kirja kolahti

Tulevaisuuden ääriviivoilla

Eteran Stefan Björkman taltuttaa kaunokirjallisuuden nälkäänsä ahmimalla kirjoja alkuperäiskielillä. Reportaasikirjoista hän aistii tulevaisuuden ääriviivoja.

Jörn Donner: Rapport från Berlin
Söderström & C:o Helsingfors, 1958
Jörn Donner: Rapport från Berlin Söderström & C:o Helsingfors, 1958

Kylmän sodan tunnelmissa

Nuori, asiallinen Jörn Donner kirjoitti Uuden maammekirjan ja raporttikirjat Berliinistä ja Tonavalta. Asiantuntevasti ja omistautuneesti, ilman sensaatiohakuisuutta.

Olen ehkä nostalginen, koska reportaasit kuvaavat lapsuusaikaani, mutta ne ovat mielestäni edelleen lukemisen arvoisia ajankuvia.

Ne kertovat maisemista, joiden halki itse matkustin autolla lapsena, kylmän sodan Euroopan halki Turkista Suomeen kesälomalle.

August Strindberg: GiftasAlbert Bonniers förlag, 2012
August Strindberg: GiftasAlbert Bonniers förlag, 2012

Strindbergin matkanovelleja

August Strindberg matkusteli Euroopassa ja dokumentoi uutta, modernia maailmaa, joka kasvoi esiin runsaat sata vuotta sitten.

Hän eli itseään säästämättä: pyöräili maaseudulla, tutki sekä hypoteekkilainojen korkoja että uudenaikaisia maatalouskoneita ja pohti yhteiskuntia ja yksilöitä ohjaavia voimia. Hän analysoi avioliittoa taloudellisena yhtälönä, kuitti kuitilta.

Novellien intensiteetti kasvaa lähes hulluuteen asti. Klassikkoteos ilmestyi 1884 ja on edelleen lukemisen arvoinen, mutta epätasainen.

Robert E. Kaplan: The Ends of the EarthRandom House, 1998
Robert E. Kaplan: The Ends of the EarthRandom House, 1998

Mitä näytetään, ei ole totta

Amerikkalainen Robert Kaplan raportoi vuosisataa myöhemmin. Reagan ja Bush vanhempi olivat vaihtuneet Clintoniin. Julkkisajattelija Francis Fukuyama väitti historian loppuneen kylmän sodan päättymiseen.

Suurvaltojen voimainmittely oli ohi. Näytti siltä, ettei mikään voisi haastaa länsimaailmaa, jossa USA oli ainoa supervalta. Kaplan raportoi, ettei se ollut totta.

The Ends of the Earth kertoo valtioista, jotka eivät enää toimi. Kaplan todistaa itsestäänselvyyden: me emme ole voittaneet, historia ei ole loppu.

Ryszard Kapuscinski: Imperium Granta Books, 1994
Ryszard Kapuscinski: Imperium Granta Books, 1994

Viimeiset sanat Neuvostoliitosta

Ryszard Kapuscinski on omaa luokkaansa. Shaahin ja Haile Selassien kukistumisesta kertovat reportaasikirjat ovat pieniä jalokiviä. Tuokiokuvista ja tiedosta syntyy tiivistä, eleganttia ja helposti ymmärrettävää proosaa.

Hän kirjoitti diktatuurien kaatumisesta kotimaahansa Puolan kansantasavaltaan: näin tehdään vastarintaa ja vallankumous. Samalla hän varoitti: kumouksen jälkeen alkaa arki.

Kirjassaan Imperium hän sai Neuvostoliitosta viimeisen sanan. Matkallaan NL:n halki 1989 hän dokumentoi sen kuolinkouristukset.

Stefan Björkman

Kuka?

Stefan Björkman

Ikä: 52-vuotias

Koulutus: diplomi-insinööri

Työ: Eteran toimitusjohtaja

Lähellä sydäntä: uteliaisuus ja tulevaisuudenusko

Aikoo seuraavaksi lukea: Amin Maalouf: Samarkand.