eläkeuudistus

Torikansa ymmärtää

ELÄKEIKÄ NOUSEE

Eläkeuudistus nostaa eläkeikää 2018 lähtien tasaisesti kolmen kuukauden vuosivauhtia. Hakaniemen torin gallupissa työikäiset suhtautuvat muutoksiin realistisesti.

Teksti Anne Iivonen Kuvat Karoliina Paatos

Heidi KaartinenHeidi Kaartinen 36-vuotias sosiaalityöntekijä tuntee eläkeasiat keskivertoa paremmin.

1 – Aidosti ajattelen, että työ on parasta sosiaaliturvaa. Jokainen euro kerryttää eläkettä ja tuo vanhuuden turvaa.

– En osaa ajatella, ettei työeläketurvaa olisi. Usein asiakastilanteissa puhumme eläkeasioista ja pyrin kertomaan sen tärkeän merkityksen ihmisten arjessa.

2 – Kovin aktiivisesti en ole pohtinut ikärajaa. Täytyy pitää itsestä huolta ja parempi, ettei erityisesti odota eläkeikää. Se tulee sieltä aikanaan vastaan.

3 – Voin hyvin pitkälle määrittää itse, kuinka pitkään jatkan työuraani. Jos vain kunto pysyy ja työ on mielekästä, jatkaisin aivan hyvin 65:een.

4 – Alin ikä on 63, tavoiteikäni 65 ja ylin eläkeikä 68 vuotta. Kyllä tuo tavoite on mahdollinen ja ihan ok.

– Ylin ikä alkaa olla jo sillä rajoilla, kun lähestytään seitsemääkymppiä. Kyllä silloin voisin tehdä jotain muuta kuin herätä joka aamu töihin seitsemäksi, Kaartinen kertoo.

Timo AhvenainenTimo Ahvenainen, 49-vuotias toimitusjohtaja, varautuu eläkkeelle jäämiseen säästämällä. Hän epäilee eläkkeiden riittävyyttä.

1 – Luottamukseni eläkkeisiin ei ole suuri. Kun eläkeikäni koittaa, ei rahoja enää ole. Pitää itse varautua ja siksi maksan omaa lisäeläkettä.

2 – Seuraan tarkasti eläkekeskustelua ja talousuutisia, joten mulle ei tule yllätyksenä, että eläkeikäni nousee nykyisestä parilla vuodella.

3 – Normi-ikänä tuo 65 vuotta on sopiva, mutta vaikkapa palomiehelle se on ihan liikaa. Se pitää ottaa huomioon, kuinka raskasta työtä tekee.

4 – Se on hyvä juttu, että eläkeiässä ajatellaan joustoa. Terveystilanne vaikuttaa yksilöllisiin ratkaisuihin ja elämäntilanne.

– Jos minä voisin päättää, alin eläkeikä olisi 60 vuotta ja tavoiteikä 65. Joustoa peliin, niin pisimmillään työura voisi jatkua 68-vuotiaaksi.

Laura JokinenLaura Jokinen, 31-vuotias lastentarhanopettaja, luottaa jaksavansa vielä pitkään työelämässä.

1 – Ei ole ollut eläke mielessä. Olen kyllä ollut jo kuusi vuotta vakituisessa työssä ja siitä on kertynyt työeläkettä niin kuin nykyisestä perhevapaasta, sanoo rattaissa poikaansa työntävä Jokinen.

2 – Luulen, että eläkeikäni on jotain 65, vajaat 70 vuotta kuitenkin. Tarkkaa lukua ei ole vielä tiedossa, koska se tulee vaihtumaan siihen mennessä kun minun ikäpolvelleni eläke koittaa.

3 – Oletan, että pystyisin jatkamaan eläkeikään asti. Sopiva eläkeikä varmaan riippuu siitä, mitä työkseen tekee, työn kuormittavuudesta.

4 – Riippuu omasta fyysisestä kunnosta. Alin ikä voisi olla 63 vuotta, tavoite siitä pari vuotta ylöspäin ja enimmillään työssä voisi jatkaa 68–70-vuotiaaksi.

– Kannustimia ei pidä kuitenkaan poistaa. Juuri ne vaikuttivat siihen, että kollegani jatkoivat työuraansa.

Tommi SimpanenTommi Simpanen, 30-vuotias keittiömestari, ei hötkyile eläkeasioissa.

1 – Työstä se eläke kertyy sen mukaan mitä mulle on maksettu palkkaa. Tiedot näen työeläkeotteesta.

2 – Olisin valmis eläkkeelle vaikka vuoden päästä! Joo, mutta realistisesti sinne on kuitenkin vielä yli 30 vuotta matkaa, nauraa Simpanen.

– Verkossa olen käynyt arvioimassa tilannettani. Mikä se nyt oli se saitti? – Ai Työeläke.fi? – Just siellä.

3 – Mun on tosi vaikea asennoitua siihen, mitä tapahtuu joskus 35 vuoden päässä. Arvelisin, että 65:n ikäisenä voisin jo siirtyä eläkkeelle.

4 – Alin mahdollinen ikä voisi olla 63 vuotta.

Tavoitteena mulle 65 on ok, silloin olisi riittävästi eläkettä kasassa. Ylimmilleen iän voi korottaa 67 vuoteen. Ehkä jotenkin näin.

Työeläkelaitokset valmistautuvat

asiakaskyselyihin

Eläkeuudistuksen tuoma suurin muutos on vanhuuseläkkeen alaikärajan nousu portaittain 65 vuoteen. Käytännössä ikärajaa ei kuitenkaan nosteta vielä vuodesta 2017, vaikka lait astuvat silloin voimaan. Ikärajoissa muutokset vaikuttavat vuodesta 2018 eteenpäin.

– Vuonna 1955 syntynyt ikäluokka on ensimmäinen, jota nouseva eläkeikä koskee. He voivat jäädä eläkkeelle aikaisintaan vuonna 2018 eli 63 vuoden 3 kuukauden iässä. Siitä eteenpäin ikäraja nousee kolme kuukautta vuodessa vuoteen 2027 saakka, kertoo työeläkeyhtiö Ilmarisen eläkejohtaja Anne Koivula.

Vuonna 2017 osa-aikaeläke nykymuodossaan poistuu. Mutta 61 täyttäneillä on mahdollisuus jäädä osittaiselle eläkkeelle uuden osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen myötä.

Lakimies Tiina Laine Veritas Eläkevakuutuksesta kertoo neuvontaan tulleista asiakaskysymyksistä. Laineen mukaan yleisesti ottaen eläkeikä tiedetään, mutta asiakkaat hakevat varmistusta asiasta.

– Sitä kysytään, miten käy nykyiselle superkarttumalle.

Kun laki muuttuu, alimman vanhuuseläkeiän jälkeen työssä jatkavat saavat kannustuksena paremman eläkekertymän lykkäyskorotuksen tuomana.

– Moni kysyy myös sitä, kannattaako jäädä eläkkeelle ennen 1.1.2017 ja mikä on vaikutus jos jatkaa sen ylitse, Laine kertoo.

Uusi osittain varhennettu vanhuuseläke herättää kiinnostusta. Uudessa eläkelajissa 61-vuotiaana eläkkeestä on mahdollista saada osa maksuun (25 tai 50 prosenttia) riippumatta siitä, jatkaako työssä vai ei.

Työuraeläkkeen arviointi on uusi tehtävä, johon eläkelaitokset valmistautuvat.

Työuraeläke antaa 63 vuotta täyttäneelle mahdollisuuden jäädä eläkkeelle ennen vanhuuseläkeikää, jos hän on tehnyt vähintään 38 vuotta rasittuneisuutta ja kuluneisuutta aiheuttavaa työtä.

– Työn rasittavuuden ja kuluttavuuden arviointi tulee olemaan eläkeyhtiöille kokonaan uusi tehtävä, toteaa Koivula.

Torigallup

1. Mitä ajattelet työeläkkeestä?

2. Tiedätkö eläkeikäsi, minkä ikäisenä voit siirtyä eläkkeelle?

3. Onko eläkeikäsi sopiva?

4. Kerro, mikä on alaikä, normi-ikä tai viimeisin yläraja työssä jatkamiseen?

Raija Kaattari

Kuka?

Raija Kaattari

Ikä: 62-vuotias

Koulutus: Hotelli- ja ravintolaopiston ammattitutkinto, ylioppilas.

Työ: Työskennellyt torikahvilayrittäjänä 41 vuotta Hakaniemen torilla Helsingissä Kahvisiskot Ky:n omistajana.

Perhe: Isoäiti, jonka kolme omaa lasta jatkavat perheen kahvilaperinteitä. Kaksi poikaa kokopäiväisinä kahvilassa ja tytär viikonloppuisin.

Harrastukset: Golf, torikulttuuri ja elävä haitarimusiikki.

Alin eläkeikä eläkeuudistuksessa

Syntynyt Alin vanhuus-

eläkeikä

1955

63 vuotta 3 kk

1956

63 vuotta 6 kk

1957

63 vuotta 9 kk

1958

64 vuotta

1959

64 vuotta 3 kk

1960

64 vuotta 6 kk

1961

64 vuotta 9 kk

1962

65 vuotta

Vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneiden alin vanhuus-

eläkeikä sopeutettaisiin elinajanodotteen muutokseen.

Lue lisää

Eläkeuudistus.fi

Sirkeäsilmä aloitti työnteon 16-vuotiaana

Yrittäjä Raija Kaattari (alakuvassa) pitää joka arkipäivä kahvipannun kuumana Hakaniemen torikahvilassa.

Torikahvilayrittäjä tekee töitä 12-tuntisina päivinä kuutena päivänä viikossa. Kaattari on jatkanut tätä rataa jo 41 vuotta. Alkuunsa sisarensa kanssa he perustivat Kahvisiskot Ky:n. Nyt vetovastuu on siirtymässä Kaattarin kahdelle pojalle, kahviveljille.

Kaattarin eläkeajatukset kypsyvät mielessä ja ajatus eläkkeelle siirtymisestä ei nostata poroja sieraimiin. Päinvastoin: hän sanoo olevansa onnekas, kun voi siirtyä eläkkeelle heti vain kun haluaa.

– Kirjanpitäjäni neuvosta laitoimme jo hyvissä ajoin eläkeasiat kuntoon. Olen maksanut yrittäjän eläkettä ihan käypään hintaan. Sellaista, joka aidosti vastaa hurjaa työpanosta. Mulla on myös lisäeläke.

– En sure maksettuja maksuja. Olen sairastanut yhden syövän ja sain sairauspäivärahaa sen mukaan, mitä olin maksanut YEL:tä. Olen monessa mielessä onnekas.