pääkirjoitus

Valokeila siirtynyt kohteestaan

Some-, vappu- ja muutkin puheet ovat innovoineet eläketurvan ympärillä. Hienoa, että eläkkeistä puhutaan, mutta eläketurva-asiaa ihmisten sydämiin pitkään yrittäneenä ja aika usein ”ei vois vähemmän kiinnostaa” -asennetta kohdanneena pohdiskelen, mistä­ kiinnostus on nyt noussut.

Kovin muodikas vastakkainasettelu on tietenkin yksi syy keskustelulle. Helppo ja maukaskin sellainen saadaan, kun niputetaan yhteen nurkkaan nuoret ja toiseen vanhat.

Valtakunnassa on syystäkin huolestuttu nuorten ihmisten pääsystä aikuiselämän syrjään kiinni. Osa nuorista jää edelleen pelkän peruskoulutuksen varaan ja vaille työtä, osa tippuu vihreältä oksalta matkan varrella ja osa kokee vanhempien sukupolvien poimineen rusinat pullasta.

Epävarmana näyttäytyvä tulevaisuuden toimeentulo vaikuttaa lopulta myös syntyvyyteen.

Oman synnytystalkoot-osuutensa hoitaneelle kansalaiselle saattaa nousta kiusaus ryhtyä moitiskelemaan nuoria ja lisäämään puhetta tulevaisuuden eläkkeenmaksajista. Sen sijaan, että tarkasteltaisiin tyssänneen syntyvyyden taustalla lymyäviä syitä, tehdään helppoja johtopäätöksiä ja tylysti todetaan, että eivät ne itsekkäät nuoret vain viitsi siirtyä työlääseen perhe-elämään.

Molemminpuolisen moitiskelun ja kyräilyn kuvio toistuu taas uudelleen, kun siirrytään toiseen nurkkaan.

Osa eläkeläisistä tulee mukavasti toimeen, jolloin hätäisimmät nuoret saattavat tuntea katkeruutta ja suorastaan osattomuutta päästä vaikuttamaan omiin tulevaisuudenkuviinsa. Samalla tiedetään, että monet pienituloiset eläkeläiset kohtaavat arjessaan suoranaisia toimeentulovaikeuksia, erityisesti silloin, kun tulee remppaa ja vaivaa. Näin tapahtuu tässäkin lehdessä käsitellyistä verorahoitteisista tulonsiirroista huolimatta.

Pitäisikö siis eläkkeitä korottaa vanhan väestön hyväksi vai tulisiko niihin kajota nuorten tulevaisuuden takaamiseksi? Ei ole helppoja kysymyksiä, mutta kannattaisiko niihin edes ryhtyä etsimään vastauksia? Ehkäpä valokeila tulisi siirtää pois eläkejärjestelmästä, niin itsestään selvältä kohteelta kuin se saattaa aluksi vaikuttaakin.

Eläkkeistä saa ja pitää kantaa huolta, mutta jos tulevat eläkkeet aiheuttavat unettomia öitä, tulee päätöksiä ja säätöjä tehdä ensisijaisesti muualla yhteiskunnassa kuin eläkejärjestelmässä. Mitä tapahtuu tässä ajassa, näkyy tulevaisuuden eläkkeissä.

Luvattuihin eläkkeisiin kajoaminen on toimimaton lääke sellaisiin taudin tekijöihin, joihin voisi vaikuttaa tänään. Myös tuleville sukupolville tarkoitettujen rahastojen syöminen on placebo-lääkkeen käyttöä.

Kati Kalliomäki

päätoimittaja

Digilehti: Työeläke-lehti.fi

Twitter: @KatiKalliomaki