Eläkeikäni on aikanaan 65 vuotta. Nythän sitä ollaan nostamassa 63 vuodesta ylöspäin, tietää vihanneskauppias Seija Tarvainen.
Eläkeikäni on aikanaan 65 vuotta. Nythän sitä ollaan nostamassa 63 vuodesta ylöspäin, tietää vihanneskauppias Seija Tarvainen.

TYÖNTEON SANKARIT

YRITTÄJÄT

– Tässä iässä pakostakin mietin eläkeasioita. Työeläke-yhtiöni on kertonut, paljonko tulen saamaan eläkettä, toteaa Seija Tarvainen 55-vuotias vihanneskauppias Helsingin Hakaniemessä.

Teksti Anne Iivonen Kuvat Karoliina Paatos

Torikauppias Tarvainen tietää, mistä eläke kertyy. Yrittäjänä hän maksaa noin 25 prosenttia YEL-vakuutusmaksua määrittelemästään työtulosta.

– Pidän YEL-maksun juuri niin suurena kuin se on mahdollisuuksieni varassa. Yksityistä eläkevakuutusta maksan vielä sen lisäksi.

Torikauppa on kausityötä. Koko vuoden tili tahkotaan neljässä kuukaudessa. Touko–syyskuussa kello herättää Tarvaisen ennen kukonlaulua kello 3.30. Näin on kuutena päivässä viikossa.

– Tunnen tehneeni raskasta työtä täällä vietettyjen 30 vuoden jälkeen. Mulle sopiva eläkkeelle siirtymisikä olisi jotakuinkin 60 vuotta. Mutta tietysti se riippuu voimista ja kunnosta, pystyykö töissä jatkamaan vielä senkin jälkeen, Tarvainen sanoo.

– Jos näinkin menisi kuin tähän asti. Tästä on tullut elämäntapa, hän kertoo auringon paahtamin kasvoin.

Jukka Nyqvist ja kainalossa virallinen perunamitta, viiden litran kappa.Pottukauppias Jukka Nyqvistin löytää vakiopaikaltaan Hakaniemen torilta. Kojun kyltti T. Kejonen asettuu kadunmiehen tasolle. Perunamiehen sydän sykkii yrittäjäpuoliso Teija Kejonen-Nyqvistin kanssa samaan arjen tahtiin, siitä kyltin nimi.

Nyqvist on asennoitunut, että hän voisi jatkaa torikauppiaana vaikka 80-vuo- tiaaksi.

– Kausityössä puolet vuodesta vedetään henkeä, että jaksetaan toinen puolikas painaa pitkää päivää, toteaa 56-vuotias perunakauppias Lopelta.

– Eläkeuudistuksessa eläkeikä saa nousta vaikka sataan. Pysyn täällä torilla varmasti niin kauan kuin vain kappa pysyy käsissä.

– Työeläke kertyy vuosien myötä.

– Olen ollut yrittäjänä vuodesta 1985. Tiedän eläketasoni ja YEL-työtulon vaikutuksen. Kun on ollut heikkoja työvuosia, olen alentanut työtuloa. Eläkeyhtiöni kertoo kertyneen eläkkeen ja seuraan sitä totta kai vuosi vuodelta.