Kerkeänkö saada

omani takaisin?

Saanko maksamani maksut sitten takaisin eläkkeenä?

Tätä kysyi Helsingin Vuosaaren lukiolainen Miriam Zahir.

teksti: Verneri Aalto | kuvat: Satu Palander

Vuosaaren lukion opiskelijoista osa pitää tulevaisuutta epävarmana ja hankalana. Raha kiinnostaa, mutta myös opiskelun jälkeisen työn sisällöllä on merkitystä.

Helsinkiläislukiolaisista moni kuitenkin yhä luottaa siihen, että ahkerille hommia riittää varmasti. Mäkkärin kassalle ei kukaan halua jäädä.

Miriam Zahir, 19, tietää mitä tahtoo. Lukion jälkeen tähtäimessä on yliopisto ja tutkinto oikeustieteistä. Kymmenen vuoden päästä hän toivoo olevansa jo valmistunut ja aloittelemassa työelämää.

– Kyllä palkka vaikuttaa ammatinvalintaan, mutta ei se ainoa syy oikeustieteistä kiinnostumiselle ole. Mielenkiintoisia töitä on varmasti tiedossa, hän sanoo.

Eläkeasiat realisoituivat Zahirille ensimmäisen kerran keikkatyöstä saatua palkkakuittia tutkiessa.

– En tiennyt, että lyhyistä keikkatöistäkin menee eläkemaksuja ja kertyy eläkettä. Minua kiinnostaa, että saanko sitten eläkkeellä takaisin maksamani maksut. Aion joka tapauksessa säästää eläkettä varten, ettei tule sitten niin isoa pudotusta tulotasoon, Zahir suunnittelee.

Arttu Salonen, 19, on Zahirin kanssa samoilla linjoilla.

– Toivottavasti ehdin sitten eläkkeellä saada takaisin maksamani omat eläkemaksut, hän mietiskelee.

Kuultuaan suomalaisten keskieläkkeestä, noin 1 600 euroa kuussa, Salonen tuumailee sen olevan varmaankin ihan riittävä elämiseen. Hän haluaisi kuitenkin itselleen suuremman eläkkeen.

Minka Kytö, 18, ei ole vielä lyönyt lukkoon suunnitelmiaan. Tarkoitus olisi kuitenkin olla kymmenen vuoden päästä säännöllisesti oman alan töissä, ja mielellään niin, että palkkakin olisi kohdillaan. Alanvalinta on kuitenkin vielä edessä: psykologian, oikeustieteen ja kauppatieteen opinnot kiinnostaisivat.

– Mun mielestä ei ole mitenkään mahdoton ajatus sekään, että vaihtaisin sitten myöhemmin alaa, jos joku homma ei nappaisi, Kytö tuumaa.

Eläkeasiat tuntuvat vielä aika kaukaiselta lukiolaisen silmin. Kiinnostusta kuitenkin on.

– Ajattelen niin, että kun maksan yhteiseen hyvään, se koituu lopulta myös omaksi edukseni. Aion lisäksi säästää. Tuo 68 vuoden eläkeikäraja ei kuulosta pahalta, Kytö kommentoi.

Jusa Huttusen, 18, suunnitelmat ovat selkeät. Ensiksi lukio alta pois, sitten kauppikseen ja yrittäjäksi. Työn pitää olla kiinnostavaa, mutta siitä saatava raha on kuitenkin ykkösjuttu.

– Yrittäjyys on mun juttu. Suvussani on paljon yrittäjiä, ja aion itsekin ryhtyä yrittäjäksi. Haluan työllistää ihmisiä ja olla sillä tavoin mukana rakentamassa suomalaista yhteiskuntaa.

Huttusella on suunnitelma hyvän toimeentulon varalle myös eläkkeelle.

– Eläkeikäisenä aion saada tuloja myös sijoituksista, en ainoastaan eläkkeestä.

Aziz Ibrahimia, 18, kiinnostaisi ura ulkomailla. Hän haluaa tehdä työkseen sitä mistä nauttii, valokuvausta tai musiikkialan töitä.

– Luultavasti pitää ryhtyä yrittäjäksi, mutta se ei huoleta minua. Raha ei ole minulle tärkeintä, vaan työn mielekkyys. Eläke on hyvä back-up, jos työstä ei saisikaan niin paljoa rahaa, että voisi sillä elää vanhana, Ibrahim summaa.

100 ajatusta työstä ja työeläkkeestä

Toisen asteen opiskelijoille suunnatussa kampanjassa on selvitetty työelämän porteilla olevien nuorten näkemyksiä tulevaisuuden työelämästä ja työeläkkeestä.

Kuluneen talven ja kevään aikana järjestetyissä 100 ajatusta työstä ja työeläkkeestä -työpajoissa nuoret ovat tutustuneet työeläkeasioihin ja keskustelleet sekä työelämästä että työeläkkeistä.

Syksyllä julkaistaan video, jossa parikymppiset nuoret keskustelevat työelämästä ja työeläkkeestä yhdessä työ­uransa jo päättäneiden 80-vuotiaiden kanssa.

Eläketurvakeskus toteuttaa kampanjan yhdessä Nuorten Akatemian kanssa. Työeläkevakuuttajat Tela on mukana yhteistyökumppanina.

Hanke on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Miriam Zahir

Miriam Zahir, 19, tietää mitä tahtoo.

Arttu Salonen

Arttu Salonen, 19, pitää keskieläkettä riittävänä.

Minka Kytö

Minka Kytö, 18, sisäistää yhteisvastuuajatuksen.

Jusa Huttunen

Jusa Huttunen, 18, ryhtyy yrittäjäksi.

Aziz Ibrahim

Aziz Ibrahim, 18, ei palvo rahaa.

Kun maksan yhteiseen hyvään, se koituu lopulta myös omaksi edukseni.

Minka Kytö, 18-vuotias lukiolainen