kirja kolahti

Läsnäolo taltuttaa vihapuheen

Vihan, valheellisuuden ja suvaitsemattomuuden teemojen vastavoimana Marketta Ahlstén uskoo inhimilliseen läsnäoloon, lapsiin ja runouteen.

Muistutus meille suvakeille

Pirjo Hassinen pohtii­ kirjassaan vihan vaarallisuutta myös silloin, kun vihan kohteena ovat ­suvaitsemattomuus ja ihmisoikeuksien polkeminen.

Kirjan kuvaama yhteiskunnallispoliittinen ­ilmapiiri leviää pelottavalla tavalla reaalimaailmassa. Samastuin vahvasti päähenkilöiden ajatusmaailmaan.

Kirja kolahti minuun muistutuksena kaiken ääriajattelun vaarallisuudesta silloin, jos ja kun ajatukset muuttuvat sanoiksi ja teoiksi. Pidin ­erityisesti kirjan loppuratkaisusta.

Pirjo Hassinen: Kalmari (Otava 2016)

Lorut ja runot sanojen tanssia

Lapsille ja lastenlapsille kannattaa hankkia kirjoja, joita itse jaksaa lukea yhä uudestaan. Runomuotoisia lastenkirjoja on hauska lukea ääneen. Minusta runot ja lorut ovat vähän kuin verbaalista tanssia.

Näkyviä eläimiä hämärästi muistuttavat näkymättömät eläimet ruokkivat sekä teksteillään että kuvillaan lapsen ja aikuisen mielikuvitusta. Runot käsittelevät omituisten otustensa kautta moninaisia elämänilmiöitä.

Bondestam ja Stark: Ennen näkymättömiä eläimiä (Teos 2016)

Millainen elämä on arvokasta?

Luen helppolukuisia englanninkielisiä pokkareita pitääkseni yllä kielitaitoani. Tätä kirjaa en olisi malttanut laskea kädestäni.

Kirjan kysymykset ovat rankkoja: Millainen elämä on arvokasta? Eikö rakkaus riitä? Onko ihmisellä oikeus päättää omasta kuolemastaan?

Suurista kysymyksistään huolimatta kirja ­on mukaansatempaavaa luettavaa. Näinkin raskaista aiheista voi siis kirjoittaa lämmöllä ja huumorilla.

Jojo Moyes: Me Before You (Penguin 2012)

Ajankohtaisempi kuin koskaan

Luin tämän kirjan lähes 40 vuotta sitten. Se kuvaa totalitaristista yhteiskuntaa, joka kontrolloi ja manipuloi tarkasti jokaista jäsentään. Totuutta muunnellaan systemaattisesti, vääristä ajatuksista rangaistaan ankarasti.

Nuorena kirjassa järkytti ajatus, että epämääräinen ”valtio” pystyisi kääntämään ihmisen ajatukset ja tunteet päälaelleen. Nyt huomaan, että tämä kirja nousee ikävällä tavalla mieleeni maailman nykykehitystä seuratessani.

George Orwell: Vuonna 1984 (WSOY 1949)

Marketta Ahlstén

Kuka?

Marketta Ahlstén

Ikä: 55-vuotias

Työtehtävä: lomitusasioiden asiantuntija Melassa

Lähellä sydäntä: rakkaat lähellä ja kaukana

Kiinnostuksen kohteet: ihminen, kielet ja kulttuurit

Aikoo lukea: Linus Jonkmanin Introvertit.