kirja kolahti

Asenne ratkaisee

Omaan asennoitumiseemme voimme vaikuttaa. Elon asiantuntijalääkäri Kari- Pekka Martimo tarjoaa tämän ajatuksen kirjakattauksensa punaisena lankana.

Stieg Larsson jätti jäljen

Millenium-trilogiassa kirjailija Stieg Larssonin tarinat nappaavat mukaansa. Päähenkilöt ovat riittävän erilaisia pitääkseen jännitettä yllä varsinaisen rikoksen selvittämisen lisäksi.

Jokainen osa trilogiassa on oma tarinansa, mutta kokonaisuus palkitsee lukijansa ainutlaatuisella tavalla. Ensimmäisen osan lukemisesta on aikaa, mutta muistan vieläkin siitä yksityiskohtia.

Kokonaisuus on uskottava, ja Lisbeth Salanderin kohdalla jopa koskettava.

Stieg Larsson: Millenium-trilogia (WSOY 2006–2007)

Ohje ajatteluun ja elämänlaatuun

Sri Lankassa tartuin hotellin kirjahyllyssä Robin Sharmanin kirjaan menestyvästä asianajajasta. Sydäninfarktin sairastettuaan hän jätti kaiken taakseen ja lähti Himalajalle etsimään uutta elämää.

Mystiikkaa, filosofiaa ja maalaisjärkeä yhdistelevässä kirjassa kolahti ohje ottaa haltuunsa omat ajatukset ja pitää huolta oman mielensä ”puutarhasta” eikä antaa tilaa ”rikkaruohoille”.

Elämänlaatua määrittelevät ajatustemme laatu. Voi opetella pitämään vastoinkäymisiä oppimistilanteina henkiseen kehittymiseen.

R. Sharman: Munken som sålde sin Ferrari

(Natur Kultur Akademisk, 2007)

Päteviä ehdotuksia kivun hallintaan

Melko samasta lähtee liikkeelle Helena Mirandan kirja kroonisen kivun hallinnasta. Omalla suhtautumisellaan voi vaikuttaa paljon siihen, miten kipu hallitsee elämää vai hallitaanko kipua elämällä.

Helena on itse kipupotilas, mutta sen lisäksi pätevöitynyt tiedenainen ja erikoistunut työterveyslääkäri. Kirjassa hän antaa useita ehdotuksia kokeiltavaksi kivun hallintaan.

Ohjeista löytää apua kivusta kärsiville ja heidän läheisilleen, mutta myös kipupotilaita työssään kohtaaville.

Helena Miranda: Ota kipu haltuun (Otava, 2017)

Osatyökyky työssä kunniaan

Juristien ja työterveyshuollon erikoislääkärin tekemä kirja kertaa tilanteet työpaikoilla, joissa käsitellään terveydentilaan, sairauteen ja työkykyyn liittyviä tietoja.

Mitkä ovat työnantajan ja työntekijän oikeudet, velvollisuudet ja vastuut? Siihen vastaamisessa tarvitaan päätöksenteon tueksi lakikirja ja oikeustapauksia.

Kirjoittajat ovat onnistuneet loistavasti esittämällä 100 kysymystä ja antamalla vastaukset moniin hankaliin kysymyksiin. Kannattaa tutustua jo ennaltaehkäisevässä mielessä.

Jaana Paanetoja, Tarja Kröger, Pirjo Östman:

Osatyökykyinen työntekijä (Kauppakamari 2016)

Kuka?

Kari-Pekka Martimo

Ikä: 58-vuotias

Työtehtävä: asiantuntijalääkäri eläkeyhtiö Elossa

Koulutus: lääketieteen tohtori, työterveyshuollon ja työlääketieteen erikoislääkäri

Lähellä sydäntä: matkailu

Kirja, jonka aikoo lukea seuraavaksi: Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia.