pääkirjoitus

Eläkkeitä varten

Minkä tähden minulle maittaa työ eläkealalla? Siksi, että sisältöä siihen antaa tietämys: tavoitteena on kestävä työeläketurva. Käytännössä siis eläkeläisten hyvä elämä.

Työeläkerahastoja kerätään ja kasvatetaan sen vuoksi, että myös tulevat eläkkeet on turvattuja. Jos rahaa kerättäisiin työeläkejärjestelmälle itselleen, pyrkisin töihin jonnekin muualle. Niin varmasti tekisi moni, moni muukin – niin järjetöntä se olisi.

Joka toimialalle mahtuu tietenkin monenlaista porukkaa. Mutta että koko toiminta, vieläpä lakisääteinen, harjoittaisi tylyn viileästi rahastojen paisuttamista enimmäkseen itseään varten ja liioittelisi eläkevastuita tarkoitushakuisesti? Huh, sellaisen toiminnan kanssa en tahtoisi olla tekemisissä.

Siksi tuntuukin lähes absurdilta, että suuttunut suomalaisten joukko tuijottaa silmät kipeinä eläkerahastojen kertymistä ja vaatii, että niistä täytyy oitis lohkaista osa ja jakaa se nykyisille eläkeläisille.

Lisää vaativien ajoituskin on erikoinen tässä niukkuuden ekosysteemissä: samaan aikaan koulutuksesta nipistetään, opintorahaa pienennetään ja palkansaajan kukkarolla käydään.

Keskieläkkeemme on eurooppalaista keskitasoa, kertovat tuoreet, tässä lehdessä esitellyt tilastot.

Lehdessämme paneudutaan myös eläkkeiden riittävyyden kansainvälisiin vertailuihin, eikä niissäkään käy huonosti. On silti selvää, että pieniä eläkkeitä on edelleen liian paljon.

Yhtä selvää on se, ettei työeläkeindeksin parantaminen osuisi kaikista köyhimpiin eläkeläisiin. Köyhyyden poistamiseen tulisikin käyttää muita ja tehokkaampia keinoja.

Järkipuheesta huolimatta: jos sinulta kysytään, pitäisikö eläkeläisten asemaa parantaa, voisitko vastata, että ei missään tapauksessa?

Entä jos kysytään, pitäisikö eläkeläisten asemaa paran­taa ja kustantaa menoerä nuorilla sukupolvilla? Tuskin monikaan vastaisi, että ehdottomasti kyllä.

Ihmismuisti taitaa olla niin lyhyt, että nyt on jo unohdettu, miksi ensi vuonna voimaan tuleva työeläkeuudistus on päätetty tehdä. Siksi, että tulevat eläkkeet turvataan.

Ilmaiseksi se ei tule, vaan vaatii lisää työvuosia. Näin on saatu työeläkemaksut vakautettua, eli nykyiset ja tulevat yrittäjät, palkansaajat ja työnantajat eivät yksin joudu maksajiksi.

Eläkeuudistuspakettia on järjetöntä ryhtyä rapauttamaan, ja vieläpä ennen sen päivänvaloa. Uudistuskin on tehty tulevia eläkkeitä varten.

Kati Kalliomäki

päätoimittaja

Digilehti: työeläke-lehti.fi

Twitter: @KatiKalliomaki