pääkirjoitus

Huomenna on kaikki hyvin

Pitkät vastuut ja lyhyet tuotto-odotukset eivät muodosta kovin luontevaa yhdistelmää. Kuitenkin juuri lyhyestä näkökulmasta työeläkealaa usein arvioidaan: sijoitusten tuotot ja erityisesti ne kehnommat tuotot saavat palstatilaa neljännesvuosittain. Itse eläkevastuut laukeavat kuitenkin maksuun vasta kymmenien vuosien päästä.

Toki sijoitustuotoilla on ratkaiseva merkitys työeläkkeiden rahastoinnissa. Sanoohan sen arkijärkikin, että säästöön voi siirtää roposia vasta sitten, kun ­jotain ylimääräistä irtoaa.

Viime vuoden kokonaistuloksen kirkasti sijoitusmielessä mukavasti sujunut loppuvuosi – eli niin sanottua ylimääräistä tuli. Se on tärkeää, kun työeläkevakuuttajien vakavaraisuudelle etsitään sopivaa tasoa.

Yksityisalojen työeläkevakuuttajien vakavaraisuus on ollut kuluvan vuoden alusta määritelty entistä tarkemmin. Kullekin työeläkelaitokselle haetaan aiempaa täsmällisempi raja, joka määräytyy sijoitusten riskin mukaisesti. Myös riskiarvioinnista on säädelty erikseen. Kaikki tämä pakottaa työeläkesijoittajat tarkkaan ja pitkäjänteiseen työhön.

Hutiloitu työeläkealalla ei ole aiemminkaan, ei toden totta. Työeläkerahastot ovat kasvaneet vuosien varrella tehokkaasti, itse asiassa joidenkin mielestä liiankin paljon. Ei siis ihme, että polemiikki rahastojen suuruudesta ja käyttämisestä on käynyt kiivaana.

Rahastoinnin ideasta soisi käytävän keskustelua enemmänkin kuin nykyisellään. Onhan aihe todella ihmisläheinen: pidetään huolta eri sukupolvista, myös niistä, jotka vasta tänään syntyvät.

Ikäluokat ovat erisuuruisia keskenään, joten tarkkaa rahastointikalkylointia tarvitaan.

Nuoret ajattelevat yleisesti ja kertovat myös tässä lehdessä, että he toivovat saavansa takaisin työeläkkeeseen maksetut rahat. Ihan kurantti toive! Ei petetä heitä.

Ei petetä myöskään jo vanhempia sukupolvia, joiden toimeentulo on eläkkeestä kiinni. Työeläkeala saattaa vaikuttaa ylimieliseltä ja huonokuuloiselta rahastojen vartijalta, mutta itseisarvoja rahastot eivät ole, vaan takaavat juurikin niitä eläkkeitä – nykyisiä ja tulevia.

Tulevaisuuden turva on mielestäni kaunis käsite, jota on mukavaa ajatella. Huomisesta ei koskaan tiedä, mutta jos se tulee, niin tulkoon turvallisena meille kaikille.

Kati Kalliomäki

päätoimittaja

Työeläkelehti.fi

Twitter: @KatiKalliomaki