ELÄKEVARAT

Reijo Vanne (vas.), Jukka Lassila, Teemu Muhonen ja Elina Lepomäki keskustelivat 17.1. Tiedekulmassa.
Reijo Vanne (vas.), Jukka Lassila, Teemu Muhonen ja Elina Lepomäki keskustelivat 17.1. Tiedekulmassa.

Onneksi rahastoja on

– voisi olla enemmänkin

Työeläkevarat puhuttivat Eläketurvakeskuksen artikkelikokoelman ­julkaisutilaisuudessa. Keskustelupaneelissa vaihdettiin mielipiteitä sukupolvien välisestä taakasta, rahastojen koosta ja joustavista eläkeindekseistä.

teksti antti karkiainen

kuvat karoliina paatos

Helsingissä sijaitsevan Tiedekulman Fönster-sali pullistelee työeläkevaroista kiinnostunutta yleisöä. Eikä ihme – rahastoinnin merkitys eläketurvan rahoituksessa on kasvanut ja kasvaa koko ajan.

– Toivottavasti kirjasta on apua työeläkevaroista käytävään keskusteluun, totesi julkistamistilaisuuden avannut johtaja Mikko Kautto Eläketurvakeskuksesta.

Perustiedon lisäksi Työeläkevarat ja eläketurvan rahoitus -kirja koostuu neljästä artikkelista, jotka valottavat aihetta monipuolisesti eri kulmista.

Rahastoja ei saa hassata

Kirjoittajista keskustelupaneeliin osallistuivat Etlan tutkimusasiantuntija Jukka Lassila ja Työeläkevakuuttajat Telan eläkkeelle siirtynyt ekonomisti Reijo Vanne. Heitä täydensivät Helsingin Sanomien toimittaja Teemu Muhonen ja kansanedustaja Elina Lepo­mäki (kok.).

Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että rahastot helpottavat merkittävästi väestökehityksestä johtuvaa eläkkeiden maksupainetta. Mutta onko rahastoja riittävästi, nyt kun syntyvyyskin on laskussa, kysyi keskustelun vetäjä STTK:n johtaja Marja-Liisa Rajakangas.

– Olisi pitänyt rahastoida enemmän ja aikaisemmin. Ihmettelen, että kesti 55 vuotta nostaa eläkemaksu vakaalle tasolle, kommentoi Lassila.

Tällä hetkellä eläkejärjestelmän rahastointiaste eli eläkevarojen ja -vastuiden suhde on noin 30 prosenttia. Vanteen mukaan riittävä taso olisi 50 prosenttia, mutta sen saavuttaminen ei ole realistista – maksut ovat jo nyt korkeat.

Muhosen mukaan maksupainetta voitaisiin keventää jonkinlaisella indeksimallilla, kuten Lassila ja Tarmo Valkonen kirjan artikkelissa ehdottavat. Mallin mukaan indeksit nousisivat ja laskisivat rahastojen varallisuuden mukaan. Myös Lepomäen mukaan ajatus on pohtimisen arvoinen.

– Jonkinlainen vakautusmekanismi voisi olla paikallaan, mutta eläkkeiden ostovoima on turvattava.