ARJESSA

Työansioiden turvin Vilma Sefiani matkustaa joka vuosi kolmeksi kuukaudeksi Espanjaan, tyttärensä luokse. Marokkolainen sukunimi on ex-miehen peruja, syntyjään hän on Hein­joelta Karjalasta.
Työansioiden turvin Vilma Sefiani matkustaa joka vuosi kolmeksi kuukaudeksi Espanjaan, tyttärensä luokse. Marokkolainen sukunimi on ex-miehen peruja, syntyjään hän on Hein­joelta Karjalasta.

83-vuotias Vilma Sefiani:

Jatkan työntekoa, minkä jaksan

Viuhka käy. Aamuseitsemältä cha-cha-chan askelin Vilma Sefiani aloittaa työt.

teksti Anne iivonen | kuvat karoliina paatos

Silmiä pitää hieraista, kun Vilma Sefiani kävelee vastaan THL:n päätalon käytävillä.

Hän työntää siivouskärryjä edessään ja parkkeeraa ne kevätauringon säteiden eteen. Arjen sankaritar tekee yhä töitä. Sefiani täytti 58 vuotta samana vuonna 1992, kun siirtyi yksilölliselle varhaiseläkkeelle.

Sen saamisen ehtona oli alentunut työkyky. Yksilöllinen varhaiseläke oli ikään kuin lievempiehtoinen työkyvyttömyyseläke.

– Oli miulla kirjanpitäjän vaiva, sormien nivelrikko, Vilma Sefiani sanoo.

– Onko pistänyt, painanut tai puristanut jostain? Kerro nyt kaikki, totesi minulle lääkäri, jolle menin työnantajani kehotuksesta.

Firmalla ei mennyt hyvin. Yritys, jossa hän oli ollut kirjanpitäjänä, meni kohta Vilman eläkkeelle siirtymisen jälkeen konkurssiin.

Lamavuonna 1992 hän siirtyi kymmenen tuhannen muun palkansaajan tapaan pois työelämästä yksilölliselle varhaiseläkkeelle. Eläkemarkat sai, mutta ei niillä elänyt leveästi.

Eläkkeellä ollessaan ja toimeentuloaan turvatakseen hän on jatkanut palkkatyössä jo 25 vuoden ajan.

– Jos jäisin kotiin, en saisi palkkaa, toteaa kevein askelin liikkuva 83-vuotas Sefiani.

Yhteiskunnalta harkinnanvaraista tukea hän ei ole hakenut, vaan on tottunut pärjäämään työtä tekemällä.

– Kaikki, mitä minulla on, on omin voimin hankittu. Kasvatin viisi lastani käytännössä yksinhuoltajana.

– Työn tekeminen ei ole minulle koskaan ollut tervanjuontia. Kun selkää alkaa jomottaa, sipaisen purkista Venäjän lämpövoidetta. Lähden liikkeelle ja vaivat karisevat sen siliään, hän kertoo.

Rahasta työnteossa on pitkälti kysymys, ei pelkästään mielenvirkeydestä.

Kesken työuran 58-vuotiaana eläkkeelle siirtyminen tarkoitti, että eläkevuodet tulivat arjessa varhain vastaan. Eläke on pienempi kuin poisjäänyt palkka, vaikka eläkkeeseen olikin laskettu mukaan myös 58 ja 65 vuoden iän välinen aika. Työskentely eläkkeen rinnalla helpottaa toimeentuloa.

– Tästä eläkkeellä ansaitsemastani palkasta ei ole kertynyt uutta eläkettä lisää. Ikää minulla oli jo liikaa, Sefiani kertoo.

Tosiaan 1934 syntyneenä hän oli ylittänyt reippaasti 68 vuoden iän (vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajan), kun eläkkeen rinnalla tehdystä työstä eläkkeen kertyminen oli vuoden 2005 eläkeuudistuksessa tullut mahdolliseksi.

Sefiani asuu Helsingin Maunulassa kaupungin edullisessa vuokrakaksiossa kahden kissansa kanssa. Vuokranmaksu haukkaa isoimman osa eläkkeestä.

– Eläkkeestä maksan asumiskulut ja vielä siitä riittää kissojen ja minun ruokaan, hän hymyilee.

– Mutta en mitään ylimääräistä ostelisi tai minnekään matkustelisi, jos ei olisi palkkarahoja. Saan suurin piirtein saman palkkana kuin eläkkeenä.

– Tietenkin verokarhu sipaisee päältä tukevan siivun, hän noituu.

Lomilla hän tykkää matkustella kaukomaihin cha-cha-chan kotimaahan Kuubaan tai Brasiliaan.

– Tanssin aina kun vain voin. Vaikka yksin, kun ei ole tanssikumppania. Töissä sentään on moppi treenikaverina, hän iloitsee.

Kuka?

Vilma Sefiani

siivoustyöntekijä RTK-Palvelu Oy:ssa

työskentelee toimistosiivojana ja kohde­vastaavana Tilkanmäellä Terveyden- ja ­hyvinvoinnin laitoksen päätoimipaikassa Helsingissä

jäänyt vuonna 1992 yksilölliselle varhaiseläkkeelle 58-vuotiaana

jatkanut työskentelyä siitä lähtien

iältään 83-vuotias.

YKSILÖLLINEN VARHAISELÄKE

Eläkelajina yksilöllinen varhaiseläke (YVE) lanseerattiin taloudellisessa noususuhdanteessa. Vuosina 1986–2010 sille siirtyi noin 115 000 palkansaajaa.

Ensi alkuun saattoi jo 55-vuotias siirtyä YVE:lle, ikärajoja korotettiin, ensin 58:aan ja sitten 60:een.

Laskettiin työkyvyttömyyseläkkeen tuleva aika mukaan eli eläkettä kartuttava aika huomioitu 65 ikävuoteen asti.

Eläkelaji päättyi 2005 eläkeuudistuksessa. Viimeiset YVE-päätökset vuonna 2010.