pääkirjoitus

Nukkuva koira herää helposti

”Hei älä koskaan ikinä muutu, pysy aina tuollaisena kuin nyt oot”, renkutettiin takavuosien tarttuvassa radiohitissä. Myös vuosikymmenien takainen iskelmä tiesi, että ”koskaan et muuttua saa”.

Suloistahan se on, että juuri nykytila tuntuu parhaalta, eikä oleminen kaipaa muutosta. Niin pitääkin, kaikki irti juuri tästä päivästä! Mutta huominen saattaa jo tuoda eteen jotain sellaista, että on vaan parasta vaihtaa kuvakulmaa.

Näihin mietteisiin nojaten tuntuu lähes ällistyttävältä, että vaikka työeläkejärjestelmä on elänyt fiksusti ajassa ja kehittynyt kaiken aikaa ympäröivän yhteiskunnan muutoksen myötä, voi nykyisestä Työeläke-lehdestä löytää tasan samanlaisia otsikoita kuin puoli vuosisataa sitten: Työeläkeyhtiöiden kilpailu puhututtaa. Eläkeuudistus väistämätöntä! Suomalaiset elävät entistä pidempään. Huomio työkyvyttömyyseläkkeeseen.

Liikuttavaa, mutta lopulta loogista. Ovathan työeläkkeen rakennuspalikat ja reunaehdot edelleen samat ja yhtä relevantit kuin työeläketurvan perustamisvaiheessa. Tapa justeerata niitä sen sijaan elää sitä mukaa kuin muukin elämä.

Myös Työeläke-lehti on mukautunut elinkaarensa ensimmäisen puolivuosisadan aikana osaksi modernia mediamaailmaa, vaikka sen veivaamat aiheet pyörivätkin sen yhden ja saman areenan ympärillä.

Aviisi löytyy digitaalisena, ja palasia siitä sujahtelee iloisesti somen sähäkässä viestitykityksessä. Lehti sisältää nykyisellään paljon kuvamateriaalia ja väriä. Se jopa yrittää kommunikoida lukijoidensa kanssa ja antaa ääntä myös toisinajattelijoille.

Kaikesta edelle ladatusta omakehusta huolimatta täytyy kuitenkin tunnustaa, että lehti valitsi juhlavuoden Miten sinä järjestäisit työeläkkeen -kirjoituskilpailun voittajaksi varsin sovinnaista ratkaisua ehdottaneen tarinallisen esseen. Tosin kirjoituksen otsikko on Koiran päiväuni, ja kaikkihan me tiedämme, miten koirat nukkuvat: toinen silmä auki, jalat jatkuvassa juoksutilassa ja haukahdus ylähuulessa valmiina.

Joskus nukkuva koira myös murisee, ja toden totta: siitäkin työeläkejärjestelmää on syytetty: näpit irti ydinluistamme, häipykää pois reviiriltämme! Minä koisailen ja nautin. Koiran, torkkuvankin, karvoihin katsominen kuitenkin palkitsee. Turkki on perusterve, paikoin jopa kiiltävä. Pientä trimmausta aika ajoittain, niin kyllä se siitä.

Kati Kalliomäki

päätoimittaja

Digilehti: Työeläke-lehti.fi

Twitter: @KatiKalliomaki