Verotus

Espanjalaistunut Else Väkiparta ei halua palata  Suomeen Gran Canarian lämmöstä.
Espanjalaistunut Else Väkiparta ei halua palata Suomeen Gran Canarian lämmöstä.

Eläkkeiden verovapaus katoamassa

aurinkorannoilta

Uusittujen verosopimusten myötä Iberian niemimaan suosittuihin lomamaihin, Espanjaan ja Portugaliin, maksettavista työeläkkeistä on pulitettava verot myös Suomeen.

Teksti ja kuvat: Verneri Aalto

Puutarhanhoitoa päivänpaisteessa ja tansseja Kasbahin aukiolla illan viiletessä. Elämästä Kanariansaarten palmujen alla nauttiva eläkeläisrouva Else Väkiparta, 73, ei kaipaa Suomeen takaisin.

Hän on asunut vakituisesti Gran Canarialla viiden vuoden ajan ja ollut kokonaan eläkkeellä nyt neljä vuotta.

Tärkeimmät syyt Espanjaan Kanarialle muuton takana olivat terveydestä johtuvia. Ympärivuotinen lämpö helpottaa tehokkaasti nivelreuman oireita.

– Täällä ei niveliä särje eikä ­kolota, eikä toisaalta tarvitse pelätä liukastumisia. Olin käynyt täällä ­useasti aiemmin jo 1970-luvulta lähtien ja tiesin, että haluan muuttaa tänne sitten kun olen eläkkeellä. Nyt olen nauttinut täällä joka hetkestä.

Pienyrittäjän pieni eläke

Koko työuransa yrittäjänä toiminut Else Väkiparta maksoi aina minimisuuruisia YEL-maksuja, koska pienyrittäjällä ei ollut mistä maksaa. Hän saa noin tuhannen euron eläkettä.

Hän arvelee, että uusi verosopimus tulee vaikeuttamaan hänen arkeaan. Väkiparta on verovelvollinen Espanjassa, mutta pienen eläkkeen takia veroa ei jää maksettavaksi.

Vaikka auringon lämmön tuoma kohennus terveyteen onkin hänelle tärkein syy Kanarialla asumiseen, myös verotuskohtelulla on merkitystä.

Suomeen Väkiparta ei kuitenkaan aio palata. Hän haluaa elää Espanjassa, mikäli terveyttä riittää.

Raha riittää paremmin

– Suomessa eläkkeestäni jäisi vähemmän käteen, hän kertoo.

Kevyemmän verotuskohtelun myötä käteen jää Väkiparran mukaan siellä jopa pari sataa euroa enemmän kuin Suomessa. Play del Inglesissä asumiskulut ovat Väkiparran kertoman mukaan samaa luokkaa kuin Suomessa. Mutta esimerkiksi ruoka on Gran Canarialla selvästi edullisempaa kuin Suo­messa.

– Manner-Espanjassa asunnon vuokra olisi taas halvempi, mutta siellä ei voi nauttia Kanarian­saarten tasaisesta lämmöstä.

– Täällä ei ole koskaan liian ­kylmä eikä kuuma. Talvella päivä­lämpötila on kahdessakymmenessä ja kesälläkin lämpötila nousee ­korkeintaan kolmenkymmenen ­asteen tietämiin, Else Väkiparta ­kertoo.

Verosopimukset uusiksi, voimaan kaiketi 2018

Suomi on neuvotellut Portugalin ja Espanjan kanssa uudet verosopimukset. Suomi saa niiden myötä oikeuden verottaa myös Espanjassa ja Portugalissa asuvien henkilöiden Suomesta maksettavia yksityisen sektorin työeläkkeitä.

Sopimukset ovat keskenään pitkälti samankaltaiset ja tulevat todennäköisesti voimaan vuonna 2018. Voimaantulo edellyttää maiden parlamenttien hyväksyntää.

Verotusoikeudet laajenevat

Nykyisellään Suomi saa verottaa vain julkisesta palveluksesta saatua eläkettä, jos se maksetaan Espanjassa tai Portugalissa asuvalle henkilölle.

Uuden sopimuksen myötä Suomen verottamisoikeus laajenee ja Suomi saa verottaa lähes kaikkia Suomesta Espanjaan tai Portugaliin maksettavia eläkkeitä.

Suomesta Espanjaan tai Portugaliin maksettavien eläkkeiden kaksinkertainen verotus poistetaan Suomessa niin kutsutulla käänteisellä hyvityksellä. Kun henkilö asuu Espanjassa tai Portugalissa ja eläke maksetaan Suomesta, eläkkeestä Suomessa menevästä verosta vähennetään Espanjassa tai Portugalissa maksettu vero.

Uusien verosopimusten myötä verotusoikeus laajenisi myös Suomessa sijaitsevasta osakehuoneistosta saatavaan vuokratuloon tai luovutusvoittoon.

Siirtymäaika kolme vuotta

Molemmissa sopimuksissa on sovittu kolmen vuoden siirtymäajasta, jonka aikana eläkkeiden verotus hoidetaan vanhan sopimuksen mukaisesti. Vanhan sopimuksen soveltamisen ehtona tosin on, että asuinvaltio verottaa eläkettä. Jos näin ei ole, uutta sopimusta aletaan soveltaa ilman siirtymäaikaa.

Espanjan kanssa verosopimus on ­allekirjoitettu joulukuussa 2015. Suomen ja Portugalin valtiovarainministerit ovat allekirjoittaneet viime marraskuussa uuden verosopimuksen, mutta sitä ei ole vielä hyväksytty kummankaan maan parlamentissa.

Muutakin kuin aurinkorantoja

Portugali on houkutellut muualta muuttavia eläkkeensaajia vuodesta 2010 alkaen sillä, että se myöntää ulkomailta maksettaville eläkkeille ensimmäisen kymmenen asuinvuoden ajaksi verovapauden.

Suomea kevyempi verotuskohtelu on houkutellut suomalaisia eläkkeensaajia muuttamaan myös Espanjaan.

Uusien verosopimusten voimaantulon jälkeen Espanjaan tai Portugaliin eläkkeellä muuttaminen ei ole enää verotuksen näkökulmasta yhtä kannustavaa.

Verneri Aalto

Else Väkiparta  uskoo, että uuden verosopimuksen myötä käteen jäävä eläke pienisi parilla sadalla eurolla.
Else Väkiparta uskoo, että uuden verosopimuksen myötä käteen jäävä eläke pienisi parilla sadalla eurolla.

Portugaliin maksetaan suurimmat eläkkeet

Suomesta ulkomaille maksetaan suurimpia työeläkkeitä Portugaliin. Portugaliin maksetut keskimääräiset työeläkkeet ovat 3 504 euroa kuukaudessa.

Seuraavana on Espanja, jossa asuville maksetaan keskimäärin 1 753 euron kuukausieläkkeitä. Kärkikolmikkoon seuraavaksi yltää Ranska 1 570 eurolla.

Ruotsiin maksetaan lukumääräisesti eniten eläkkeitä. Lähes 18 500 Ruotsissa asuvaa saa Suomesta työeläkettä. Espanjaan maksetaan seuraavaksi eniten, noin 2 600:lle. Kolmanneksi listalla nousee Saksa noin 1 900 henkilöllä.

Suomen 1,46 miljoonasta työeläkkeensaajasta noin 34 500 henkilöä eli 2,4 prosenttia asuu ulkomailla.