pääkirjoitus

Syytä huoleen, muttei hätään

Suurin piirtein näillä sanoilla voisi kuvata Eläketurvakeskuksen pitkän aika­välin laskelmien sanomaa vuonna 2019. Kolmen vuoden välein päivitettävien laskelmien uutisarvo on yleensä taattu: miten eläkkeidemme käy, mediassa kysytään ja maalataan välillä jopa synkkiäkin tulevaisuudenkuvia. Tuliko eliniän toivotusta jatkuvasta pitenemisestä sittenkin ongelma?

Ennustelaskelmien pohjana ovat muun muassa väestökehitys, eläkevarojen tuotto, ansiotason kasvu ja työllisyys. Muutos missä tahansa arvossa muuttaa kokonaistilannetta. Tämä tekee laskelmat hyvin herkiksi vaihteluille. Edessämme lienee joka tapauksessa varautuminen työssäkäyvän väestön osuuden alenemiseen ja sen vaikutuksiin, muutenkin kuin eläkealalla. Haasteisiin voidaan yrittää vastata esimerkiksi digitalisaation tai maahanmuuton avulla.

Kannustavaa perhepolitiikkaakin voisi asiantuntijoiden mukaan kokeilla, kun tutkimusten mukaan monet haluaisivat enemmän lapsia kuin oikeasti saavat. Kannusteidenkaan avulla ei silti välttämättä voida vaikuttaa lopputulemaan. Jokainen kuitenkin saa päättää perheasioistaan itse, ja hyvä niin.

Ennustettuja kehityssuuntia voidaan onneksi aina koettaa muuttaa – ja jotkut asiat voivat muuttua itsestäänkin. Muistan kun aloitin työurani 1980-luvun lopulla ja olin mukana editoimassa raporttia, jossa ennustettiin valtavaa työvoima­pulaa heti 1990-luvun alussa. Pari vuotta raportin jälkeen tulikin iso lama ja massatyöttömyys. Välissä ehti tapahtua kaikenlaista.

Tulevista megatrendeistä kuten kaupungistuminen, väestön ikääntyminen tai ilmastonmuutos, vallitsee aika lailla yhteneväiset oletukset. Joukkoon voi aina tulla kuitenkin joitakin täysin yllättäviä tapahtumia eli niin sanottuja ”mustia joutsenia”, jotka muuttavat asioiden kulkua.

Varmasti toteutuva ennuste sen sijaan on Eläketurvakeskuksen toimitusjohtajan vaihtuminen kesäkuussa. Jukka Rantala luovuttaa kapulan Mikko Kautolle.

Rantala kertoo lehdessä 40-vuotisesta vakuutusalan työurastaan, josta 18 vuotta hän on toiminut Eläketurvakeskuksen toimitusjohtajana. Rantalaa ei huolestuta eläkejärjestelmän kyky tuottaa vastedeskin oikeudenmukaisia eläkkeitä, vaan tässä ajassa vallitseva yleinen pessimismi. Käsien pystyyn nostaminen ei ole hänestä ratkaisu mihinkään, vaan ongelmat ­pitää yrittää ratkaista ja aina parhaan tiedon pohjalta.

Työeläke-lehti jatkaa parhaan tutkitun tiedon esille nostamista. Samalla lehti haluaa kertoa ihmisistä tiedon ja ilmiöiden takana.

Mieluusti kuulemme teiltä mielipiteitänne. Lehden mukana on lukijakysely. Ruusut ja risut, toiveet ja kommentit ovat kaikki tervetulleita.

Matti Lumijärvi

päätoimittaja

Digilehti: Työeläkelehti.fi

Twitter: @MLumijarvi

Kuva: Maija Astikainen