Pallo hallussa

Pallo hallussa kokoaa eri lähteistä ulkomaiden eläkeuutisia ja maaesittelyn. Lisää luettavaa muiden maiden eläketurvasta löydät osoitteesta www.etk.fi/muutmaat.

Kari Lindstedt

Informaatikko

RUOTSI

Rahastojen sulkeminen aiheuttaa närää

Kaksi vanhuuseläkkeiden puskurina toimivista AP-rahastoista (allmänna pensionsfonder) suljetaan. Selvää on, että toinen Göteborgissa sijaitsevista rahastoista sulautetaan tukholmalaiseen rahastoon. Toista suljettavaa rahastoa ei ole nimetty.

Kriitikoiden mukaan yhdistymiset vaarantavat hyvin toimivan hajautetun järjestelmän, jossa itsenäiset rahastot noudattavat omia sijoitusstrategioitaan.

Kaksi rahastoyhtiöiden toimitusjohtajaa on sanonut, että uudistus on haitallinen koko järjestelmälle. Heidän mukaansa poliitikkojen ei pitäisi puuttua näin järeillä keinoilla rahastojen toimintaan.

Ruotsin hallitus pitää kritiikkiä yliampuvana. Rahoitusmarkkinoista vastaava ministeri Per Bolund on korostanut, että esitystä kannattaa kuusi puoluetta kahdeksasta.

IPE 18.6., Financial Times 9.8.

TŠEKKI

Vapaaehtoinen lisäeläketurva nopeasti tiensä päähän

Tšekin parlamentti on päättänyt lakkauttaa vasta vuonna 2013 lanseeratun vapaaehtoisen lisäeläkejärjestelmän.

Vaikka parlamentti ilmoitti järjestelmän sulkemisaikeista jo viime vuonna, uusia työntekijöitä liittyi edelleen mukaan alkuvuonna, koska maksuille on saanut järjestelmästä hyvää tuottoa.

Niin sanottu toisen pilarin lisäeläketurva on ollut Tšekeissä usean vuoden ajan poliittinen kiistakapula. Sosiaalidemokraattinen puolue ilmoitti jo oppositiokaudella sulkevansa järjestelmän, johon on liittynyt kaiken kaikkiaan varsin vähän työntekijöitä.

Suljettavan järjestelmän varat palautetaan vakuutetuille vielä tänä vuonna. He voivat itse päättää, nostavatko kertyneet varat käteisenä vai palautetaanko varat lakisääteiseen eläkejärjestelmään.

IPE 23.6.

ITALIA

Indeksijäädytys perustuslain vastainen

Italian perustuslakituomioistuin on tulkinnut yli 1 500 euron eläkkeitä koskevan indeksijäädytyksen perustuslain vastaiseksi. Mario Montin teknokraattihallitus päätti jäädytyksestä vuonna 2011.

Tuomioistuimen päätös aiheuttaa harmaita hiuksia Matteo Renzin hallitukselle, joka kamppailee pitääkseen julkisen talouden alijäämän EU:n budjettikurin rajoissa.

Päätöksen mukaan kaikkia eläkkeensaajia pitää kohdella tasapuolisesti, mutta hallitus on jo ilmoittanut, ettei kaikkia leikattuja eläkkeitä ole mahdollista palauttaa.

Pääministeri Renzi ilmoitti käyttävänsä alle 3 000 euron eläkkeiden korottamiseen noin kaksi miljardia euroa. Täysimääräinen indeksikorotusten palautus voisi maksaa jopa 18 miljardia euroa.

Reuters 17.5.

KIINA

Eläkerahastot saavat luvan sijoittaa osakemarkkinoille

Kiinassa peruseläkkeitä hallinnoivat paikallisviranomaiset saavat jatkossa sijoittaa eläkevaroja selvästi nykyistä vapaammin.

Talous- ja sosiaaliministeriöiden yhteisen suunnitelman mukaan rahastot voisivat sijoittaa 30 prosenttia varallisuudestaan kiinalaisiin osakkeisiin, rahastoihin, joukkovelkakirjoihin ym. sijoituksiin.

Tällä hetkellä rahastot voivat sijoittaa vain pankkitileille. Yhteensä näissä rahastoissa on 288 miljardia euroa.

Päätöksen uskotaan vakauttavan Kiinan ailahtelevaa pörssiä. Osakkeiden hinnat ovat nousseet voimakkaasti viimeisen parin vuoden aikana, mutta kesällä pörssit laskivat rajusti.

Business Insider 30.6.

JAPANI

Eläkejärjestelmä hakkeroinnin kohteena

Lakisääteisen eläketurvan toimeenpanosta vastaavalta Nippon Nenkin Kikolta (Japan Pension Service) on vuotanut yli miljoonan ihmisen henkilökohtaisia tietoja vääriin käsiin.

Tietomurron seurauksena järjestelmästä karkasi asiakkaiden nimiä, henkilötunnuksia, syntymäaikoja ja osoitteita. Vuoto tapahtui, kun eläkelaitoksen työntekijä avasi sähköpostiin liitetyn viruksen.

Japanin eläkejärjestelmän tietoja on ylläpidetty aikaisemminkin leväperäisesti. Vuonna 2007 miljoonia eläketietoja katosi, kun niitä oli käsitelty huolimattomasti.

Tapaus johti osaltaan pääministeri Shinzo Aben tappioon parlamentin ylähuoneen vaaleissa kesällä 2007.

Reuters 1.6.

maaesittely

SAKSASSA

Väkiluku: 82 500 000

Elinajan odote: naiset 82,8,­ ­ miehet 77,8 vuotta

Keskieläke: 766 €/kk (lakisääteinen vanhuuseläke, 2013)

Eläkeikä: 65 vuotta 3 kuukautta.

Maailman vanhin eläkejärjestelmä

Saksan sosiaalivakuutustyyppinen ja ansiosidonnainen eläkejärjestelmä on maailman vanhin. Se sai alkunsa 1800-luvun lopulla Otto von Biscmarkin johdolla.

Eläkejärjestelmän toiminta rahoitetaan jakojärjestelmäperiaatteella, eikä eläkkeitä rahastoida etukäteen. Varsinaista asumiseen perustuvaa eläkejärjestelmää ei ole. Merkittävä osa työntekijöistä (noin 60 prosenttia) kuuluu ammatillisten lisäeläkkeiden piiriin.

Normaali vanhuuseläkeikä nousee tällä hetkellä yhden kuukauden vuodessa, kunnes ikäraja on 66 vuotta vuonna 2024. Tämän jälkeen se nousee kaksi kuukautta vuodessa vuoteen 2031 saakka, jolloin ikäraja on 67 vuotta.

Yleisestä lakisääteisestä eläkejärjestelmästä, kuten myös ammatillisista lisäeläkkeistä, maksetaan vanhuus-, työkyvyttömyys- ja perhe-eläkkeitä. Eläke määräytyy lakisääteisessä eläkkeessä koko työhistorian aikaisten tulojen ja vakuutusajan perusteella.

Eläkemaksuja maksavat sekä työnantajat että työntekijät. Vuonna 2015 eläkemaksu on 18,7 prosenttia, joka jaetaan tasan työntekijän ja työnantajan kesken. Lyhytaikaisia työsuhteita ei tarvitse vakuuttaa.

Eläkemaksut peritään vain ansiokaton alittavasta tulosta. Ansiokatto on 5 200 €/kk entisen Itä-Saksan osavaltiossa ja 6 050 €/kk entisen Länsi-Saksan osavaltiossa.

Lakisääteisiä eläkkeitä hallinnoivat liittovaltion eläkevakuutuslaitos, 14 alueellista eläkevakuutuslaitosta, kaksi erityislaitosta sekä yksi erityiseläkekassa. Saksan postilaitos maksaa eläkkeet ja hoitaa muitakin maksuihin liittyviä tehtäviä.