reportaasi

Briteille eläke könttäsummana käteen

Pension FREEDOM

”Käyttäkää eläkesäästöjänne kuin pankkitiliä”, julistaa Iso-Britannian valtiovarainministeri George Osborne. Pension Freedom -uudistuksen myötä jokainen 55-vuotias britti voi käyttää eläkepottinsa kuin haluaa.

Eläke on omaa työllä ansaittua rahaa. Ei valtion tai byrokraattien. Jokainen käyttäköön rahansa niin kuin haluaa, sanoo tohtori Eamonn Butler.

Hän on Britannian vaikutusvaltaisimpiin ajatushautomoihin kuuluvan Adam Smith Instituutin johtaja. 1980-luvulla instituutti oli Margareth Thatcherin yksityistämispolitiikan päälobbareita, Butlerin mukaan aivot rautarouvan takana.

Nyt Butler istuu toimistossaan Lontoon ydinkeskustassa ja nautiskelee jokaisesta sanasta, jolla kommentoi Britannian eläkeuudistusta.

Huhtikuusta alkaen brittien ei ole enää tarvinnut muuttaa eläkepot- tiaan annuiteetiksi 55-vuotiaana.

Radikaali uudistus koskee saarivaltion työmarkkinaeläkkeitä (Work-place pension), jotka muodostavat suurimman osan Britannian keskiluokan eläketurvasta. Pension Freedomin myötä nämä rahat voi siirtää vaikka kertanostona pankkitilille ja lähteä Las Vegasiin heittämään noppaa.

Eläkepotin voi myös sijoittaa osakkeisiin tai asuntoon. Tililtä voi nostaa siivuja, maksaa velkoja tai vaikkapa tukea lapsiaan elämän alkuun.

Syynä annuiteettimarkkinat

Valtiovarainministeri George Osborne perusteli uudistusta huonoilla annuiteettimarkkinoilla. Butler puhuu jopa vakuutusyhtiöiden välisestä kartellista.

– Se on jämähtänyt ala, joka tarjosi yhteistuumin kansalaisille huonoja kuukausieläkkeitä. Tämä onnistui vielä, kun ihmisten oli pakko ostaa annuiteetti. Nyt, kun vaihtoehtoja on enemmän, markkinoiden on herättävä, kehitettävä kilpailukykyisempiä tuotteita.

Mutta pystyvätkö ihmiset tekemään kauaskantoisia ratkaisuja. Rahareikiä löytyy aina. Omaa elinikää on mahdoton ennustaa. Sijoitustuotteisiin liittyy riskejä ja monimutkaisia valintoja.

– Jos autoni on rikki, vien sen korjaamoon. Jos tarvitsen sijoitusneuvoja, menen sijoitusneuvojalle. Sitä paitsi, kun ihmisille antaa tilaisuuden, he kyllä ottavat asioista selvää, uskoo Butler.

Taloustietämyksessä aukkoja

Old Spitalfieldsin markkinoilla, trendikkäällä Shoreditchin alueella on alkamassa lounasruuhka. Vivek Parekh asettelee ironisia vauvan ruokalappuja ja t-paitoja näytille. Parekhin tuotteiden lisäksi uraohjuksille on tarjolla eksoottista katuruokaa, antiikkia ja käsitöitä.

Yrittäjä pitää uudistusta hyvänä. Hän arvelee, että suurin osa osaa briteistä sijoittaa eläkepottinsa fiksusti.

– Kaikki on itsestä kiinni: haluatko perehtyä asioihin vai suljetko silmäsi. Netti on täynnä tietoa. Ei tarvitse edes lukea, sijoitusvinkkejä voi katsoa kätevästi Youtubesta.

Pension Policy Instituten (PPI) tutkija Daniela Silcock ei suhtaudu asiaan yhtä optimistisesti. Hänen tutkimuksensa mukaan neljä kymmenestä britistä on vaarassa tehdä huonoja ratkaisuja uudistuksen myötä.

Brittien taloustietämys ei ole hyvällä tolalla. Jotain kertoo sekin, että joka viides britti ei osaa lukea tiliotteesta omaa saldoaan oikein.

– Tutkimukseni riskiryhmään kuuluvat ovat tavallisia, keskiluokkaisia työssäkäyviä ihmisiä, jotka ovat säästäneet yli 20 000 punnan eläkepotin. He eivät ole tyhmiä, heillä vain on vaikeuksia ymmärtää talouteen liittyviä asioita, Silcock kertoo.

50 000 eläkejärjestelmää

London School of Economics -professori Nicholas Barr on samoilla linjoilla Silcockin kanssa.

– Ihmiset laitetaan täysin mahdottomaan tilanteeseen. Ja tämä ei ole ideologinen kannanotto, perustan näkemykseni tieteelliseen tutkimukseen.

Barr viittaa tutkimukseen, jonka mukaan vain neljäsosa sivistyksen mallioppilaina tunnetuista ruotsalaisista ymmärtää yksinkertaisen koron käsitteen.

– Tutkimus koostui helpoista monivalintatehtävistä, jota eläkkeet eivät Britanniassa ole, Barr huomauttaa.

Iso-Britanniassa lähes jokaisella yrityksellä on oma työmarkkinaeläkejärjestelynsä. Kaikkiaan viranomaisilla on valvottavana noin 50 000 eläkejärjestelmää.

Käytännössä työpaikkaa vaihtaessa siirtyy aina uuteen järjestelmään. Eläke on haettava jokaisesta järjestelmästä erikseen.

Kun rahat on saatu kasaan, on päätettävä mitä niillä tekee. Pelkästään annuiteetteihin liittyy kymmeniä valintoja inflaatiosuojasta etuuksiin ja erilaisiin rahastojärjestelyihin. Myös terveys vaikuttaa – jos olet saanut sydänkohtauksen tai poltat tupakkaa, saat paremman eläkkeen.

Uudistuksen myötä tilanne on entistä monimutkaisempi. Kaikki valta ja vastuu on kansalaisella.

– Valtio on varautunut tilanteeseen perustamalla nettiin Pension Wise -neuvontasivuston. Palvelu tarjoaa yleisen tason neuvoja, varsinaisia sijoitusvinkkejä valtio ei voi antaa, kertoo tutkija Daniela Silcock.

Niitä saa markkinoilta, omasta vakuutusyhtiöstä tai riippumattomalta sijoitusneuvojalta.

– Täytyy muistaa, että kaikilla ei ole varaa sijoitusneuvontaan. Ei ole myöskään itsestään selvää, että oman vakuutusyhtiön neuvoja ajaa juuri sinun parasta etuasi. Hänen tehtävänsä on pitää sinut asiakkaana, huomauttaa Barr.

Intiaan pelaamaan krikettiä

Lewishamin työläiskaupunginosan keskuskadulla käy vilske.

Irkkubaari Joiner’s Armsin baaritiskillä tunnelma on pysähtynyt kuin mummon käkikello. Muotialalta eläköitynyt velikulta, Bill Upson, nautiskelee kylmää bitteriä.

– Jos olisin nyt valintatilanteessa, nostaisin rahat ja lähtisin Intiaan pelaamaan krikettiä. Sellainen on ihmisluonto, hän tuumaa.

– Uudistus on kuin pussillinen karkkeja. Syöt yhden, ja kohta kaikki on mennyt, Upson naurahtaa.

Pension Freedomin seurauksia ei tiedä vielä kukaan.

Butlerin mielestä kaikki voittavat – yksilö vapautuu holhouksesta. Viisas sijoittaminen turvaa kansalaisen selustan ja jotain säästöistä jää vielä jälkipolvillekin.

Barr puolestaan ennustaa suurta eläkeskandaalia, joka laukeaa 15–20 vuoden päästä. Tutkimustuloksestaan huolimatta Silcock näkee uudistuksessa myös hyviä puolia.

– Kaikki riippuu markkinoiden kehityksestä. Kilpailu tulee tuottamaan uudenlaisia eläketuotteita. Toivon mukaan hyviä ja kilpailukykyisiä, jotka turvaavat vanhuuden.

Osbornen mukaan juuri vaihtoehtojen antaminen oli uudistuksen tärkeimpiä syitä. Toisaalta, International Business Timesin mukaan valtio voi odottaa saavansa pelkästään kuluvan vuoden aikana uudistuksesta 1,6 miljardin punnan verotulot.

Jotkut pitivät uudistusta Osbornen populistisena äänten kalasteluna. Pension Freedom tuli voimaan juuri Britannian parlamenttivaalien alla.

Oli niin tai näin, valinnan vapaus tuntuu olevan tärkeä asia briteille.

– Mitä sitten jos tuhlaan rahani. Ne ovat minun, valinta on minun, sanoo vihannesmyyjä Beverly Cook Lewishamin keskuskadulla.

Miten turvaat elintasosi vanhana, jos rahat on kulutettu?

– Elän valtion elättinä, kuten kaikki muutkin. Käytä rahat tai anna ne perheenjäsenillesi, sitä mieltä minä olen.

Sekä Barrin että Silcockin mukaan eläkeuudistuksen monimutkaisuutta voisi helpottaa käyttäjäystävällisellä oletusvaihtoehdolla. Jos rahoja ei halua tai osaa sijoittaa, ne menisivät oletusvaihtoehdon mukaisesti varmaan kohteeseen. Vastaavanlainen tapa on käytössä Ruotsin rahastoeläkkeissä (Premiepension).

– Se olisi kaikkien etu, mutta Osborne ei halunnut default-vaihtoehtoa. Valtio ei halua vastuuta, jos sijoitukset epäonnistuvat, Silcock sanoo.

Britannian eläkkeet ­pähkinänkuoressa

Britanniassa on lakisääteinen kansanvakuutusjärjestelmä (Basic State Pension), joka kattaa palkansaajat ja itsenäiset yrittäjät. Kansanvakuutuksesta maksetaan työskentelyyn perustuvan vakuutusmaksuajan mukaan määräytyvää peruseläkettä. Eläke ei ole sidottu ansioihin, vaan maksettuihin vakuutuskuukausiin.

Lisäksi on olemassa lakisääteinen lisäeläkejärjestelmä (State Second Pension). Lakisääteisten eläkkeiden taso on matala, noin 525 puntaa kuukaudessa eli vajaat 800 euroa. Siksi työmarkkinoilla sovittavat lisäeläkkeet (Workplace Pension) muodostavat merkittävän osan keski- ja suurempituloisten eläketurvasta.

Vuonna 2012 keskimääräinen työmarkkinaeläke oli 804 puntaa eli hieman päälle 1 200 euroa kuukaudessa. Työmarkkinaeläke on siten puolitoistakertainen lakisääteiseen eläkkeeseen verrattuna.

Huhtikuusta 2015 alkaen työmarkkinaeläkkeisiin kertyneen eläkepotin on voinut nostaa kertasummana aikaisintaan 55 vuoden iässä.

Työmarkkinaeläkekenttä on Britanniassa voimakkaasti hajautunut. Eläkevalvontaviranomaisella on valvottavanaan lähes 50 000 eläkejärjestelmää.

Lue lisää Britannian eläkejärjestelmästä:

www.etk.fi/muutmaat

"Uusi kilpailutilanne tulee tervehdyttämään annuiteettimarkkinat", väittää Eamonn Butler, Adam Smith Instituutin johtaja.
"Uusi kilpailutilanne tulee tervehdyttämään annuiteettimarkkinat", väittää Eamonn Butler, Adam Smith Instituutin johtaja.
”Asunnot ovat kalliita Lontoossa. Uskon, että monet käyttävät ainakin osan potistaan auttaakseen lapsiaan elämän alkuun”, sanoo Bill Upson.
”Asunnot ovat kalliita Lontoossa. Uskon, että monet käyttävät ainakin osan potistaan auttaakseen lapsiaan elämän alkuun”, sanoo Bill Upson.
”Annuiteettien myynti on laskenut uudistuksen jälkeen”, kertoo Pension Policy Instituten tutkija Daniela Silcock.
”Annuiteettien myynti on laskenut uudistuksen jälkeen”, kertoo Pension Policy Instituten tutkija Daniela Silcock.
"Suurin osa ihmisistä tulee sijoittamaan rahansa tuottavasti", arvelee Vivek Parekh Old Spitalfieldsin markkinoilla.
"Suurin osa ihmisistä tulee sijoittamaan rahansa tuottavasti", arvelee Vivek Parekh Old Spitalfieldsin markkinoilla.