vaikuttaa meihin mielen kautta ja asiassa voi tehdä itse valintoja.
Luen mielelläni kahviloissa. On hauskaa katsella ihmisvilinää ja antaa ajatusten lentää!
Rakkaus kiehtoo koskettavasti
Tämä on kaunein rakkaus- tarina ikinä. Tekstissä on vangitseva hypnoottinen ote.
Eletään toista maailmansotaa Afrikassa. Tapahtumapaikkana ovat muistot ja talo, johon kohtalo on koonnut juuriltaan irti revityt henkilöt. Rakkaus kietoo heidän tarinansa yhteen. Hiekka-aavikko puhaltaa kertomukseen salaperäistä äärettömyyttä. Ulkopuolella vellovat sodan viime hetket. Kieli vaikuttaa paljon tunnelmaan.
Kirja on taideteos. En aio lukea romaania uudestaan, ettei sen maaginen tunnelma särkyisi.
Yhden totuuden typerryttämät
Tarinan päähenkilöihin ei voi samastua, he ovat epämiellyttäviä. Nuorisojoukko pahoinpitelee miehen. Kirja koskettelee yli-ihmisen teemaa. Missä Dostojevskin Raskolnikov kylpee syyllisyydessä, Jelinekin joukko ei katumusta tunne.
Romaani on mestarillisesti kirjoitettu. Kieli helmeilee leikkisästi kuin keveä pianosonaatti, kun nobelisti kuvaa vastenmielistä tapahtumien kulkua. Teema on surullisen ajankohtainen. Yksinkertaiset totuudet voivat saada ihmiset pettämään ihmisyytensä.
Kuva: Rami Salle
Kuka?
Katja Bjerstedt
● Ikä: 47-vuotias
● Koulutus: kauppatieteiden maisteri
● Työ: pääekonomisti työeläkeyhtiö Varmassa
● Lähellä sydäntä: läheiset ihmiset, kirjat, leffat ja kuvataide
● Aikoo lukea seuraavaksi: Kristina Ohlssonin Askungar jäi kesän dekkarikasasta odottamaan vuoroaan.