Pallo hallussa

Pallo hallussa kokoaa eri lähteistä ulkomaiden eläkeuutisia ja maaesittelyn. Lisää luettavaa muiden maiden eläketurvasta löydät osoitteesta www.etk.fi > Eläkejärjestelmät > Muut maat.

Kari Lindstedt

Informaatikko

KANADA

Pääministeri perui eläkeiän korotuksen

Liberaaleja edustava pääministeri Justin Trudeau on luvannut perua edeltäjänsä päätöksen eläkeiän nostosta.

Stephen Harperin konservatiivihallitus oli suunnitellut nostavansa eläkeikää 65:stä 67 vuoteen, mutta liberaalihallitus on jättänyt suunnitelman pois ensimmäisestä budjetistaan.

Trudeaun mukaan vanhuuseläkeiän alarajan nosto olisi ollut yksinkertainen ratkaisu monimutkaiseen ongelmaan. Trudeau sanoi, ettei lakimiehiä ja pankkiireja voi laittaa samalle viivalle ruumiillista työtä tekevien kanssa.

Vuoden 2015 lopussa aloittanut hallitus on saanut paljon näkyvyyttä ja tehnyt radikaaleja linjauksia. Hallitus aikoo muun muassa laillistaa kannabiksen viihdekäytön ensi vuonna ja kiristää upporikkaiden verotusta tuntuvasti.

The Star 17.3.

YHDYSVALLAT

Robotit sijoittamaan eläkesäästöjä

Presidentti Obama pyrkii loppukaudellaan uudistamaan yksityisten lisäeläketuotteiden myyntiä tuomalla tiukemmat säännöt myyjille ja välittäjille.

Uudistus karsisi presidentin mukaan piilokuluja ja välityspalkkioita ja vähentäisi eturistiriitoja säästäjien ja myyjien välillä.

Uudistuksen voittajiin kuuluvat ainakin automaattisia robottipalveluita myyvät yritykset. Tietokonealgoritmeihin perustuvat robotit neuvovat meklareita edullisemmin, miten eläkerahoja kannattaa sijoittaa.

Obaman hallinnon mukaan osa myyjistä painostaa nykyisin asiakkaita hankkimaan tuotteita, joissa on korkeat sivukulut, mikä puolestaan syö eläkesäästöjen arvoa.

Financial Times 22.3.

PUERTO RICO

Julkinen eläkejärjestelmä lähellä vararikkoa

Yhdysvaltojen alainen itsehallintoalue Puerto Rico on ajautunut pahaan velkakriisiin. Noin 3,6 miljoonan asukkaan saarta kutsutaan jo Yhdysvaltojen Kreikaksi.

Maan heikkoa taloustilannetta pahentaa lähelle vararikkoa ajautunut julkisen sektorin eläkejärjestelmä, josta on myönnetty anteliaita eläkekertymiä julkisen sektorin työntekijöille jo vuosikymmenien ajan.

Julkisten eläkkeiden vastuut ovat 43 miljardia dollaria, mutta varat vain 1,8 miljardia. Eläkemenot ovat vuosittain yli miljardin enemmän kuin tulot, joten rahat uhkaavat loppua nopeasti.

Vuonna 2013 järjestelmää pyrittiin uudistamaan nostamalla eläkeikää ja eläkemaksuja, mutta uudistuksia ei ole saatu ajettua läpi.

Reuters 8.4.

ISO-BRITANNIA

Nuorten lama kestänyt jo 30 vuotta

Brittilehti The Guardianin mukaan 1980- ja 90-luvulla syntynyt Y-sukupolvi on jäänyt osattomaksi varallisuuden ja talouskasvun hedelmistä useimmissa länsimaissa.

Julkisen velan, työttömyyden ja epäedullisen huoltosuhteen yhdistelmä on iskenyt pahiten juuri nuorten ansioihin ja työllisyystilanteeseen.

Britanniassa eläkeläisten käytettävissä olevat tulot ovat kasvaneet kolme kertaa nopeammin kuin nuorten. Ranskassa puolestaan tuoreiden eläkeläisten tulot nousivat keskimäärin korkeammiksi kuin alle 50-vuotiaiden tulot.

Guardianin tiedot perustuvat Luxembourg Income Study -tietokannan laajaan aineistoon. Guardian vertaili eri-ikäisten tulokehitystä viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana.

The Guardian 7.3.

Ruotsi

Maahanmuutto vahvistaa eläkejärjestelmää

Eläkeviranomaisen (Pensionsmyndigheten) raportin mukaan turvapaikanhakijoiden maahanmuutto parantaa Ruotsin eläkejärjestelmän kestävyyttä.

Positiivinen vaikutus perustuu siihen, että turvapaikanhakijat ovat suhteellisen nuoria ja he tulevat työskentelemään ja samalla maksamaan eläkemaksuja vielä pitkään.

Maahanmuutto vähentää todennäköisyyttä, että Ruotsissa joudutaan käyttämään ns. jarrumekanismia, joka pienentää maksussa olevia eläkkeitä, mikäli ansaintaeläkejärjestelmä ei ole taloudellisesti tasapainossa.

Laskelmien mukaan turvapaikanhakijoilla on pienemmät tulot kuin koko väestöllä. Pienemmät tulot laskevat myös keskimääräisiä eläkkeitä. Arvioiden mukaan keskimääräinen eläke vuonna 2040 on 130 kruunua vähemmän kuin nyt.

Pensionsmyndigheten 15.4.

maaesittely

Australia

Australian väkiluku: 24 miljoonaa

Elinajan odote: naiset 84,4, miehet 80,3 vuotta

Eläkeikä: 65 vuotta

Työtä tekemällä superia eläkkeeseen

Australian eläkejärjestelmä koostuu asumis- ja työperusteisista eläkkeistä. Molemmista järjestelmistä maksetaan vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeitä sekä perhe-eläkkeitä.

Asumisperusteista ja tuloharkintaista vähimmäiseläkettä myönnetään 10 vuotta maassa asuneille. Täysi asumisperusteinen vähimmäiseläke on yksinasuvalle 545 euroa ja sitä maksetaan joka toinen viikko. Eläkkeen määrään vaikuttavat Australiassa asutun ajan lisäksi omat ja puolison tulot ja varallisuus.

Lakisääteinen, pakollinen lisäeläke Superannuation Guarantee kattaa 18–70-vuotiaat työntekijät. Yrittäjille lisäeläke ei ole pakollinen, mutta siitä saa veroetuja. Lisäeläkkeet ovat pääosin maksuperusteisia. Eläke voidaan maksaa kertakorvauksena, jatkuvana eläkkeenä tai näiden yhdistelmänä.

Eläkemaksu on 9,5 prosenttia palkasta. Rahastoon voi myös maksaa halutessaan enemmän, jolloin eläkettä karttuu enemmän.

Australialla on mittavat eläkerahastot. Superannation-eläkkeistä on rahastoituna yhteensä yli 1 400 miljardia euroa. Erilaisia superrahastoja on tarjolla noin 500 erilaista.

Lakisääteistä lisäeläkettä voidaan myöntää jo 55-vuotiaasta lähtien. Eläkeikä nousee asteittain ja on vuoteen 2025 mennessä 60 vuotta.

Asumisperusteisen eläketurvan toimeenpanosta vastaa maan sosiaaliministeriö. Pakollista lisäeläkettä puolestaan voivat hallinnoida työantajakohtaiset ja alakohtaiset rahastot. Veroviranomainen ylläpitää rekisteriä eläkerahastoista.