Tiedoksi

Alan yhteinen ponnistus

Työeläkeala on mukana yhtenä merkittävänä ­toimijana kansalli­sessa tulorekisterihankkeessa.

Palstan toimittanut Anne Iivonen

Tulorekisterin käyttöönottoa valmistellaan työeläkealalla kiivastahtisesti. Mittaluokaltaan ja vaikutusalueeltaan tulorekisteriin valmistautuminen on hyvin laaja ponnisus.

Tunnelmat reilu puoli vuotta ennen tulorekisterin käyttöönottoa ovat hektiset. Juna mene eteenpäin ja vauhti vain kiihtyy kesän kynnyksellä.

–  Työtä on paljon ja varmasti tulee tiukkaa siinä, että saadaan kaikki toimimaan vuodenvaihteeseen mennessä, kertoo alan yhteistä tulorekisterihanketta koordinoiva kehityspäällikkö Tarja Keveri Eläketurvakeskuksesta.

Keväällä käynnistyivät sidosryhmätestaukset. Näin työeläkeala tiedon käyttäjänä saa testiaineistosta tietoja, jotka testitietoja tuottaneet ohjelmistotalot ovat tulorekisteriin tuottaneet.

– Touko- ja kesäkuussa testauksen aloittaneiden ohjelmistotalojen joukko laajeni. Testauksen edetessä varmistumme siitä, että palkanhallinto-ohjelmistot tuottavat sellaisen aineiston, joka on kelvollista työeläkkeiden toimeenpanossa, Keveri luonnehtii.

Elokuussa testaus laajenee

Työeläkealan tulorekisterihankkeessa päästään kesälomien jälkeen testaamaan tulorekisterin tulevia toimintoja täydessä laajuudessa, kun sähköinen asiointipalvelu valmistuu tarkasteltavaksi.

– Siinä vaiheessa pystymme taas laajentamaan testausta. Ja tähän liittyen eläkealan syksyn tulorekisteritöihin osallistuville pidetään startti-info maanantaina 20. elokuuta, Keveri kertoo.

Tulorekisteriin valmistautumisessa on tehty hartiavoimin töitä työeläkelaitoksissa sekä työeläkealan yhteisessä hankkeessa Eläketurvakeskuksen koordinoimana. Työeläkelan projektissa työskentelee 120–200 henkilöä, ja määrä vaihtelee koko ajan riippuen tekemisen vaiheesta.

Käytössä vuoden 2019 alussa

Työnantajat ja tilitoimistot sekä kotitalouden kaltaiset, tilapäiset työnantajat ilmoittavat tiedot ansiotuloista vuodesta 2019 alkaen tulorekisteriin, josta työeläkevakuuttajat saavat ne käyttöönsä. Palkanmaksun ja ansioiden ajantasaiset tiedot tallentuvat jo ensi vuoden alusta lukien tulorekisteriin, ja kakkosvaiheessa vuodesta 2020 lähtien myös eläke- ja etuustiedot.

Tulorekisteri on sähköisenä tietokanta. Sinne ilmoitettua tietoa ei jalosteta tai muuteta mitenkään. Tulorekisteristä saatavien tietojen ajantasaisuus antaa työeläkevakuuttajille myös mahdollisuuksia kehittää omia palveluprosessejaan. Esimerkiksi eläkehakemusten käsittely nopeutuu, kun tiedot tulevat tulorekisteriin viiden päivän sisällä palkanmaksusta.

Verohallinnon uusi Tulorekisteriyksikkö ylläpitää tulorekisteriä. Kansallinen tulo­rekisterihanke on valtiovarainministeriön alainen.

Hae valmennukseen työeläkealan huippuosaajaksi

Työeläkealan asiantuntijoille järjestetään vuosittain ammattiosaamista syventävää koulutusta. Seuraava laajempi valmennusjakso alkaa syksyllä.

Koulutus on tarkoitettu heille, jotka työskentelevät joko työeläkealan asiantuntijatehtävissä tai myös heille, jotka omissa sidosryhmissään tekevät tiivistä yhteistyötä työeläkealan toimijoiden kanssa.

– Koulutuksen lähijaksoilla teemme laaja-alaista yhteistyötä, ja siten koulutus luo hyvät puitteet verkostoitua alan muiden osaajien kanssa, kertoo kouluttaja Anna-Stina Toivonen Eläketurvakeskuksesta.

Koulutus alkaa 12. syyskuuta ja päättyy ensi vuoden keväällä toukokuussa. Lähijaksot järjestetään Eläketurvakeskuksen koulutustiloissa Helsingin Itä-Pasilassa. Valmennukseen ehtii vielä ilmoittautua, mukaan mahtuu 20 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä.

Valmennukseen haetaan verkkolomakkeella 15.6. mennessä. Valmennuksen hinta on 3 800 euroa (alv. 0). Lisätiedot ja hakemuslomake löytyvät Etk.fi-verkkopalvelusta.

Kuntoutujia alkaa olla pian enemmän kuin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyviä

Kuntoutujia on jo lähes yhtä paljon kuin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneitä. Kuntoutujien lukumäärä on yli kaksinkertaistunut viimeisen vuosikymmenen aikana.

Työeläkekuntoutujia oli viime vuonna lähes 17 000 henkilöä, kun työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi 18 600 henkilöä.

– Työeläkekuntoutus on selvästi vakiinnuttanut paikkansa, ja siihen panostetaan entistä enemmän. Näyttää siltä, että panostus näkyy myös työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrän vähentymisenä, kertoo tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino Eläketurvakeskuksesta.

Hieman alle puolet kuntoutujista oli miehiä. Tyypillinen kuntoutuja on 47-vuotias nainen diagnoosinaan jokin tuki- ja liikuntaelinsairaus.

Työeläkekuntoutus on työeläkevakuuttajien järjestämää ja kustantamaa ammatillista kuntoutusta. Sen tavoitteena on ehkäistä työkyvyttömyyttä.

Alandia sulautuu Veritakseen vuoden 2019 alussa

Veritas Eläkevakuutus ja Pensions-Alandia yhdistyvät ensi vuoden alussa. Fuusion jälkeinen uusi yhtiö jatkaa toimintaansa Veritaksen brändin alla kotipaikkanaan Turku.

Yhtiöiden mukaan fuusioitumisen tavoitteena on tehostaa toimintaa ja karsia päällekkäisiä kustannuksia erityisesti hallinnosta.

– Fuusio vahvistaa asemaamme markkinoiden neljäntenä vaihtoehtona. Veritas on vastedeskin pienin eläkeyhtiö, mutta taloudellisesti erittäin vahva. Pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on erilaisia tarpeita kuin suurilla, ja ne tarvitsevat pienen eläkeyhtiön vastaamaan niihin, kertoo Veritaksen toimitusjohtaja Carl Pettersson.

Yhdistymisen jälkeen Veritaksella on noin 8 200 TyEL-asiakasta ja 11 500 YEL-asiakasta. Yhtiö hoitaa yhteensä noin 114 000 suomalaisen eläketurvaa ja hallinnoi 3,5 miljardin euron sijoituksia.

Nimitykset


Elo

KTM Timo Hietanen on nimitetty 1.4. lukien Elon asiakkuusjohtajaksi. Hietanen on työskennellyt aiemmin Eteran asiakkuuksista ja vakuutuksista vastaavana varatoimitusjohtajana.

Ilmarinen

TkT, KTM Kristiina Halonen on nimitetty 1.6. lukien Ilmarisen työkykyjohtajaksi tehtävänään johtaa ja kehittää työkykypalveluja. Hän on Asiakkuudet ja työkyky -linjan johtoryhmän jäsen. Halonen siirtyy tehtävään Työterveyslaitoksesta.

Tela

Työeläkevakuuttajat Telan hallituksen puheenjohtajana jatkaa toimitusjohtaja Risto Murto Varmasta.

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin tj. Jouko Pölönen ­Ilmarisesta, toisena varapuheenjohtajana jatkaa tj. Timo Kietäväinen Kevasta ja kolmantena varapuheenjohtajana uutena tj. Pasi Strömberg Eläkekassa Versosta.

Kuukauden twiitti

Eläkeläinen löysi satasen Rinteestä – mitä matalien eläkkeiden korotus ­maksaisi?

@Tela_ry

14.5.2018 klo 9.36

@Mau_And avaa #blogi:ssaan lisää @hsfiuutiset:lle antamiaan laskelmia Antti Rinteen (sd) lupaamista minimieläkkeen korotuksista https://www.tela.fi/blogi/1/0/elakelainen_loysi_satasen_rinteesta_mita_matalien_elakkeiden_korotus_maksaisi … #työeläke