kirja kolahti

Olen oppinut kirjoista paljon

Veritaksen viestintäpäällikkö Jessica Ålgars esittelee seuraavassa kirjasuosikkinsa. Viestinnän töissä hän innostuu aina uudestaan ihmisestä, elämän matkalla myös luonto ja perhe ovat tärkeitä.

Miten hallita somekriisiä?

Sori on rohkeasti kirjoitettu teos tästä ajasta, jossa kriisit paisuvat ja leviävät salamannopeasti sosiaalisessa mediassa. Kielteisessä mediajulkisuudessa kansalaiset ottavat tuomarien roolin. Miltä tuntuu olla someraivon kohteena ja voiko sitä vastaan puolustautua?

Kirjassa ääneen pääsevät mm. ministeri Anne Berner, YLE:n Atte Jääskeläinen ja Nokian Risto Siilasmaa aitoina, haavoittuvina ihmisinä. Olen oppinut kirjasta paljon tästä ajasta, ja siitä on hyötyä viestinnän johtamisessa. Soraisen näkemyksen mukaan avoimuus on ainoa tie – jopa raivorehellisyys.

Anna Sorainen: Sori. Johtaja ja julkisuus kriisissä. Alma Talent, 2018

Pitkä vaellus itsetuntemukseen

Mitä tapahtuu, kun nuori nainen päättää paeta elämänkriisiä lähtemällä vaellukselle, joka ulottuu Meksikon rajalta USA:n länsirannikkoa pitkin Kanadaan asti? Yksin, painava rinkka selässä.

Villi vaellus on kiehtova kuvaus kivusta, yksinäisyydestä, kohtaamisista ja luonnon parantavasta voimasta. Strayedin matka kulkee aavikoilta vuorien halki, joskus vain yksi kenkä jalassa. Luontoihmisenä mieleeni jäi henkinen matka ja se rauha, joka vähitellen valtaa yksinäisen vaeltajan mielen. Emme tarvitse kovin paljon selvitäksemme – muita ihmisiä kylläkin.

Cheryl Strayed: Villi vaellus. Like, 2013.

Menestyminen on tasapainoa

Lääkäri Aki Hintsa on valmentanut huippu-urheilijoita kuten Kimi Räikkönen ja Sebastian Vettel sekä suuryritysten johtajia. Pelkkä puurtaminen ja treenaaminen eivät takaa menestystä. Vaan: ihmisen tulee tuntea oma ydin ja löytää tasapaino elämän eri osa-alueilla.

Se tarkoittaa oikeaa ravintoa, hyvää unta ja sitä, että huolehtii elämänsä tärkeimmistä ihmisistä. Menestyjää kun ympäröi usein kekkerit ja ihmislaumat, joka vievät mukanaan.

Hintsa seurasi pitkään Etiopiassa juoksija Haile Gebrselassia, jonka elämän tasapaino näkyi juoksemisessa ja synnytti voittajan.

Aki Hintsa: Menestymisen anatomia. WSOY, 2015

Rakkauden julmat säännöt

Nuorena kirjallisuusopiskelijana tämä Booker-palkittu esikoisteos teki minuun suuren vaikutuksen.

Lukija temmataan keskelle intialaisia värejä ja tuoksuja sekä kastijärjestelmän tiukkoja sääntöjä siitä, kuka saa rakastaa ja ketä.

Sekin kirjassa paljastuu, mitä tapahtuu, jos et tottele.

Monivaiheisen intialaisen sukutarinan keskiös­sä ovat kaksoset Estha ja Rahel.

Arundhati Royn kirja on julma ja kaunis taide­teos, joka iskeytyy sydämeen. Suosittelen.

Arundhati Roy: The God of Small Things. Random House, 2008

Jes­sica Ål­gars

KUKA?

Jessica Ålgars

Ikä: 45-vuotias

Koulutus: FM

Työ: viestintäpäällikkö Veritas Eläkevakuutuksessa

Lähellä sydäntä: perhe, liikunta, luonto, innostavat ja innostuneet ­ihmiset

Aikoo lukea seuraavaksi: pohjoismaisen dekkarin, koska se kiinnostaa aina ja rentouttaa arjesta.

Kuva: Antti Vaalokivi