Tulorekisteri otettu

onnistuneesti käyttöön

Tulorekisterihankkeeseen osallistui koko työeläkeala omalta osaltaan. Kuvassa eläkepalvelujohtaja Riikka Nivus (vas.) Varmasta ja hankepäällikkö Tarja Keveri Eläketurvakeskuksesta. (Arkistokuva)

Vuodenvaihteessa käynnistyneestä tulorekisteristä on onnistuneesti haettu tietoja työeläkejärjestelmän ansaintajärjestelmään ja sieltä eläkevakuuttajien omiin järjestelmiin. Työeläkealan yhteiseen osuuteen suunnittelema ja toteuttama kokonaisuus toimii palkkojen osalta.

Eläkevakuuttajat ovat myös todenneet tulorekisterin sähköisen asiointipalvelun toimivan. Tiedon tuottajat ovat tehneet palkkatietoilmoituksia tulorekisteriin kaikkien ilmoituskanavien kautta, valtaosan palkkatietoilmoituksista tulorekisteri saa teknisten rajapintojen kautta.

– Tulorekisterin käyttöönotto oli työeläkealalla iso ponnistus, ja alkuvaiheen pienten virheiden selvittely sujui hyvin, Eläketurvakeskuksesta kehityspäällikkö Tarja Keveri kertoo.

Keveri kertoo, että työeläkealan oma tulorekisteritestaus oli laajaa ja tilanteiltaan kattavaa. Hyvän testausvaiheen jälkeen työeläkealalla on oltu tietoisia alkuvaiheessa esiin nousevista haasteista, eikä suuria yllätyksiä työnantajien tekemien­ ­ilmoitusten suhteen ole tullut.

Keverin mukaan muun muassa eläkejärjestelynumeroissa eli vakuutusnumeron kirjauksissa on ollut pientä epäselvyyttä, ja asiaan liittyvää ohjeistusta tarkennettiin. Työeläkealalla on ripeästi nostettu selvittelyyn ilmoittamisen epäselvyyksiä, ja tilanteita on ratkottu yhdessä tulorekisterihankkeen ylläpitäjän eli Verohallinnon kanssa.

– Tulorekisteriin ilmoittaminen on työnantajille uutta ja luovuus palkkailmoituksen käytössä on yllättänyt tulorekisterin ja kaikki tiedon käyttäjät. Yksi työnantajan maksama palkka kun voikin jakaantua useaksi ilmoitukseksi oletetun yhden ilmoituksen sijaan, Keveri kertoo.

Myös muiden ensimmäisen vaiheen tiedon käyttäjien (Kela, Vero ja Työllisyysrahasto) aineistotilaukset toimivat suunnitelmien mukaan.

Tulorekisterihanke kampanjoi alkuvuonna työnantajille ja kotitalouksille tulorekisterin käytöstä, myöhemmin keväällä on tarkoitus viestiä kansalaisille muun muassa omien palkkatietojen tarkistusmahdollisuutta.