kirja kolahti

Elämänmakuisesti laajalla kirjolla

Dekkaristit ja rikas elämänkirjo kiinnostavat Varman työkykyjohtaja Jyri Juustia. Lean-filosofiaa hän suosittelee lukemaan työn sujuvuutta pohtivalle.

Niklas Modig ja  Pär Ahlström:Tätä on LeanRheologica, 2013
Niklas Modig ja Pär Ahlström:Tätä on LeanRheologica, 2013

Kenelle, miksi ja miten teen työtäni?

Olemme työelämän kehityksessä uuden kynnyksellä. Langanpää työn sujuvuuteen ja mielekkyyteen voi löytyä, kun omassa työssään löytää vastaukset kysymyksiin kenelle, miksi, mitä ja miten tekee asioita.

Lean-ajattelu kiinnostaa minua. Modigin ja Ahlströmin kirja Tätä on Lean – ratkaisu tehokkuusparadoksiin on siihen hyvä johdanto. Kannattaa tarkastella omaa työtä niin, että pukee päälleen asiakkaan takin ja lähtee parkkipaikalta asti katsomaan, mitä asiakkaalle palvelun piirissä tapahtuu.

Väinö Linna:Täällä Pohjantähden allaWSOY, 1959-1962.
Väinö Linna:Täällä Pohjantähden allaWSOY, 1959-1962.

Kotimainen klassikko yhä ajankohtainen

Täällä Pohjantähden alla on hieno trilogia, jonka ääreen on taas ollut ajankohtaista palata. Väinö Linna kuvaa sitä, miten ympäristön myllerrykset ja muutokset vaikuttavat tavallisiin ihmisiin.

Jokainen haluaa itselleen ja perheelleen hyvää ja turvallista elämää.

Mitä tapahtuu silloin, kun ihmiset kokevat, että heillä ei ole kylliksi keinoja ohjata omaa elämäänsä ja pärjäämisen eväät ovat vähissä? Näihin kysymyksiin vastauksia antava kolmen teoksen sarja kestää lukemisen aina uudelleen.

Edgar Wallace:Punainen ympyräWSOY, 1958.
Edgar Wallace:Punainen ympyräWSOY, 1958.

Wallacen Punainen ympyrä

vetää puoleensa

Luen ja kerään dekkareita. Hyllystä löytyy Christien tuotanto sekä Hillit, Rendellit, Sapot ja pohjoismaiset. Helsingissä on muutama divari, joissa käyn säännöllisesti penkomassa.

Dekkareissa kiehtoo kaavamaisuus, yllätyksellisyys ja hyvä ajankuva. On myös jotenkin armollista, että ongelmat ovat vaikeita, mutta ratkaisu löytyy aina lopuksi.

Tähän valitsin mukaan Wallacen klassikon Punainen ympyrä, jossa vähän koukeroisesti ja naivisti jahdataan rikollisjoukkueen johtajaa.

Kähkönen & kump.:Baarimies TallinnassaArktinen banaani, 2014
Kähkönen & kump.:Baarimies TallinnassaArktinen banaani, 2014

Maltaanmakuinen Viro tutuksi

Olutsillassa

Olin 1990-luvun töissä Kehitysvammaliitossa ja tein projektitöitä Virossa. Edelleen seuraan, mitä Virossa tapahtuu.

Pidän myös oluesta ja saunomisesta. Viro, olut ja saunominen yhdistyvät kulttuuri- ja olutseura Olutsillassa, jonka toiminnassa olen mukana.

Baarimies Tallinnassa on matkaopas, jossa etsiydytään valtavirran ulkopuolelle. Kirja esittelee 157 baaria eri puolilta Tallinnaa ja matkaa tehdään kävellen, raitiovaunuilla ja trollibusseilla. Kalamajan alueelta löytyy mukavia paikkoja.

Jyri Juusti

Kuka?

Jyri Juusti

Ikä: 55-vuotias.

Koulutus: kasvatustieteiden maisteri.

Työ: Työkykyjohtaja, työeläkeyhtiö Varma.

Lähellä sydäntä: Perhe, siirtolapuutarhamökkeily, liikunta, lukeminen, saunominen, elämän ilmiöt.

Aikoo lukea: Kaiken, mitä Katja Kettu ja Sofi Oksanen kirjoittavat.