kirja kolahti

Tulevaisuus on… niin, millainen?

On kirjoja, joihin Mauri Kotamäki palaa yhä uudelleen. Niitä jokaista sopii luonnehtia klassikkotarinaksi yhteiskunnasta. Onko utopia jo totta?

Ihmisen luomus ihanneyhteis­kunnasta

Verrattuna reilu 15 vuotta myöhemmin julkaistuun Orwellin kirjaan 1984, Huxley kertoo tarinan toisenlaisesta totalitarismista.

Yhteiskunnasta, jossa niukkuutta ei juuri ole. Yhteiskunnasta, jossa lapsia ei enää synny luonnollisesti ja geenimanipulaatio jakaa ihmiset kasteihin älykkyyden perusteella. Yhteiskunnasta, jossa huolet ja murheet katoavat silmänräpäyksessä annoksella Somaa – lääkeainetta, joka laukaisee välittömän hyvänolontunteen ilman sivuvaikutuksia.

Jos 1984 on dystopia, Uudessa uljaassa maailmassa on myös tiettyjä utopian elementtejä – onko kyseessä siis utooppinen dystopia?

Aldous Huxley: Brave New World (Uusi uljas maailma), Chatto & Windus, 1932

Kotirintamamiehen taistelutanner

Kari Hotakaisen romaanin päähenkilö, neuroottisuuteen asti päättäväinen kotirintamamies Matti Virtanen käy omaa taisteluaan saadakseen perheensä takaisin. Mattia vanhempien miesten sukupolvi rakensi yhteiskuntaa sotarintamalla, Matin tehtävät ovat kotirintamalla.

Matti päättelee, että omakotitalon hankinta saisi vaimon palaamaan ja he eläisivät onnellisena elämänsä loppuun asti.

Kirja on ajoittain aivan hulvaton; pikkumaiset ja neuroottiset henkilöhahmot luovat herkullisia asetelmia koomillisiin tilanteisiin. Toisaalta kirja on ajoittain myös surullinen; erityisesti isän ja tyttären yhteys on koskettava.

Kari Hotakainen: Juoksuhaudantie, WSOY, 2002

Päätelmiä riippuvuuksista

Ovatko vahingot sitä suuremmat, mitä enemmän palomiehiä lähetetään taltuttamaan tulipaloa? Johtaako jäätelön syönti hukkumiskuolemiin?

Korrelaatio ei ole yhtä kuin kausaalisuus. Edelliseen lauseeseen tiivistyy kirjan ydin. Kirjassa käsitellään ja kuvataan modernin empiirisen taloustieteen menetelmiä raikkaalla ja ymmärrettävällä tavalla.

Tutkimusorientoituneelle empiirikolle kirja tarjoaa ajatuksia herättävän katsauksen kau­saaliyhteyksien havainnoinnista.

Joshua D. Angrist ja Jörn-Steffen Pische: Kirjan tiedot Mastering ’Metrics. The Path from Cause to Effect, Princeton University Press, 2015.

Uusi, parempi yhteiskunta

Eläinten vallankumouksessa maatilan eläimet kaappaavat vallan itsevaltiaan tavoin käyttäytyvältä juopolta isännältä. On mahdollisuus rakentaa uusi, parempi yhteiskunta, jossa kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia!

Kirja on kauhistuttava tarina yhteiskunnan kehityksestä ja inhimillisyydestä. Se on myös raadollinen kuvaus ihmisen suhteesta valtaan.

Alussa nuorta, ideologian täyttämää yhteiskuntaa ohjaa seitsemän sääntöä. Lopulta nämä säännöt kuitenkin supistuvat yhteen fraasiin: Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.

George Orwell: Animal Farm (Eläinten vallankumous), 1945, Martin Secker and Warburg Ltd

Mauri Kotamäki

KUKA?

Mauri Kotamäki

Ikä: 35-vuotias

Koulutus: valtiotieteiden tohtori (taloustiede)

Työ: ekonomisti Työeläkevakuut­tajat Telassa

Lähellä sydäntä: jalkapallo, matkustaminen

Kirja, jonka aion seuraavaksi lukea: Juha Hurmeen Niemi.