kirja kolahti

Elämä itse kiinnostavinta

Ekonomisti Ville Merilä poimii vaikutteita kulttuurista. Kirjoissa häntä kiinnostaa ihmisen tekemien ratkaisujen vaikutus elämänkulkuun.

Elämänkulku paljaimmillaan

Teurastamo 5 eli lasten ristiretki on ensisijaisesti saksalaiskirjailija Kurt Vonnegutin omiin kokemuksiin pohjautuva testimoniaali Dresdenin pommituksista toisessa maailmansodassa.

Teos ei ole kuitenkaan tavallinen sodanvastainen romaani, vaan se on myös mustalla huumorilla sävytetty omaelämäkerta, jossa fiktio ja fakta sekoittuvat keskenään. Ennen kaikkea Teurastamo 5 on kuitenkin kuvaus ihmismielestä, elämästä ja kuolemasta – näin se käy.

Kurt Vonnegut: Teurastamo 5 eli lasten ristiretki. Tammi, 1970.

Yksilön kokemus yhteiskunnassa

Kirja koostuu sen päähenkilön Zeno Cosinin päiväkirjan luvuista, jotka häntä hoitanut Tri. S julkaisee kostoksi Zenon lopetettua psykoanalyysiterapiansa. Luvut käsittelevät päähenkilön eri elämänvaiheita, joita kaikkia hallitsee jatkuva tuntemus omasta sairaudesta, johon Zeno etsii hoitoa.

Lukemiskokemuksen kannalta on oleellista muistaa, että kirja on kirjoitettu aikana (1922) jolloin psykoanalyysi oli vasta saavuttanut eurooppalaisen porvariston tietoisuuden. Se on myös se yhteiskunta, jonka suhteen Zenon koko elämän jatkunut sairaalloinen riittämättömyyden tunne peilautuu. Modernismin klassikko.

Italo Svevo: La coscienza di Zeno. E-kirja, 2016.

Pelottavaa luettavaa

Michael Lewis on loistava tarinankertoja. Kirjoittajalta tunnen entuudestaan teokset Moneyball, Flash Boys, The Big Short. Olipa aiheena ammattilaisurheilun analytiikan kehitys, ultranopea kaupankäynti tai finanssikriisi, Lewisin lennokas kirjoitus on perusteellisen taustatyön tulosta.

Viimeisessä kirjassaan The Fifth Risk Lewis haastattelee useita Yhdysvaltojen hallinnon työntekijöitä ja tuo esille useita epäkohtia sen rakenteissa. Kirja näyttää, miten haavoittuva maailman merkittävimmän valtion koneisto on ja mitä voi seurata, jos sen hallinta ajautuu vääriin käsiin. Pelottavaa luettavaa.

Michael Lewis: The Fifth Risk. W.W. Norton & Company, 2018.

Nojatuolimatka talouteen

Jos ekonomistin pitäisi selittää äidilleen mitä hän tekee työkseen, on Steven Landsburgin The Armchair Economist oikea opus siihen tehtävään. Kirja sopii myös käännyttämään matemaatikko taloustieteilijäksi. Nojatuoliekonomisti takataskussa aloitin 2014 opinnot Helsingin yliopiston taloustieteen tohtoriohjelmassa eli selvästikin kirja kolahti.

Landsburg käsittelee hauskasti, mutta loogisesti esimerkkejä ja kysymyksiä jokapäiväisen elämän ilmiöistä, kuten esimerkiksi miksi turvavyöt ovat tappavia tai miten jakaa lasku ravintolassa. Näin hän välittää lukijalle vaivattomasti taloustieteellisen ajattelun perusrakenteita.

Steven Landsburg: The Armchair Economist, Economics and Everyday Life. Free Press, 1993.

Ville Merilä

KUKA?

Ville Merilä

Ikä: 40-vuotias

Koulutus: FT

Työ: ekonomisti Eläketurvakeskuksessa

Lähellä sydäntä: kulttuuri sen kaikissa muodoissa, erityisesti teatteri

Aikoo lukea seuraavaksi kirjan: Luigi Pirandell: Il fu Mattia Pascal.